Скільки можна проїхати якщо запас ходу на бортовому компютері 0 км

314

Чому не варто вірити показаннями бортового комп’ютера автомобіля.

Майже всі сучасні автомобілі сьогодні оснащені бортовим комп’ютером, який показує водієві не тільки середню витрату палива, температуру, але і запас ходу. Багато автолюбителів у підсумку орієнтуються саме на останній індикатор, і як тільки запас ходу стає мінімальним, відправляються на АЗС. Але скільки може проїхати автомобіль якщо на екрані бортового комп’ютера запас ходу 0 кілометрів? Чи знаєте ви, що 0 км не означає, що автомобіль далі нікуди не поїде, так як у нього закінчиться паливо.

Якщо ви часто затримуєте заправку автомобіля, доводячи запас ходу на бортовому комп’ютері до мінімальних значень, то все одно, мабуть, не знаєте, що запас ходу в 0 км не означає, що на цьому значенні в машині скінчиться пальне. Насправді це приблизний розрахунок бортового комп’ютера, який не має нічого спільного з реальним запасом ходу автомобіля.

На щастя, більшість з нас не ризикують проводити експерименти на дорозі і рідко коли заправляють автомобіль не вчасно, доводячи показання запасу ходу до критичних значень. На щастя, в мережі є чимало відео роликів з різними експериментами по цій темі.

Наприклад, ось свіжий ролик, в якому Австралійські комедіанти і радіоведучі Хеміш і Енді вирішили зробити експеримент з Audi SQ5, перевіривши, скільки може проїхати кросовер з запасом ходу 0 км.

Скільки можна проїхати якщо запас ходу на бортовому компютері 0 км

Тобто, актори Хеміш і Енді почали своє випробування в той самий момент, коли бортовий комп’ютер показав на екрані в машині, що запас ходу складає 0 кілометрів.

До речі, ведучі не очікували, що після нульових значень бортового комп’ютера машина проїде великий шлях. Причому, що саме дивне кросовер після свідчень комп’ютера проїхав ще 111,9 км (69,5 миль).

Примітно, що цей кілометраж був пройдений на дальності ходу 0 км!!!

Варто відзначити, то тест проводився на швидкісному шосе. Саме тому автомобіль і проїхав такий шлях, після того як комп’ютер порахував, що залишків палива не вистачить, щоб проїхати навіть 1 км. Якщо Хеміш і Енді провели експеримент в міських умовах, то навряд чи вони проїхали таке б пристойну відстань.

Насправді це тестування не зовсім корисно для всіх автолюбителів. Справа в тому, що результати цього експерименту застосовні тільки до цього транспортного засобу в тих умовах, які були під час тестування.

Тим не менше цей тест показав, що запас ходу на бортовому комп’ютері не є точним значенням і дальність ходу до 0 км не означає що в вашій машині ось-ось закінчиться паливо.

Скільки можна проїхати якщо запас ходу на бортовому компютері 0 км

Незважаючи на те, що до цього тесту не можна ставитися серйозно, оскільки для кожного автомобіля запас ходу розраховується виходячи з індивідуальних умов руху, все-таки завдяки експерименту багато водії тепер зможуть перестати панічно боятися наближення нульової позначки запасу ходу на бортовому комп’ютері.

Правда, ми не рекомендуємо вам доводити в своєму автомобілі до порожнього бака. Справа в тому, що пустий паливний бак може пошкодити бензонасос.

  • Довідка: Нагадаємо, що запас ходу автомобіля, який відображається на екрані бортового комп’ютера розраховується на основі середньої швидкості руху за певний пройдений відрізок шляху або певний час. Тобто запас ходу показує водієві скільки він може проїхати приблизно, не змінюючи стиль керування автомобілем, середню швидкість руху і т. п.

Але це лише приблизні значення, оскільки бортовий комп’ютер налаштований таким чином, щоб підсумувати всі минулі значення витрати палива, середній швидкості руху і загальна відстань. Саме тому запас ходу в машині не є точним показанням.