Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

379

Охолоджуюча рідина – важливий елемент системи охолодження автомобіля

Існує ряд рідин в автомобілі, де охолоджуюча рідина для двигуна відіграє істотну і не останню роль, щоб ваша машина працювала без перебоїв і постійно була справна. На жаль багато автолюбителів приділяють антифризу недостатньої уваги, що в результаті рано чи пізно призводить до серйозних проблем в двигуні. Тому кожному власнику авто слід періодично відслідковувати рівень охолоджуючої рідини і в разі необхідності підливати її. А також важливо старий антифриз міняти на новий. Тільки так ви зможете контролювати працездатність системи охолодження і запобігати починаються проблеми з двигуном.

Частота перевірок рівня охолоджуючої рідини завжди залежить від типу транспортного засобу, а також від віку автомобіля і від його загального технічного стану.

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

Кожен автолюбитель повинен зрозуміти одне, що зневажена вами регулярна перевірка рівня охолоджуючої рідини в двигуні, може призвести до виникнення проблем з силовим агрегатом. Ви повинні пам’ятати, що охолоджуюча рідина у своєму принципі дає життя двигуну, і від її рівня, а разом з тим і від її хімічних властивостей залежить головне, як довго прослужить мотор в вашому автомобілі.

Чому охолодження двигуна так важливо?

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

Охолоджуюча рідина двигуна являє собою рідку суміш води і антифризу, яка заливається в систему охолодження. Завдяки цій рідині запобігає перегрів двигуна в жарку погоду. У тому числі завдяки властивостям антифризу, який не замерзає при екстремальних негативних температурах на вулиці.

Зазвичай антифриз продається в концентрованому вигляді, який, перш ніж залити в систему охолодження автомобіля змішують з водою, в пропорції 50 / 50. Але ця концентрація води і антифризу може бути змінена в залежності від умов експлуатації автомобіля. Наприклад, в північних регіонах, де в зимовий час спостерігаються низькі негативні екстремальні температури, співвідношення води до антифризу може бути зменшено. Антифриз може бути залитий в концентрованому вигляді. Все залежить від того при якій температурі повітря ви збираєтеся використовувати свою машину. Пам’ятайте, що чим більше ви додаєте антифризу, тим більше робите точку замерзання рідини.

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

У тому числі ви також на оборот зможете зменшити пропорцію антифризу додавши в систему охолодження більшу кількість води. Цим звичайно, ви зменшуєте межа точки замерзання рідини, що охолоджує, але з іншого боку, збільшуєте межі температури кипіння. Наприклад, таким чином ви зможете уникнути закипання теплоносія при експлуатації машини в жаркому кліматі.

Так що, як ви самі бачите, антифриз залитий в систему охолодження повинен володіти не тільки хорошими властивостями в жарку погоду, але і витримувати сильні морози. А в якій концентрації змішувати антифриз з водою буде залежати від того, в якому регіоні ви проживаєте.

Чому не можна ігнорувати обслуговування системи охолодження

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

Ні що не вічне в нашому житті. В тому числі і антифриз, який з часом може випаровуватися з системи і може втрачати з часом свої хімічні властивості. Природно, у зв’язку з втратою фізичних і хімічних властивостей антифриз перестає справлятися зі своїм завданням і двигун вашої машини перестає охолоджуватися, як йому личить. Це може призвести до катастрофічних наслідків в двигуні. Причому багато наслідки можуть бути незворотними.

Ось чому так важливо не тільки регулярно перевіряти рівень охолоджуючої рідини, але і своєчасно періодично міняти рідину на нову.

Що відбувається з антифризом з часом? Як ми вже сказали, з плином часу при експлуатації машини охолоджуюча рідина починає втрачати свої властивості. Наприклад, в антифризі може з’явитися більший вміст води, що призведе до зайвої вологості в системі охолодження. На жаль вода порівняно з антифризом має нижчу точку кипіння і в підсумку антифриз, в якому з часом збільшилася кількість води, може почати закипати раніше покладеного часу. У результаті цього в системі охолодження може утворюватися пар, який може перегрівати металеві компоненти двигуна.

А що, якщо заливати концентровану охолоджуючу рідину? У цьому випадку звичайно рідина прослужить в системі охолодження довше, так як в концентраті вміст води буде мінімальним і для того, щоб антифриз втратив свої властивості знадобиться більше часу. Але все-таки рано чи пізно вам доведеться замінити і сам концентрат на ту ж нову рідину, щоб забезпечити своїй машині нормальне охолодження.

В останні роки на ринку і це правда з’явився новий тип антифризів, які не містять воду та мають більшу температуру точки кипіння, що дозволяє їм витримувати екстремальні морози. Такі антифризи, як правило, значно дорожче традиційних водних аналогів. Найчастіше подібні охолоджуючі рідини випускають самі автовиробники під власним брендом і не рідко використовують їх у своїх технічних центрах при планових ТО.

Наприклад, для порівняння: більшість этиленгликолевых антифризів закипають при температурі 106 градусів за Цельсієм. Безводні ж, більш дорогі антифризи закипають найчастіше при температурі 190 градусів за Цельсієм.

Відповідно, при такій високій температурі точки кипіння ймовірність того, що рідина закипить у вашій машині, дорівнює практично нулю.

Але крім всього цього, при такій точці кипіння безводний антифриз фактично зводить нанівець ймовірність утворення пари всередині самої системи охолодження, що дозволяє бути впевненим, навіть по закінченню часу двигун вашої машини не буде відчувати екстремальних температур.

І ще, завдяки відсутності води безводні антифризи запобігають корозії в системі охолодження. Адже саме корозія є головним винуватцем ушкодження радіатора охолодження та інших металевих деталей в системі охолодження.

Причому зупинити корозію при використанні водних антифризів практично неможливо, навіть якщо регулярно проводити очищення системи охолодження. Самі розумієте, де вода – там іржа.

Як часто потрібно міняти антифриз

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

Кожен власник автомобіля повинен обов’язково знати графік планової заміни охолоджуючої рідини. Якщо ви недавно купили старий автомобіль і навіть якщо ви знаєте дату останньої заміни антифризу про яку вам сказав сам продавець авто, то радимо вам після покупки автомобіля відразу замінити рідину на нову, записавши для себе нову дату заміни. Адже самі повинні розуміти, що перевірити точно змінювався антифриз в машині, ви не зможете. Таким чином, краще самому замінити рідину на нову і спати спокійно (якщо звичайно продавець авто не ваш близький друг, якому ви повністю довіряєте).

Багатьох власників автомобілів завжди цікавить одне суттєве питання, який пов’язаний з системою охолодження: “Як часто потрібно міняти антифриз?”.

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

Однозначно і однобоко на нього відповісти не можна, навіть, якщо в інструкції з експлуатації автомобіля автовиробник вказав терміни або кілометраж по планової заміни антифризу. Насправді ми не рекомендуємо повністю прислухатися до рекомендацій автовиробника. Справа в тому, що в списку регламентних робіт, які, як правило міститися в сервісній книжці для автомобіля, терміни і кілометраж за плановим ТО вказані в усереднених значеннях.

Але насправді ці терміни можуть як збільшуватися, так і вміщатися. Все залежить від умов експлуатації машини. Наприклад, у спекотне літо 2010 року, коли Московський регіон накрила африканська спека +42 градуси, всі автомобілі випробували на собі екстремальні навантаження. І ви самі розумієте, що якщо тим влітку машина їздила багато, то антифриз в систему охолодження значно втратив свої властивості. Саме тому досвідчені автомобілісти після закінчення спеки 2010 року зволіли замінити стару охолоджуючу рідину на нову.

Так що регулярність заміни антифризу в першу чергу залежить від того, як багато їздить автомобіль і в яких погодних умовах він знаходиться.

На щастя автомобілістів сучасні антифризи помітно відрізняються від охолоджуючих рідин, які випускалися на початку 2000-х років. Наприклад, на початку 2000-х років багато автомобільні компанії рекомендували міняти антифриз кожні 40 000 – 45 000 км пробігу. Сьогодні ж нерідко можна помітити від виробників, коли антифриз рекомендується міняти кожні 160 000 км. Особливо, що стосується безводних охолоджуючих рідин, які вже не потрібно змішувати з водою.

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

А коли ж тоді міняти антифриз, якщо пробіг автомобіля невеликий? Це ще один поширений питання, яке часто задають недосвідчені автолюбителі.

Природно, щоб відповісти на це питання треба спочатку звернутися до керівництва з експлуатації автомобіля, до переліку регламентних робіт, які зазвичай вказуються в сервісній книжці. Але, якщо там і у вас така інформація відсутня, то тоді міняйте рідина кожні 2 або 3 роки.

Правда варто звернути свою увагу на наступне, не всі автовиробники вказую великі терміни використання антифризу в своїх автомобілях. Наприклад, деякі автофірми випускають певні марки машин (особливо преміальні), найчастіше рекомендують автовледельцам міняти антифриз кожні 30 000 км пробігу.

Якої можна заливати антифриз у свій автомобіль

Чому охолоджуюча рідина в автомобілі дуже важлива

При виборі охолоджуючої рідини власники автомобілів повинні звернути увагу на керівництво по експлуатації машини, де, зазвичай автовиробник вказує дозволений тип охолоджуючої рідини.

Також, при покупці антифризу ви повинні уважно прочитати на самій ємності купується вами рідини, що там вказано, де, як правило виробник вказує різні допуски використання її у часі.

В тому числі всі антифризи розрізняються і за кольорами, які не можна змішувати. До прикладу. Якщо у вашій машині залитий зелений антифриз, то ви не повинні доливати в систему охолодження рідина іншого кольору. Якщо ж ви хочете замінити тип використовуваного вами у двигуні антифризу, то після зливу старої рідини двигуна, обов’язково проведіть промивання системи. Потім вже можете залити новий антифриз.