Сніг і лід не страшні сучасним раллійним автомобілів WRC

245

Нинішні автомобілі WRC неймовірно швидкі.

Подивіться дивовижні кадри, зняті з кабіни ралійного автомобіля Hyundai, який зайняв в останньому заїзді ралійного Чемпіона WRC перше місце, пройшовши засніжену трасу всього за 4 хвилини 17,3 секунди (4,26 мильний ділянку траси в Швеції – приблизно 6,85 км). Це вражаючий результат враховуючи, що поверхня ралійної траси була вкрита льодом і пухким снігом.

Але як ралійні автомобілі WRC можуть їздити на такій швидкості по снігу і льоду, практично порушуючи закони фізики? Секрет цих машин насправді не в потужності, в крутному моменті повному приводі, підвісці і т. п. Головне в таких умовах — це спеціальна зимова шипована гума (FIA-spec.).

Кожна шина ралійного автомобіля класу WRC оснащується 400 крихітними металевими шипами, які виступають на п’яту частину дюйма зовні покришок. Завдяки цьому шипи здатні зчіплюватися з гладкою слизькою поверхнею надаючи машині більше зчеплення.

Ось приклад як гума допомагає професійним автогонщикам порушувати закони фізики. Особливе враження справляють кадри, коли автомобіль проїжджає снігові віражі на великій швидкості.