Багата суміш на інжекторі: причини

618

Більшість сучасних автомобілів досі працюють на двигунах внутрішнього згоряння — тобто, принципи більш ніж 150-річної давності. Незважаючи на всю електронну, інтелектуальну начинку, двигуни всіх виробників все так само схильні типовим хвороб і проблем ДВС. Одна з таких проблем — багата паливна суміш, з-за якої навіть сучасний автомобіль з інжекторним двигуном може стати схожим на самохідну візок другої половини XIX століття.

Зміст

  • Ознаки роботи двигуна на багатій суміші
  • Що таке багата суміш
  • Причини утворення багатої суміші
  • Наслідки їзди на багатій суміші

Ознаки роботи двигуна на багатій суміші

Симптоми цієї проблеми важко ігнорувати, а не помітити їх і зовсім неможливо, незалежно від досвіду водіння. Якщо двигун вашого автомобіля працює на багатій паливної суміші, ви помітите цілий ряд неприємних ознак:

  • хлопки і постріли, що лунають з глушника;
  • з вихлопної труби валить чорний або сірий дим;
  • на приладовій панелі горить значок «Check engine»;
  • при зчитуванні виявляється помилка Р0172;
  • провали в динаміці — машина немов спотикається;
  • витрата палива значно збільшується;
  • у запущених випадках авто може взагалі не завестися.

Зрозуміло, з такими проблемами автомобіль майже неможливо експлуатувати. Багато автовласників, особливо недосвідчені, сильно лякаються таких симптомів і вважають це важкої поломкою, виправлення якої дорого обійдеться. Насправді, все куди простіше і прозаїчніше, а може дорого обійтися якраз тривале ігнорування проблеми багатій суміші.

Що таке багата суміш

Сама назва ДВС говорить про те, що всередині двигуна, в його циліндрах відбувається згорання палива. Процес горіння чого-небудь, як ми знаємо зі шкільної програми, це з’єднання молекул чого-небудь з молекулами кисню. Тому двигуну для роботи потрібен постійний приплив повітря. Проблема в тому, що кисню в повітрі всього 20%, та й самі молекули кисню набагато менше молекул бензину, так що для повноцінного згоряння потрібно майже в 15 разів більше повітря, ніж самого палива.

Багата паливна суміш утворюється, коли це співвідношення порушується з різних причин — бензину подається більше, ніж потрібно. В цьому немає нічого хорошого, тому що бензин більше не згоряє повністю — йому для цього просто не вистачає кисню. Надлишок палива викидається з циліндра разом з відпрацьованими газами у випускну систему. З-за цього двигун недоотримує якусь частину потужності на кожному такті, починає в буквальному сенсі захлинатися. В окремих випадках бензин може просто залити циліндри, і тоді він взагалі не зможе горіти.

Читайте також: Що таке інжектор в автомобілі і як він працює.

Причини утворення багатої суміші

Найчастіше багата суміш утворюється не із-за того, що паливо подається більше ніж потрібно, а з-за того, що повітря подається менше ніж необхідно. Сама банальна й поширена причина — забитий повітряний фільтр. На жаль, багато автомобілістів забувають про те, що деякі вузли потрібно регулярно міняти, навіть якщо вони виглядають як нові. Повітряний фільтр — один з таких вузлів, його потрібно міняти не рідше, ніж через кожні 30 тисяч км пробігу, а на потужних авто — ще частіше.

Також подачу повітря може «зрізати» неправильно працює датчик тиску повітря. В парі з ним працює датчик тиску палива, який також може поставляти занижені дані електронного блоку управління двигуна. Виходячи з них, блок починає закачувати більше палива в циліндри, збагачуючи суміш. Вона, як ми дізналися вище, погіршує потужність і динаміку, блоку управління це не подобається, і він подає ще більше бензину. Звідси — сильно зростає витрата палива.

Причина багатою паливної суміші може ховатися і в самому електронному блоці управління двигуном. Це можуть бути помилки в його програмі, але також і некоректно внесені в неї зміни. Майстри-самоучки і просто некваліфіковані майстра «тюнят» блок управління, навмисно підвищуючи частку палива в суміші. Так можна домогтися невеликого приросту потужності, але куди легше порушити баланс і домогтися зворотного результату.

Порушувати пропорції бензину і повітря може і паливний насос,накачуючи в систему значно більше палива, ніж потрібно. І найбільш важко визначається причина несправності форсунок в циліндрах. Вони можуть бути або деформуватися, і тоді баланс паливно-повітряної суміші може коливатися в будь-яку сторону.

Читайте також: Причини виникнення бідної суміші на інжекторі.

Наслідки їзди на багатій суміші

Нічого хорошого їзда на багатій суміші не принесе. Якщо вчасно не вирішити проблему, то це може призвести до таких наслідків:

  • прогоряння та інші поломки глушника і каталізатора, т. к. викинуте паливо починає тліти у вихлопній системі — звідси чорний дим, хлопки і постріли;
  • на стінках випускної системи двигуна утворюється маслянистий осад, який засмічує її, і через тривалий час може знадобитися повна чистка системи;
  • різко зростає відсоток вмісту шкідливих домішок у вихлопних газах, що шкодить довкіллю і скорочує ресурс каталізатора;
  • непередбачувані провали в динаміці можуть бути дуже небезпечні і для вас, і для інших учасників дорожнього руху.

Так що при перших же ознаках збагачення паливної суміші краще тут же навідатися в автосервіс. Тим більше, що проблема дуже швидко і легко визначається сканером пам’яті бортового комп’ютера — він виводить помилку Р0172. Також у багатьох випадках ремонт виявляється недорогим і досить швидким.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда