Чому не заводиться машина якщо акумулятор заряджений

290

Автомобілістам із стажем прекрасно відомо, що багато несправності машин проявляються в той момент, коли здійснюється спроба запуску двигуна. Незалежно від того який у вас двигун бензиновий він або дизельний, карбюраторний або інжекторний, атмосферне або турбований, буває так, що він просто відмовляється заводитися. У багатьох випадках це супроводжується тим, що просто не крутиться стартер. Якщо відбувається саме так, то причина відшукується досить просто, оскільки в 99% випадків вона полягає в тому, що або сів акумулятор, або сам стартер, що називається, «наказав довго жити».

Однак буває і так, що акумулятор пристрою достатньо заряджений, стартер бадьоро провертає колінчастий вал, а силовий агрегат залишається до всього цього повністю байдужим і навідріз відмовляється виконувати покладені на нього завдання. Про можливі причини того, чому не заводиться машина, якщо акумулятор повністю заряджений і процес запуску, здавалося б, повинен йти в штатному режимі, і піде мова в цій статті.

Зміст

  • Чому не заводиться машина
  • Що перевіряти якщо акумулятор заряджений
    • Запобіжники
    • Електронний блок керування двигуном
    • Дросельна заслінка
    • Паливний фільтр
    • Паливний насос
  • Відео на тему

Чому не заводиться машина

Тим, хто хоча б у загальних рисах знайомий з основними принципами роботи і головними елементами конструкції двигунів внутрішнього згоряння, встановлених на сучасні автомобілі, цілком зрозуміло, що якщо машина не заводиться при зарядженому акумуляторі, то проблему слід шукати в:

  • Системи запалювання;
  • Паливній системі;
  • Електронній системі керування силовим аграгатом.

Логіка тут проста: двигун при зарядженому акумуляторі і повністю справному стартері може не заводитися або з-за того, що горюча суміш не запалюється, або із-за того, що вона просто не потрапляє в циліндри, або із-за того, що дає серйозний збій електронна система управління двигуном.

Що перевіряти якщо акумулятор заряджений

У такій ситуації багато автомобілістам, навіть розуміючи, що ж саме може бути помилковими, не так вже й просто буває вирішити, з чого краще почати пошук дефекту. Досвідчені фахівці у сфері ремонту та обслуговування двигунів внутрішнього згоряння рекомендують здійснювати перевірку в такій послідовності:

  • Запобіжники;
  • Електронний блок керування двигуном;
  • Дросельна заслінка;
  • Паливний фільтр;
  • Паливний насос.

Про кожного з цих елементів конструкції машини і про те, в чому ж може полягати їхня «вина», має сенс поговорити окремо.

Запобіжники

Причина того, що при справно працюючому стартері не заводиться двигун може полягати в наступному: на свічки не подається електрика. До речі кажучи самі вони ніяк не можуть служити причиною проблем хоча б тому, що ймовірність виходу з ладу їх всіх, та ще й одночасно, зникаюче мала. Тому дуже може бути, що просто не подається напруга на підключення до них високовольтні дроти. Якщо конструкція системи запалювання конкретного двигуна така, що воно подається через запобіжники, то в першу чергу потрібно перевірити саме їх.

Електронний блок керування двигуном

Всі сучасні двигуни, що встановлюються на легкові автомобілі, оснащуються електронними блоками управління, які також можуть бути причиною того, що при зарядженому акумуляторі і працюючому стартері, а також справній системі запалювання двигун може не заводитися зовсім, або ж, запустившись, відразу ж глохне.

Так може відбуватися, наприклад, коли виходять з ладу датчики ЕСУД або ДПКВ. Суть полягає в тому, що після запуску двигуна вони посилають його електронний блок управління неправильні дані про склад паливної суміші і положенні колінчастого вала. ЕБУ інтерпретує їх і видає зовсім не ті команди, які потрібні, відповідним виконавчим пристроям. В результаті двигун, тільки запустившись, відразу ж глохне.

Ще однією «електронної» причиною того, що двигун виявляється неможливим завести при повному акумуляторі енергії і сил — стартері, є несправності в автомобільної сигналізації. Нею зараз оснащуються практично всі легкові машини, так, причому далеко не всі моделі цих пристроїв відрізняються високою надійністю. Досить часто трапляється так, що саме вони блокують запуск двигуна, вважаючи, що його намагаються завести «несанкціонованим» чином.

Дросельна заслінка

Що стосується можливих несправностей паливної системи, що ведуть до неможливості запустити двигун, то серед них, як свідчить практика, з великим відривом лідирують проблеми з дросельними заслінками. Ці елементи конструкції сучасних двигунів внутрішнього згоряння являють собою не сто інше, як механічні регулятори прохідного перерізу каналу, по якому, зрештою, паливна суміш потрапляє в циліндри.

Якщо дросельна заслінка з тієї чи іншої причини працює неправильно, то вона просто, по суті справи, перекриває подачу пального. Оскільки порожні циліндри і займатися там нічому, двигун не запускається.

Читайте також: Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки.

Паливний фільтр

Фільтр є однією з найважливіших складових частин паливної системи будь-якого двигуна внутрішнього згоряння. Його функція, як відомо, полягає в очищенні палива від різних механічних домішок. Він вимагає періодичної заміни, проте чимала кількість автовласників просто ігнорують цю обставину. В результаті настає момент, коли він засмічується настільки, що виявляється непроникним не тільки для сміття, але і для самого бензину або солярки. Як наслідок — паливо просто не падає в зону формування горючої суміші, що вона не утворюється, і двигун, відповідно, не заводитися.

Паливний насос

Ще одним важливим елементом паливної системи, з-за якого машина може не заводитися при зарядженому акумуляторі і справному стартері, є бензонасос.

Якщо він з якої-небудь причини вийшов з ладу і не подає паливо, то горюча суміш не може сформуватися, що називається, за визначенням, тому дивуватися тому, що стартер щосили обертається, а двигун на це ніяк не реагує, у такому випадку не доводиться.

Читайте також: Чому машина заводиться і відразу глухне.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда