Законний арешт за тонування машини

243

Коли співробітники ДАІ перестануть лякати водіїв за тонування?

Здавалося, що про тонування автомобілів сказано все, що тільки можна. У Мережі існує величезна кількість тем, присвячених зайвої тонування автомобілів. Причому, незважаючи на те що в законі сьогодні все гранично ясно – зайва тонування передніх стекол строго заборонено, все одно багатьох автолюбителів цікавить ця тема. Чому?

Вся справа в тому, що штраф за тонування передніх стекол сьогодні становить всього 500 рублів. Нагадаємо, що нещодавно без видалення тонування органи ГИБДД забороняли експлуатацію автомобіля, знімаючи номерні знаки. Але потім ця міра була скасована. В результаті в нашій країні на дорогах знову стало потрапляти безліч автомобілів з чорною непрозорою плівкою на передніх стеклах.

Однак через короткий час охоронці закону придумали один дієвий метод, який відбив бажання автовласників тонувати свої автомобілі. Мова йде про ч. 1 статті 19.3 КоАП РФ «Непокору законним розпорядженням або вимозі співробітника поліції». Ми вже писали, як співробітники ГИБДД вміло підводять водіїв до цієї статті.

Законний арешт за тонування машини

Нагадаємо, що спочатку водій, керуючий автомобілем з надмірно тонованим передніми вікнами, отримує від співробітників ДПС припис про необхідність усунути порушення Правил дорожнього руху, тобто видалити тонований плівку з передніх стекол протягом певного періоду часу (як правило, 10 діб). Також водій притягується до адміністративної відповідальності за частиною 3.1 статті 12.5 КоАП РФ:

  • … 3.1. Управління транспортним засобом, на якому встановлені скла (в тому числі вкриті прозорими кольоровими плівками), світлопропускання яких не відповідає вимогам технічного регламенту про безпеку колісних транспортних засобів, тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі 500 рублів…

Далі якщо водій не виконає припис правоохоронців, то при повторній зупинці за кермом автомобіля з надмірно затемненими передніми вікнами він може відповідно до встановленої практики органів Державтоінспекції бути притягнутий до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 19.3 КоАП РФ. Тобто водій затонированного автомобіля може бути заарештований до 15 діб або штраф на суму від 500 до 1000 рублів.

І, що найцікавіше, як випливає з судової практики, в подібних випадках суди в Росії найчастіше не штрафують водіїв за статтею 19.3, а виносять постанови про арешти.

Так, звичайно, арешт – більш дієва міра, яка в подальшому геть відбиває у водіїв бажання клеїти на передні скла плівку, світлопропускання якої не відповідає встановленим у країні ГОСТам і нормам.

Але чи законно це? Чи Не порушує це права водіїв? Адже частина 1 статті 19.3 КоАП РФ створена, в принципі, для запобігання інших правопорушень.

Багато водіїв також довгий час не розуміли, чому за незняття тонування за приписом ГИБДД застосовувалася така жорстка міра?

І, як виявилося, справді органи ГИБДД у зв’язку з прогалинами в чинному законодавстві активно застосовують у відношенні водіїв цю сувору статтю (19.3 Кпап) Адміністративного кодексу. Хоча, потрібно визнати, що ця стаття вводилася в російське законодавство не для того, щоб співробітники Державтоінспекції боролися з тонуванням.

Законний арешт за тонування машини

Наприклад, нещодавно органи МВС почали працювати за новим адміністративним регламентом, який набрав чинності 20 жовтня 2017 року (наказ МВС № 667, детальніше про цей документ можна подивитися тут). Нагадаємо, у ньому з’явився новий пункт, який роз’яснює співробітникам поліції (ГИБДД), що робити, якщо водій відмовляється надати силовим органам автомобіль у разі екстрених ситуацій (погоні за злочинцями, стеження за підозрюваними, доставка потерпілого в лікарню і т. д.).

Так, згідно з новим регламентом співробітники МВС мають право притягнути водія до адміністративної відповідальності за статтею 19.3 КоАП РФ за відмову в сприянні, тобто за непокору законній вимозі співробітника поліції.

Але в результаті цей пункт у новому адміністративному регламенті створив правову колізію. Адже в Адміністративному кодексі РФ вже є стаття, яка передбачає відповідальність за непокору співробітнику поліції. Нагадаємо, що ця стаття застосовується у разі якщо водій не виконає вимогу співробітника поліції про надання транспортного засобу або про зупинку транспортного засобу. До речі, штраф за це становить всього 500 рублів. І ні про який арешт мови в цій статті не йде.

Зазначимо, нещодавно Генеральна Прокуратура РФ направила в ГИБДД Росії вимога усунути правову колізію, внісши зміни в новий адміністративний регламент. Зараз органи Державтоінспекції вже поправили документ, але він поки згідно з нормами закону проходить громадське обговорення на офіційному порталі правової інформації та проектів правових актів.

Як бачите, в адміністративному регламенті навіть з наявністю правової колізії стаття 19.3 КоАП РФ, згадана в регламенті МВС № 667, нічого спільного не має з тонуванням автомобілів. Тобто в адміністративному регламенті немає ні слова про дії співробітників ДІБДР щодо водіїв, які, незважаючи на припис про видалення тонованою плівки з передніх стекол, не усунули порушення ПДР.

Законний арешт за тонування машини

Таким чином, згідно з регламентом, який набрав чинності 20 жовтня 2017 року, органи ДАІ не має права залучати водіїв, які керують автомобілями з надмірно тонованим передніми вікнами, до відповідальності за непокору законному розпорядженню або вимозі співробітника поліції (за наявності розпорядження про необхідність демонтажу тонованою плівки з передніх стекол). Правда відсутність цього пункти в регламенті не “зв’язує руки” органам ДАІ, оскільки, для того щоб не превлекать водіїв за тонування законодавцям потрібно змінити ряд інших більш важливих законодавчих норм.

Тим не менш, незважаючи на те, що новий регламент діє з 20 жовтня 2017 року, органи ГИБДД продовжують облаву по всій країні на водіїв, які керують автомобілями з тонованими передніми вікнами, виписуючи їм приписи, а потім при повторній їх зупинці направляють водіїв до суду, який, не розбираючись, відправляє масу водіїв під арешт. Дивно. Особливо коли за це порушення також існує штраф у розмірі від 500 до 1000 рублів. Але в багатьох регіонах Росії судові органи вирішили, що масові арешти водіїв ефективніше.

(Для довідки: найчастіше за невиконання розпорядження про зняття тонування з передніх стекол водіїв заарештовують до 15 діб в наступних регіонах: Москва, Московська область, Калуга, Іваново, Саратов, Красноярськ, Санкт-Петербург, Краснодар).

І це лякає, оскільки, на думку заступника голови комітету Держдуми з держбудівництва В’ячеслава Лисакова, використання статті 19.3 КоАП РФ щодо водіїв, не зняли тонування з передніх стекол, незастосовне. Але із-за прогалин у чинному законодавстві органи ГИБДД у зв’язку з відсутністю у законі інших методів впливу на порушників Правил дорожнього руху вирішили використовувати надмірне і гіпертрофоване правозастосування статті 19.3 КоАП РФ щодо водіїв, які згідно з приписом не зняли зайве тонований плівку з передніх стекол.

Законний арешт за тонування машини

На закінчення хотілося б відзначити, що, незважаючи на запитання до чинного законодавства з приводу надмірної суворості щодо водіїв, які не виконують приписи співробітників ГИБДД про усунення порушень ПДР, пов’язаних з тонуванням на передніх стеклах, найближчим часом водіям не варто розраховувати на послаблення з боку співробітників ДПС. Адже для того щоб водіїв перестали залучати до відповідальності за непокору вимозі співробітника поліції прибрати тонування, необхідно на законодавчому рівні детально прописати, в яких випадках органи МВС ДАЇ мають право застосовувати статтю 19.3 КоАП РФ. Ну, а поки, значить, всі водії, які отримали приписи від співробітників ДПС про демонтаж з передніх стекол тонування, світлопропускання якої не відповідає нормам безпеки та встановленим ГОСТам, зобов’язані усунути порушення закону.

Але краще не доводити до цього, а зняти тонування з передніх стекол. Адже самі розумієте, що заборона на зайву плівку на передніх стеклах з’явився в законодавстві не випадково. Врахуйте, що занадто темна плівка на передніх стеклах знижує не тільки вашу безпеку (особливо в темний час доби або в дощ / сніг), але і безпеку інших учасників дорожнього руху.

Так що не радимо грати з законом, незважаючи на маленький штраф у розмірі 500 рублів, який, до речі, найближчим часом може зрости до 1500 рублів, якщо дані поправки прийме Держдума РФ. Пам’ятайте, що безпека на дорогах важливіше ваших амбіцій. Думайте не тільки про себе, але і про інших водіїв.

Удачі на дорозі!