Гідроудар двигуна: що це таке

365

Будь-який власник автомобіля може зіткнутися з гідроударом двигуна — це коли в камеру згорання двигуна потрапляє велика кількість води або іншої рідини. У підсумку в камері згоряння двигуна утворюється своєрідна пробка, яка порушує роботу поршня і призводить до повного ступору мотора. Двигун, відповідно, глохне, а спроби завести його можуть тільки погіршити ситуацію. Давайте детальніше розберемося, що таке гідроудар двигуна, коли він може відбутися і якими можуть бути наслідки.

Зміст

  • Причини виникнення гідроудару
  • Наслідки гідроудару двигуна
  • Відео про гідроудару двигуна
  • Як запобігти гідроудар двигуна?

Причини виникнення гідроудару

В більшості випадків відбувається гідроудар в дощові дні, коли ви, перебуваючи в затишному салоні свого авто, мчитеся по вулицях міста і, переступаючи калюжі, милуєтесь, як потоки води розлітаються в різні сторони. Це дійсно гарне видовище, але підняті в повітря калюжі через повітряний фільтр потрапляють під капот, направляються в камеру згоряння і викликають гідроудар. Також до гідроударів може призвести повільний проїзд через глибоку калюжу або водоймище.

Основна причина гідроудару двигуна

Ще одна причина виникнення гідроудару приходить зовсім з протилежного боку — не зовні, а зсередини. Внаслідок заводського браку або інших чинників, може вийти з ладу турбіна, через яку в камеру згоряння двигуна потрапляє масло. Але ця ситуація трапляється дуже рідко, найчастіше причиною виникнення гідроудару є вода.

Читайте також: Шноркель — єдине, що врятує вас від гідроудару при попаданні автомобіля у воду.

Якщо розглянути проблему більш детально, то виходить наступна ситуація. Вода — нестислива рідина і коли вона потрапляє в камеру згоряння, поршень, на такті стиснення, що не може її стиснути і натрапляє на перешкоду. У результаті, всередині циліндра утворюється високий тиск, який перевищує максимально допустимі значення елементів двигуна і двигун виходить з ладу.

Існує досить простий спосіб визначити, зловив чи ваш автомобіль гідроудар. Якщо ви проїхали через глибоку калюжу або водойма і двигун різко заглох, то швидше за все це гідроудар. Щоб переконатися в цьому відкрийте капот і зніміть кожух повітряного фільтра. Якщо під кожухом вода — це точно гідроудар.

Якщо води немає, то можливо вам пощастило і двигун заглох з іншої причини. Наприклад, на бензиновому двигуні вода могла залити не повітрозабірник, а трамблер, що призвело до зникнення іскри на свічках.

Наслідки гідроудару двигуна

Гідроудар може призводити до різних наслідків. Якщо вода потрапила в двигун, коли той працював в холостому режимі, то все може обійтися. Двигун просто заглохне і не встигне завдати собі яких-небудь пошкоджень.

Але, в більшості випадків гідроудар трапляється, коли машина на ходу і в таких випадках наслідки більш серйозні. Зазвичай все закінчується погнутими шатунами, ушкодженнями кілець, вкладишів або колінчастого вала.

Шатуни після гідроудару

Найбільш серйозні наслідки виникають у власників автомобілів з дизельним двигуном, оскільки тут і камери згоряння набагато менше, і знімаються свічок немає, і сам двигун потужніший, а звідси — більш серйозні пошкодження.

Також варто згадати той факт, що вода призводить до корозії металу, тому після гідроудару не варто затягувати з ремонтом. Інакше без своєчасної просушування двигуна може знадобитися додаткова розточка циліндрів.

Читайте також: Що таке ЕБУ і чому йому також загрожує затоплення водою

Відео про гідроудару двигуна

Як запобігти гідроудар двигуна?

Найбільш простий спосіб запобігти гідроудар двигуна — рухатися дуже акуратно під час пересування по калюжах. Єдине місце, через яке в камеру згоряння може потрапити вода — це повітрозабірник. У кожної моделі і марки автомобіля він перебуває на різній висоті, але іноді цей елемент розташовується так низько, що навіть невелика калюжа перетвориться у велику проблему.

Тому не варто переоцінювати можливості свого автомобіля. Не намагайтеся подолати надто глибокі калюжі. Краще всього не заїжджати у воду глибше ніж на висоту половини колеса. Також не варто намагатися проскочити калюжі на великій швидкості. Якщо рухатися повільно, то зловити гідроудар буде складніше.

Якщо так сталося, що ви потрапили в глибоку калюжу або водойма і вода почала заливати капот, то негайно заглушіть двигун і припиніть рух.

Автомобіль обладнаний шноркелем

Якщо ж ви мешкаєте в дощовому регіоні або вам постійно доводиться їздити «болоту» і калюжах, тоді можна встановити на своє авто так званий шноркель — спеціальна трубка, яка піднімає рівень повітрозабірника на висоту від 80 см до 1 м Випускаються вони як відомими виробниками, так і народними умільцями. Шноркель трохи псує зовнішній вигляд автомобіля, але зате ви будете впевнені в тому, що дістатися до пункту призначення.

Схожі статті




  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда



  • Ознаки несправності ДМРВ