Що таке ПНВТ в дизельному двигуні автомобіля

570

Абревіатура ТНВД розшифровується як Паливний Насос Високого Тиску (в англійській літературі просто Injection pump). Даний насос використовується на автомобілях з дизельним двигуном. Адже для ефективного згоряння дизельного палива потрібні певні умови, пов’язані з забезпеченням високого тиску.

Тому, кожен автомобіліст повинен розуміти, що таке ПНВТ у дизельному двигуні, призначення і принцип його роботи. Адже без цього вузла не зможе нормально функціонувати система вприскування будь-якого дизельного силового агрегату.

Зміст

  • Для чого потрібен Паливний Насос Високого Тиску
  • Відео про ТНВД
  • Які бувають ТНВД і чим вони відрізняються
    • Рядні паливні насоси високого тиску
    • ТНВД розподільчого типу
    • Магістральні ТНВД

Для чого потрібен Паливний Насос Високого Тиску

Основне призначення ТНВД — забезпечити подачу дизельного палива в камеру згоряння двигуна під певним тиском в потрібний момент. Але, варто сказати, що з впровадженням системи вприскування Common Rail з електронно-керованими форсунками, головною функцією насоса стало виключно створення високого тиску палива, при якому відбувається найбільш повне його згорання. Саме завдяки цьому забезпечується висока потужність двигуна, що працює на звичайній солярці.

Враховуючи те, що сучасні модифікації ТНВД повинні забезпечувати подачу палива при тиску 150 МПа і більше, застосування стандартної поршневий схеми неефективно. На практиці вирішити проблему вдалося, застосовуючи традиційну для компресорів плунжерную кілька (стальної високоміцний стрижень і циліндр невеликого діаметра). Обидва ці елементи виготовлені з високою точністю, що дозволило відмовитися від традиційних для поршневих груп кілець.

Час і обсяг подачі палива в камеру згоряння визначається виходячи з частоти обертання колінчастого вала силового агрегату. Тому, навіть при зміні навантаження (натискання на педаль акселератора), двигун отримує необхідну для стабільної роботи порцію солярки.

Паливний насос високого тиску, це один із основних вузлів, що забезпечують працездатність двигуна. Тому його техобслуговування і діагностики несправностей варто приділяти особливу увагу.

Відео про ТНВД

Читайте також: Чим відрізняється дизельний двигун від бензинового і що вибрати.

Які бувають ТНВД і чим вони відрізняються

На дизельних двигунах різних модифікацій і різного покоління використовують істотно відрізняються моделі паливних насосів високого тиску. Умовно всі модифікації можна розділити на наступні групи.

Рядні паливні насоси високого тиску

Рядний Паливний насос високого тиску від Bosch

Основна особливість пристрою полягає у наявності окремої плунжерній пари на кожен циліндр. Всі вони розміщуються в єдиному корпусі ТНВД, а подача палива забезпечується за спеціальними каналами. Функціонує агрегат наступним чином:

  • Рух плунжера забезпечується обертанням кулачкового вала, що має привід безпосередньо від коленвала двигуна.
  • Під дією штовхача плунжер починає пересуватися по втулці, при досягненні заданого тиску відкривається випускний клапан і паливо поступає в робочий циліндр двигуна.
  • Регулювання моменту подачі і необхідного обсягу пального може здійснюватися механічним способом або за допомогою систем електронного управління.

ТНВД такого типу відрізняються високою надійністю. На поточний момент рядні пристрої застосовуються на середньому і важкому автотранспорті, на легкових автомобілях з початку століття подібні ТНВД не встановлюються.

Читайте також: Що таке ГБЦ і як вона влаштована.

ТНВД розподільчого типу

Паливний насос високого тиску розподільчого типу

У цих пристроях виробники відмовилися від виділеної на кожен робочий циліндр плунжерній пари. Конструкція містить всього один або два плунжера, які забезпечують підвищення тиску горючої суміші. До форсунок палива подається через розподільну голівку по спеціальним каналам.

Серед переваг такого типу ТНВД можна виділити:

  • Зменшені габаритні розміри та маса обладнання. Завдяки цьому основною сферою застосування агрегату стали саме легкові автомобілі.
  • Рівномірна подача палива по циліндрах незалежно від режиму роботи двигуна. Забезпечити це вдалося завдяки автоматичній системі регулювання (механічний або електронний).

Слід визнати, зменшення кількості плунжерних пар призвело до збільшення навантаження на них. Тому робочий ресурс агрегату поступається іншим модифікаціям ТНВД.

Читайте також: Що таке ДМРВ і які функції воно виконує.

Магістральні ТНВД

Магістральний Паливний насос високого тиску

Практично на всіх сучасних дизельних автомобілях використовується акумуляторна система вприскування палива Common Rail, одним з основних вузлів і став магістральний насос високого тиску.

Його основна відмінність полягає в тому, що пальне подається не безпосередньо в циліндри, а в буферну ємність (паливну рампу). Конструкція дозволила розділити процеси підвищення тиску (нагнітання) палива і його уприскування, що забезпечило більш кращу керованість цими процесами.

На практиці застосовують насоси з 1-3 плунжерными парами, які приводяться в дію пружинами або під впливом стислих газів. Існують модифікації з гідравлічним приводом. Розподіл палива по циліндрах з рампи здійснюється за допомогою відкриття відповідних дозуючих клапанів.

Ефективність роботи магістрального ПНВТ в комплексі з паливною рампою забезпечується системою електронного управління і високим створюваним тиском (понад 1500 бар). На поточний момент така система вприскування вважається найбільш досконалою. Але варто враховувати те, що магістральні ТНВД досить чутливі до якості використовуваного палива.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового