5 головних переваг електричних автомобілів

226

Чому електромотори крутіше двигунів внутрішнього згоряння?

Електромобілі поступово входять у повсякденне автомобільну життя, хочемо ми цього чи ні. Тому не будемо засмучуватися або навпаки емоційно сильно звеличувати можливості цього типу приводу для машин, а відзначимо 5 реальних позитивних фактів властивих електрокарів, які дійсно перевершують стандартні двигуни ДВС в машинах класичної компоновки.

Переваги електромоторів в цей похмурий осінній день (в Москві зараз саме така погода) пояснює Джейсон Фенске з YouTube каналу Engineering Explained у своєму новому відео. Пробіжимося по головним аспектам переваг продуктивності електричного автомобіля в порівнянні зі звичайним.

Перші два плюс в скарбничку електромоторів.

5 головних переваг електричних автомобілів

Він полягає в тому, що електромотори виробляють піковий крутний момент з нульових обертів. Стоїте ви такі на світлофорі загорівся зелений сигнал, натискаєте педаль акселератора і у вас майже миттєво починають працювати всі заявлені виробником ньютон-метри. Жодних затримок чи провалів. Тому в сучасних автомобілів типу Tesla такі зоряні показники прискорення.

Відбувається це в тому числі з-за того, що як правило, високий крутний момент поширюється на великий діапазон обертів, низькою інерцією электромотов і високих максимальних обертів електродвигуна.

У зв’язку з останнім, як правило, електромотори агрегатуються з одношвидкісними коробками передач, багато швидкостей їм ні до чого. Докладніше про це написано тут.

5 головних переваг електричних автомобілів

Другий позитивний момент виникає з вищеназваних преференцій – менша вага трансмісій зокрема і автомобіля в цілому, більше надійності, ніяких провалів під час розгону і втрат часу при інтенсивному прискоренні.

Третій плюс машин з електричною трансмісією

5 головних переваг електричних автомобілів

Третій пункт стосується реакції на відкриття дросельної заслінки. Зокрема, Джейсон говорить про фізичних обмеження дросельної заслінки з центральним шарніром, і той факт, що поворот дросельної заслінки від 5 до 15 відсотків дає збільшення площі відкриття в три рази, в той час як поворот пластини з 95 відсотків до 100 відсотків дає зміна площі відкриття всього приблизно на 1 відсоток.

Дивіться також: Чому електрокари втрачають потужність із збільшенням швидкості

В електромобілях ж калібрування дроселя з передбачуваної вихідною потужністю просто питання програмного забезпечення:


В електромобілі ви можете отримати саме те, про що просите, натиснувши на педаль акселератора, тому що ви можете вибрати кількість потужності, скільки хочете у кожному конкретному положенні, в порівнянні з автомобілями з двигунами внутрішнього згоряння, які є більш чутливими, коли ви знаходитесь в початковій частині ходу педалі.

Четверте перевага

5 головних переваг електричних автомобілів

Наступний невід’ємний плюс стосується можливості використання електродвигуна для уповільнення автомобіля. Завдяки тому, що колеса при русі автомобіля накатом можуть провертати мотор (і використовувати його інерцію в якості опору), рух автомобіля вперед дозволяє на час зробити з мотора генератор, який буде заряджати енергією акумуляторні батареї і одночасно уповільнювати автомобіль, замість того щоб витрачати корисну енергію на нагрівання гальм, зменшуючи тим самим навантаження на гальмівну систему.

Навантаження на гальма менше, знос менше, що передбачає можливість зменшення діаметра гальмівних дисків і зменшення розмірів супортів. Потужні гальма на таких автомобілях не потрібні.

П’ятий плюс електромобілів

5 головних переваг електричних автомобілів

Переваги в компонуванні акумуляторних батарей. Акумулятори можна ставити куди завгодно в автомобілі. Зазвичай їх укладають в підлогу машини, тим самим зміщуючи центр тяжіння вниз, але по суті акумулятори можна розподілити по автомобілю в різні місця, від капота до багажника, ще тонше налаштувавши вагу автомобіля.

Так, батареї важкі, але вони можуть бути упаковані таким чином, щоб допомогти максимально збільшити внутрішній об’єм і мінімізувати ефект цієї маси, що дасть кращу керованість.