Хрускіт при повороті керма на місці або в русі

324

Система рульового управління має ключове значення для будь-якого автомобіля і її поломка може бути чревата втратою контролю над транспортним засобом і небезпечними для життя ситуаціями на дорогах. Крім того, несправність даної системи може спровокувати вихід з ладу іншого автомобільного обладнання.

Основною ознакою того, що з системою управління щось не так, є хрускіт при повороті керма на місці або в русі. Хрускіт керма може бути ознакою цілої низки несправностей, тому при появі таких симптомів необхідно провести термінову діагностику автомобіля і усунути поломку.

Проводити діагностику і пошук несправностей самому або ж скористатися послугами кваліфікованих механіків з автосервісу – це питання суто індивідуальний. Варто відзначити, що автосервіси мають цілий ряд переваг, основною з яких є наявність спеціалізованого обладнання. Хороший автосервіс зможе провести якісну діагностику автомобіля в стислі терміни і виявити точну причину хрускоту керма.

Багато хто помилково вважають, що такий характер несправності може бути пов’язаний виключно з рульовою рейкою. Але, це в корені не вірно. Серед найбільш поширених причин хрускоту керма, які характерні сучасним автомобілям, виділяють 3 категорії.

Зміст

  • Шрус – основна причина хрускоту керма
  • Проблеми з рульовою рейкою
  • Хрускіт ходової частини автомобіля

Шрус – основна причина хрускоту керма

ШРУС

Сам рульовий механізм може видавати звуки, але така ймовірність досить мала. Найчастіше хрусткий звук при повороті видає несправний ШРУС, який ще називають гранатою. Виникнення такого звуку при русі майже завжди пов’язано з несправністю цього елемента. Фахівці пов’язують виникнення хрускоту при повороті керма під час руху з несправністю шруса в 90% випадків.

Цей механізм безпосередньо приєднується до керма і при несправності може видавати хрусткий звук при максимальному повороті керма при плавному ходу. Такий звук з часом може ставати голосніше по мірі виходу з ладу даного механізму.

Вирішити дану проблему можна лише за допомогою заміни шруса на новий в сервісному центрі. Операція по заміні такого механізму потребує високої кваліфікації та наявності спеціалізованого обладнання, тому її не рекомендується виробляти самостійно.

Серед наслідків несвоєчасної заміни поламаною гранати виділяють:

  • Повний вихід механізму з ладу і втрату рульових функцій;
  • Прослизання або пригальмовування колеса в процесі повороту;
  • Збільшення рівня хрускоту;
  • Підскакування автомобіля при максимальному куті повороту і неадекватна реакція на поворот керма;
  • Вихід з ладу тяги двигуна;
  • Перепади навантаження на двигун.

Несвоєчасний ремонт та ігнорування проблеми поламаного шруса може привести до серйозних наслідків і більш дорогого ремонту в майбутньому.

Проблеми з рульовою рейкою

Рульова рейка з електропідсилювачем керма: 1 — кермо, 2— рульова колонка, 3— карданний вал, 4— електродвигун, 5— механізм керма, 6— блок управління; 7— датчик крутного моменту

Поява хрускоту керма досить рідко пов’язують з проблемами рульової рейки. Як правило, така хвороба характерна одному іменитому баварському виробнику.

Безліч моделей BMW випуску початку і середини 90х років мали серйозні проблеми з керманичами рейками. Хрускіт рейки автомобілів даної марки став майже візитною карткою бренду в ті часи. Примітно те, що такий хрускіт по суті не був ознакою поломки, а був пов’язаний з конструкційними особливостями автомобіля.

Моделі інших виробників також відчувають певні проблеми з рейкою. Даний механізм розрахований на середній пробіг до 300 тисяч кілометрів. У певних випадках, рейки можуть виходити з ладу при будь-якому пробігу і викликати хрускіт при повороті керма.

Серед ознак виходу з ладу такого механізму виділяють:

  • Хрускіт колеса на певному рівні повороту або хрускіт, яким супроводжуються будь-які маніпуляції;
  • Стуки і хрускіт відчуваються на кермі і доповнюються вібрацією при повороті;
  • Стук у крайніх положеннях керма навіть при вимкненому двигуні при вільному ході колеса;
  • Незвичний відгук керма і надмірна вага або, навпаки, легкість повороту керма, яка була не характерна автомобілю раніше;
  • Неадекватна реакція на поворот керма і складнощі з утриманням автомобіля на трасі.

При появі хрускоту керма слід провести повну діагностику авто і ремонт рейки при необхідності. У більшості випадків потрібна повна заміна рейки, оскільки ремонт рейки не відрізняється довговічністю і вважається нерентабельним.

Найкраще довіряти заміну або ремонт фахівцем, оскільки рульове управління сучасних машин з гидроусилителями та іншими механізмами вимагає професійного експертного підходу.

Хрускіт ходової частини автомобіля

При виключенні вищеописаних причин хрускоту слід переходити до діагностики ходової частини. Виникнення несправностей такого характеру в даному вузлі має низьку ймовірність і сопряженно з безліччю технічних складнощів пошуку конкретної причини.

Єдиний елемент ходової частини, що здатний видавати хрускіт при поломці – це підшипник маточини. Найчастіше при несправності вони видають низький гул на високих швидкостях.

Для діагностики таких підшипників необхідно:

  • Підняти передню частину машини за допомогою домкрата;
  • Встановити машину на ручник;
  • Посадити 1 людину за кермо, який заведе машину і плавно відпустити зчеплення, повільно натискаючи на газ;
  • Після розгону необхідно вимкнути двигун і дозволити обертатися колеса на великій швидкості. Несправні підшипники відразу видадуть себе сильним гулом.

Таку перевірку можна проводити на автомобілях, які оснащені системою повного приводу або мають блокування міжосьового диференціала.

Розбиті підшипники можуть стати причиною серйозних проблем з ходовою частиною та призвести до непередбачуваних ситуацій на дорозі.

Хрускіт при повороті керма завжди є ознакою поломки компонентів автомобіля, тому не варто ігнорувати таку проблему. При відсутності належного досвіду і обладнання краще всього проводити діагностику і ремонт автомобіля у кваліфікованих фахівців.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда