Які проблеми повязані із зносом прокладки головки блоку циліндрів і як їх уникнути

247

Типи поломок прокладки головки блоку циліндрів


Прокладка головки – одна з найважливіших комплектуючих в автомобілі, і якщо вона прийшла в непридатність, це може привести до катастрофи, серйозних проблем з двигуном. Але існує кілька способів, з допомогою яких можна запобігти технічні неприємності, уберегти мотор від капітального ремонту.

Які функції виконує прокладка головки блоку циліндрів

Основне завдання прокладки – герметизація камер згоряння і каналів, контурів охолодження і змащення між блоком двигуна і головкою. Дуже важливо зберегти герметичність цих секторів, так як попадання охолоджуючої рідини в циліндр або подача в нього масла призводить до катастрофи. Тому для забезпечення герметичності прокладка головки рівномірно притискається по всій поверхні прилягання довгими болтами.

Які проблеми повязані із зносом прокладки головки блоку циліндрів і як їх уникнути

Що відбувається при розгерметизації

В залежності від того, де прокладка головки зносилася і пропускає масло, виникають різні види пошкоджень. Якщо охолоджувач потрапляє в циліндр, то силовий агрегат швидко перегрівається, замість вихлопних газів починає вироблятися пар. Завершальним етапом стає гучний хлопок і зупинка автомобіля.

Розгерметизація може бути помічена на початковому етапі, коли ситуація не критична. Про це свідчить поступове зниження рівня хладагента з плином часу. Також в охолоджувач може потрапляти мастило з масляного контуру. Щоб виявити проблему, необхідно перевірити, чи немає в розширювальному бачку з антифризом, тосолом темних смуг на стінках або маслянистої плівки на поверхні. Підтвердженням розгерметизації стане біла піниста емульсія на зворотній стороні пробки заливної горловини.

Увага! Така діагностика проводиться тільки при виключеному, остиглому двигуні

Ще одна ознака проблеми з прокладкою блоку циліндрів – підвищена температура, що фіксується датчиками. Її збільшення обумовлено поступовою втратою моторного масла.

Складності заміни прокладки і супутні проблеми

Сама прокладка коштує недорого, але робота, пов’язана з демонтажем двигуна для заміни, вимагає часу, зусиль і навичок. Щоб зробити все правильно, необхідно виконати ретельну перевірку головки двигуна на предмет яких-небудь пошкоджень, зняти її, щоб переконатися, що геометрія не була порушена перегрівом, та в структурі відсутні тріщини.

Скіммінг – обробка головки циліндрів на фрезерному верстаті. Це робиться для зняття дуже тонкого шару металу з її верхньої частини, щоб усунути нерівності, які згодом призведуть до збоїв роботи мотора.

Причини зносу прокладки

Однією з причин розгерметизації головки блоку є попередня детонація. Оскільки паливо згорає не вчасно час, виникає великий тиск і двигун починає працювати проти самого себе, на руйнування. Ці піки тиску несуть навантаження на прокладку головки, що призводить до її розривів.

Які проблеми повязані із зносом прокладки головки блоку циліндрів і як їх уникнути

Перегрів – ще одна причина появи пошкоджень. Температурний режим, який не відповідає можливостям прокладки, призводить до розгерметизації. Також руйнування структури прокладки провокують витоку моторного масла і охолоджувача. Потрапляння цих рідин на прокладку може прискорити знос її проблемних ділянок.

Як уникнути проблем

Важливо прогрівати двигун перед поїздкою. Не можна допускати різкого підвищення температури, так як матеріали прокладки розраховані на певний діапазон. Так, перепад температур розширює і стискає метал самого двигуна і додатково руйнує прокладку. Це трапляється при перегріві силового агрегату в холодному стані.

Які проблеми повязані із зносом прокладки головки блоку циліндрів і як їх уникнути

Щоб уникнути подібних проблем, слід почекати, поки двигун повністю розігріється, перш ніж покласти ногу на педаль газу і рушити. Відразу після старту рекомендується не перевищувати показник в 3000 об/хв, перш ніж температурний датчик не покаже стабільну температуру.

Дивіться також: Як промити радіатор в автомобілі

Недосконала конструкція прокладки може бути вбивцею автомобіля. Класичний випадок, коли герметизуючий елемент головки блоку циліндрів не міг впоратися з тепловими навантаженнями – двигуни серії K від Rover, що випускаються в 1980-х роках. Мотори K-Series, що встановлюються в автомобілі, вироблені Lotus і Caterham, відрізнялися легкою конструкцією. Вона була революційною, так як використовувалася нова методика лиття з алюмінію. Тут застосовувалися довгі болти для скріплення різних частин двигуна. На жаль, стандартні прокладки не були придатні для взаємодії з алюмінієвими блоками.

Які проблеми повязані із зносом прокладки головки блоку циліндрів і як їх уникнути
Посилені прокладки можна знайти на ринку запчастин. В них використовуються різні комбінації композитів для підвищення стійкості при значних температурних змінах. І, незважаючи на турботи, пов’язані з заміною штатної прокладки головки на посилену, це варто робити. У довгостроковій перспективі такий крок врятує гаманець від значних витрат на ремонт, а також продовжить експлуатаційний ресурс автомобіля.

В цілому, можна уникнути пошкоджень прокладки, не докладаючи особливих зусиль. Досить стежити за рівнем масла і охолоджувача, реагувати на що з’являються патьоки на двигуні і добре прогрівати його перед початком поїздки.

Автор: Сергій Василенков