Ось чому знак Стоп червоного кольору

726

Історія походження знака “Стоп” («STOP») за формою і кольором.

Ви коли-небудь замислювалися про формах та кольорах дорожніх знаків які ми зустрічаємо на дорозі? Наприклад, як ви думаєте, чому знак “STOP” має восьмикутну форму і чому вона червоного кольору? З одного боку багатьом з нас до цього немає жодного діла. Адже найголовніше, що ці дорожні знаки виконують свою конкретну функцію регулюючи безпечний рух на автошляхах.

Але все-таки хочеться зауважити, що історія походження дорожніх знаків представляє певний інтерес, особливо, якщо мова заходить про знак “Стоп” (STOP). Повірте, це не менш цікаво, ніж наша стаття про червоні задні стоп-сигнали в автомобілях. І так, давайте дізнаємося все найцікавіше про дорожній знак “Стоп”. Повірте, буде цікаво!

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Щоб відповісти на всі запитання англомовного походження знака «STOP», нам потрібно з вами відправитися в початок 20-го століття.

На дорогах того часу в багатьох країнах світу був справжній хаос. Адже вуличні дороги на початку 20-го століття ділили між собою коні, кінські вози, машини і люди. Це і призвело до хаотичного безладдя руху, оскільки ще не існувало єдиних правил дорожнього руху.

Природно, що рівень аварійності і важких ДТП в ті роки різко пішов вгору у всіх країнах світу, де з’явилося автомобільний рух.

У великих містах світу влади почали розуміти, що терміново необхідна регулювання руху з управління трафіком на дорозі.

Ось чому знак Стоп червоного кольоруОдне з перших серйозних рішень по регулюванню дорожнього трафіку було запропоновано Вільямом Фелпсом Ено, уродженцем Нової Англії, який придумав перший в історії дорожнього руху знак “Стоп”.

Інформація про першому дорожньому знаку була опублікована в американському журналі “Rider and Driver” в 1900 році, у статті присвяченій безпеці дорожнього руху.

У статті про реформування дорожнього руху автор посилався на Вільяма Фелпсома, який пропонував на кожному жвавому перехресті в великих містах США встановити дорожні таблички “Стоп”.

Але рада Вільяма ніхто з влади США в ті роки не почув. Ні, безумовно, влада великих міст США, можливо, й чули про раціональної ідеї регулювання дорожнього руху Америки, але тим не менш, до наступного десятиліття подібні дорожні знаки на вулицях великих міст США так і не з’явилися.

І лише в 1915 році на одній з вулиць Детройта нарешті з’явився перший знак “Стоп”. В подальшому цей дорожній знак став поширюватися і з’являтися на всіх жвавих вулицях цього міста.

Але на думку багатьох експертів і представників влади, установка в місті подібних знаків “Стоп” не сприяла збільшенню безпеки дорожнього руху і була марною тратою грошей.

А справа тут ось в чому. На початковому етапі перед знаком “Стоп” ніхто не зупинявся, всі водії його просто не помічали і свідомо ігнорували цей знак. На думку тих же влади в ті роки водіїв міг змусити зупинитися тільки поліцейський з жезлом.

Форма знака “Стоп”

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Перший дорожній знак “Стоп” встановлений у місті Детройті часто описується в різних історичних документах, був він у формі білого квадрата 60 х 60 см (2 х 2 фути) з чорними літерами на тлі. До нашого превеликий жаль в мережі Інтернет немає фотографії або малюнка першого дорожнього знаку “Стоп”, який, як ми вже сказали вперше з’явився в Детройті. Але в мережі є фотознімок датований 1915 роком, який був зроблений в Детройті на розі вулиць Вудворда і Джефферсона:

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Зліва, вгорі знімка, ви можете побачити знак “Стоп”, який не був звичайно тоді схожий на перший дорожній знак встановлений р. в Детройті, але все-ж, ця фотографія дає ясне уявлення про те, які приблизно дорожні знаки в той час почали встановлювати у всьому Детройті.

Як ми бачимо з фото, перші знаки “Стоп” були дуже далекі від тих червоних восьмикутних знаків, які ми сьогодні бачимо на дорогах по всьому світу.

До речі, після появи перших знаків “Стоп” в Детройті їх поширення почалося по всім великим містам Америки. Але всі ці знаки були різними, мали по відношенню один до одного різну форму, колір і т. п. обриси. Саме з цієї самої причини водії і не помічали їх на дорогах США.

Зрештою В 1923 році в Чикаго, асоціація дорожньої безпеки США на нараді прийняла план щодо введення на всій території країни уніфікованих позначень дорожніх знаків:

  • Встановлення єдиних дорожніх знаків для позначення попереджень про залізничних переїздах
  • Введення єдиних восьмикутних знаків “STOP”
  • Запровадження єдиних стандартів для знаків “попереджень” і знаків “увага” (квадрат)
  • Стандартизація знаків напрямку руху (прямокутник)

У 1924 році В США також була проведена конференція з безпеки вулиць і шосейних доріг, на якій були прийняті єдині рекомендації по квітам дорожніх знаків. В одному зі звітів 1924 року після конференції можна побачити як-раз ту саму ранню дату затвердження кольору для дорожніх знаків, коли для безпеки дорожнього руху було рекомендовано застосовувати для знака “STOP” червоний колір фону.

Колір знака “STOP”

Тим не менш, незважаючи на рекомендації встановлювати знаки “Стоп” червоного кольору ще на ранньому етапі розвитку дорожнього руху, в США, як і раніше, продовжували використовувати дорожні знаки “Стоп” жовтого кольору.

Причому треба помітити, якщо, ще в 1930-х роках комітет інженерів по дорожньому руху в США сформував рекомендації поширювати жовті знаки “Стоп” на всій території США, то вже до 1935 році в Америки з’явилося керівництво по уніфікованим пристроїв керування дорожнім рухом, що діє в цій країні і по сей день.

У цьому керівництві були затверджені єдині стандарти дорожніх знаків “Стоп”. Так, у цьому керівництві влади США затвердили два стандарту дорожніх знаків “Стоп”:

Білий прямокутний дорожній знак з написом “Стоп” і жовтий восьмикутний знак “Стоп” з чорними літерами, або чорний восьмикутний знак “Стоп” з жовтими літерами.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Жовтий колір перше єдиних стандартизованих дорожніх знаків “Стоп” був затверджений по всій видимості для того, щоб максимально привлеч увагу водіїв на дорозі.

Але як же так? Адже ще в 1924 році національна конференція з безпеки вулиць і шосейних доріг США рекомендувала у всій Америки застосовувати дорожні знаки “Стоп” червоного кольору?

Про цієї рекомендації, обов’язковою в принципі до виконання, звичайно пам’ятали і не забули. Але в ті роки існувала і проблема, не було відповідного гідного матеріалу, щоб зробити дорожній знак червоним і який мав би великий термін служби в агресивних вуличних умовах.

Ось чому знак Стоп червоного кольоруВ результаті, не дивлячись на рекомендації використовувати на знаки “Стоп”, червоний колір, в США і багатьох країнах світу замість червоного кольору довгий час, як і раніше, використовувалися або жовті або чорні дорожні знаки з чорними або жовтими літерами.

Причина одна – неможливість використання знаків червоного кольору через недоступність якісних червоних пігментів.

Найцікавіше і не дивлячись на те, що в світі в подальшому з’явилися хороші технології фарбування дорожніх знаків, у самих же США у багатьох штатах, як і раніше продолжаи використовувати жовті знаки “Стоп”.

І ось зовсім недавно у всій Америці був введений єдиний стандарт для восьмикутних дорожніх знаків “Стоп”, які обов’язково повинні бути червоного кольору.

В Європу та Росію червоні дорожні знаки в якості єдиного стандарту прийшли набагато раніше (про це читайте нижче). Але все-таки, як видно з історії дорожнього знаку “Стоп”, червоний дорожній знак, тобто обов’язкової зупинки транспортних засобів з’явився в якості стандарту в самих США.

Але так вже склалося, що вперше в якості єдиного стандарту восьмикутні червоні дорожні знаки стали переважно і масово використовуватися за самими межами США, незважаючи навіть на те, що цей дорожній знак червоного кольору був придуманий і вперше використаний в Америці.

Історія дорожніх знаків в Росії

Перші дорожні знаки в Росії почали з’являтися з 1910 року, тобто після проведення в 1909 році міжнародної конференції автомобілістів в якій взяли участь представники Уряду Російської Імперії.

Ось перші чотири Російських дорожніх знака (круглої форми):

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Подібні дорожні знаки використовувалися до кінця 1927 року. Потім, згідно з постановою ЦВК СРСР від 01.12.1927 року були затверджені нові автодорожні знаки. Ось так вони виглядали в той час:

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Ось чому знак Стоп червоного кольору

І тільки в 1933 році кількість знаків було збільшено до 23-г. Більшість дорожніх знаків, що застосовуються в нашій країні з 1933 року отримали звичні для нас сьогодні кольору і форми. Крім цього, в 1933 році дорожні знаки в Росії отримали різні категорії: “воспрещающие“, “вказівні” і “попереджувальні“.

Однак, у 1937 році в нашій країні вийшла постанова Ради народних комісарів РРФСР яке наказувало, скоротити кількість дорожніх знаків, так як на думку самих влади така велика кількість дорожніх знаків не допомагало водіям, а лише тільки відволікало їх і створювало загрозу всім учасникам дорожнього руху.

У 1949 році в Женеві, 80 країн світу (в тому числі і Росія) ратифікували нову конвенцію про дорожній рух і частково протокол про дорожні знаки і сигналах.

Однак, зі свого боку по частині дорожніх знаків наша країна в повному обсязі даний протокол не підписала, оскільки влада порахували, що європейські дорожні знаки водіїв в нашій країні будуть тільки плутати, оскільки люди до того часу вже звикли до власних дорожнім знакам і в СРСР вони застосовуються довгий час.

У результаті вийшло, що в нашій країні навіть після закінчення вітчизняної війни досі використовувалися дорожні знаки зразка 1930-х років.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

До речі, для довідки, система знаків затверджених в Женеві в ті роки не була підтримана і самими США, а також Великобританією, Китаєм і Японією, де теж діяли свої власні дорожні знаки і які кардинально відрізнялися від європейських знаків. Наприклад, у ті роки більшість дорожніх знаків у США мали текстові позначення.

У 1959 році СРСР підписує новий Женевський протокол про дорожній рух. В результаті чого, починаючи з 1961 року в нашій країні офіційно починає діяти 78 дорожніх знаків. Більшість дорожніх знаків зразка 1961 року отримують більш звичний для нас на сьогодні зовнішній вигляд:

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Коли ж в нашій країні з’явився знак “СТОП” (проїзд без зупинки заборонено – «STOP»)?

Зверніть увагу на фото вище. Зліва ви можете побачити дорожній знак круглої форми, всередині його можна побачити червоний трикутник з написом “Стоп”.

Тобто це значить, що знак “Стоп” почав використовуватися в СРСР-Росії з 1961 року. Але, як ви можете переконатися, цей знак мало чого спільного має з сучасним восьмикутним знаком та англомовної написом всередині ” STOP

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Коли тоді в нашій країні почав використовуватися восьмикутний червоний дорожній англомовний знак “STOP”?

Все почалося 8 листопада 1968 року, коли під час конференції ЮНЕСКО у Відні 68 країн підписали нову конвенцію про безпеку дорожнього руху.

У 1971 році віденська конвенція була доповнена Європейським угодою, в якій Європейці в якості компромісу внесли в єдині правила дорожнього руху американську версію знака “STOP”, який представляв собою червоний восьмикутник. Таким чином, в ті роки знак з англомовної написом “STOP” став єдиним текстовим знаком у міжнародній системі.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

У нашій же країні англомовний червоний восьмикутний знак “STOP” з’явився в 1973 році, коли вступив у дію новий ГОСТ 10807-71 дорожніх знаків застосовуються в СРСР.

Цей ГОСТ включав в себе 105 дорожніх знаків більшість з яких в ті роки були вже легко впізнавані водіями.

Так що можна сказати, що Віденська конвенція про безпеку дорожнього руху стала головним заключним етапом еволюції міжнародної дорожніх знаків, а також і стандартизації єдиних правил дорожнього руху по всьому світу.

В результаті, згідно підписаної конвенції у Відні такі країни як США, СРСР, Великобританія, Китай і Японія стали враховувати єдиний європейський стандарт правил дорожнього руху.

Чому колір дорожніх знаків “STOP” червоний?

Ось чому знак Стоп червоного кольору

На це питання існує проста відповідь. Погодьтеся, що червоний колір виділяється з усіх якимось особливим чином? Так само червоне світло має властивість не змішуватися з іншими об’єктами на передньому плані. Найцікавіше те, що червоний колір добре сприймають на дорозі навіть ті люди, які мають проблеми із зором.

Завдяки цікавим властивостями червоного кольору восьмикутний знак “Стоп” даного кольору видно здалеку. Його може бути видно по прямій на відстані до 1-го км.

Крім цього, як ми вам вже розповідали у статті про червоні стоп-сигнали, червоний колір нашим мозком на підсвідомому рівні асоціюється з кольором крові, що викликає у нас почуття небезпеки.

А згідно з проведеними дослідженнями червоний колір впливає ще й на послух людини.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Щоб це довести його проводили в 2011 році, воно наочно показало, що червоний колір може впливати на поведінку не лише тварин і приматів, але також і на людину.

Зокрема уточнимо наступне, під час дослідження вчені провели експеримент з мавпами виду “Макак-резус” (видом мавп живуть в Пуерто-Ріко).

Так от, під час експерименту, дві людини-експериментатора (чоловік і жінка) увійшли в клітку в якій проживала колонія мавп.

Потім обидва експериментатора опустилися на коліна і поставили перед мавпами два пластикових підноса.

Далі, ці дві людини дістали зі своїх рюкзаків по шматочку яблука і стали тримати їх на рівні грудей, щоб кожна мавпа бачила яблука. Потім кожен з дослідників поклав свій шматок яблука на піднос і одночасно вставши з колін зробили два кроки назад.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Далі, мавпи, розуміють, що люди перебувають на безпечній відстані від підноса стали хапати ці шматочки яблук і тікати, а потім з’їдали їх. Але найдивовижніше було не це.

Під час експерименту дослідники заходили в клітку до мавп щоразу змінювали свій одяг: кепку та футболку, які, як відомо мали різні кольори (синій, зелений і червоний).

Щоб експеримент був повний, дослідження проводилося і перевірялося як на самок, так і самців.

Результати експерименту були вражаючими. По-перше, мавпи не звертали увагу на підлогу експериментатора. Також, мавпи не звертали увагу на зелені і сині кашкети та футболки дослідників. Але дивним стало інше.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

У більшості випадків під час експерименту мавпи намагалися уникати людини, який був одягнений саме у червону футболку або перебував у червоній бейсболці.

В результаті подібних побоювань більшість мавп беруть участь у дослідженнях, хотіли вкрасти яблуко з підноса тієї людини, який не був одягнений у червону футболку або не носив червону кепку.

Ще в історії науки є одне цікаве дослідження, під час якого вчені провели ретельний аналіз результатів Олімпійських ігор 2004 року.

Так ось, вчені виявили, що на цих Олімпійських іграх червоний колір серед спортсменів переможців був домінуючим.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Згідно з дослідженнями, спортсмени одягнені в червону форму ставали переможцями частіше, ніж наприклад спортсмени перебували у синій спортивній формі.

Особливо це домінування спортсменів у червоній формі було відзначено в рукопашних видах спорту, таких, наприклад, як боротьба.

Всі ці дослідження, на думку вчених доводять, що наше побоювання до червоного кольору є продукт еволюційної адаптації тварин і людини до навколишньої природи.

Саме тому люди не випадково знають, що червоний колір означає “ні”, “заборона”, “небезпека” і т. п.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Ми і мавпи є приматами, а також ставимося до соціального виду ссавців. Найцікавіше, що в обох світах (людському світі і світі мавп) колір має дуже важливе значення.

Наприклад, колір допомагав стародавнім людям, допомагав і допомагає сьогодні мавпам визначати по реакції інших своїх родичів, їстівна їжа.

Припустимо, якщо якась мавпа з’їсть неїстівну їжу, то її обличчя незабаром почервоніє, що буде означати сигналом для інших приматів, цю їжу їсти не можна.

Таким чином на думку вчених колір має більш глибоке і широке вплив не тільки на мавп, але і на самих людей.

Так, звичайно, ви можете заперечити, мовляв ці дослідження безпосередньо не доводять, що червоний колір безпосередньо впливає на людей і завжди попереджає їх про небезпеку. Але усе-таки вченим точно відомо, що червоний колір впливає на нас більше, ніж інші кольори.

Ось чому знак Стоп червоного кольору

Зверніть увагу, що крім червоного знаку “Стоп” (рух без зупинки заборонено) на дорогах нас оточують світлофори з червоним сигналом, червоні спецсигнали різних спецслужб, червоні стоп-сигнали автомобілів, червоні габаритні вогні різного транспорту і т. п. і т. д.

І погодьтесь з нами, що подібне використання червоного кольору добре зарекомендувало себе на протязі вже більше 50 років у всьому світі. І якби червоний колір не надавав би на нас такого явного впливу, а також не застерігав нас належним чином про небезпеку, то ми вже давно б перестали реагувати на ці червоні сигнали небезпеки, що могло б викликати величезний ріст тієї ж аварійності по всьому світу.

У цьому випадку вчені давно б переконали уряди більшості країн використовувати на своїх дорогах інші кольори попередження.

Але як ми бачимо сьогодні самі, червоний колір діє на всіх учасників дорожнього руху страхітливо, а значить сприймається всіма, як і подобается.