Що значить дублікат ПТС і як він виглядає

493

На жаль, ніхто з нас не застрахований від псування або втрати важливих документів. Ця ситуація, звичайно, неприємна, але не безвыходна. У відповідних інстанціях можна без проблем отримати дублікати документів, тобто повторно видані папери.

Втративши, скажімо паспорт транспортного засобу, власник легко може оформити ще один примірник ПТС, який буде відрізнятися від початкового документа лише позначкою «Дублікат». У цьому матеріалі ми розповімо про те, що значить відмітка «дублікат» на ПТС, як видається дублікат ПТС, а також як відрізнити оригінал ПТС від дубліката.

Зміст

  • Що таке ПТС?
  • Де і як отримують дублікати ПТС?
  • Як відрізнити оригінал ПТС від дубліката
  • Купівля машини з дублікатом ПТС
  • Як ще можна перевірити машину з дублікатом ПТС?
  • Відео про дублікаті ПТС

Що таке ПТС?

Загадкова для людей, ніколи не мали справи з автомобілями, абревіатура «ПТС» розшифровується дуже просто: паспорт транспортного засобу. Як відомо, паспорти видаються виробниками на будь-які скільки-небудь складні технічні пристрої – холодильники, телевізори, мобільні телефони, верстати, інструменти і т. д. Але паспорт автомобіля – документ особливий: у нього записується не тільки технічна інформація про машину та її ідентифікаційні дані, але й інформація про кожному її власника.

Переглянувши ПТС, ви без зусиль дізнаєтеся, скільки разів авто переходило з рук у руки, як довго їм користувався кожен з покупців і т. д. Крім того, в ПТС обов’язково фіксуються відомості про митних процедурах. На вітчизняні машини ПТС оформляє завод-виготовлювач, на імпортні – митна служба.

Де і як отримують дублікати ПТС?

Якщо ПТС на вашу машину зіпсований або загубився, існує єдиний законний спосіб отримання дубліката – звернення в ГИБДД. Дублікат може знадобитися і в тому випадку, коли в ПТС вже не залишилося місця, щоб вписати нового власника, а також якщо господар машини змінив паспортні дані. Новий документ оформляється протягом декількох годин, і для її отримання вам потрібно надати для експертизи машину, на яку ви оформляєте його. З собою доведеться взяти:

  • ваш власний паспорт або замінює його свідоцтво;
  • страховий поліс «автоцивілки»;
  • документ, який свідчить, що ви – власник машини (договір купівлі, дарування) або довіреність, видану власником;
  • старий зіпсований ПТС (якщо він у вас є);
  • квитанцію сплати мита, визначеної державою.

Крім того, вам потрібно заповнити бланк заяви та написати у довільній формі пояснювальну, що сталося з оригіналом ПТС і чому вам необхідний дублікат. Якщо машина була вкрадена разом з документами, до переліку додасться довідка з поліції про те, що розслідування крадіжки закрито.

В автоінспекції уважно вивчать подані вами папери, звірять VIN код на авто і в документах. Якщо у співробітників поліції не виникне додаткових питань, то ви зможете забрати готовий дублікат ПТС в той же день, проте теоретично процес може затягнутися до місячного строку. Виготовлення дубліката – платна послуга, вартість якої кожен регіон визначає окремо.

Якщо співробітник ГИБДД відмовиться оформляти дублікат, вимагайте, щоб причина відмови була вам пред’явлена у письмовій формі – з цим документом потім можна буде звернутися в суд.

Читайте також: Більше інформації про дублікаті ПТС.

Як відрізнити оригінал ПТС від дубліката

За зовнішнім виглядом і розміщується в документі інформації дублікат ПТС повністю ідентичний оригіналу. Це документ, який видається за єдиною формою на всій території Росії. Бланки для нього друкують під суворим контролем держави, на спеціальному папері з ідентифікує фоновим малюнком і водяними знаками.

Єдина відмінність – у графі «Особливі відмітки» проставляється прямокутний штамп «ДУБЛІКАТ». Після отримання дубліката оригінал техпаспорта втрачає силу, і навіть якщо ви його потім відшукаєте, використовувати замість дубліката вже не можна. За своєю юридичною силою дублікат повністю замінює оригінал і може використовуватися у всіх ситуаціях, в яких вимагається пред’явлення ПТС.

Купівля машини з дублікатом ПТС

Використання дубліката ПТС замість оригіналу може бути ознакою шахрайства, якщо ви є покупцем машини. Найбільш часто зустрічається ситуація, коли власник намагається продати авто, куплене в кредит і знаходиться до цих пір в банківській заставі. Оскільки ПТС машини до повної виплати його вартості зберігається в банку, шахрай звертається в автоінспекцію і отримує дублікат нібито втраченого документа. Після цього вже ніщо не заважає йому продати машину.

Непрямими ознаками шахрайської схеми, які повинні змусити вас насторожитися, зазвичай є:

  • транзитні номери на машині;
  • дуже короткий термін між купівлею і продажем;
  • наявність декількох власників, що змінилися протягом дуже короткого періоду (зазвичай це робиться, щоб заплутати сліди і ускладнити пошук шахрая);
  • занижена вартість відмінною машини (на 10-15% нижче середньоринкової);
  • продаж за дорученням;
  • категорична вимога продавця виплатити йому негайно всю суму.

Якщо ви зафіксували хоча б один з цих ознак, не поспішайте укладати угоду і віддавати продавцю свої гроші. Для початку попросіть його показати документ права власності на машину. Власник авто, яке перебуває в заставі, не зможе показати договір купівлі-продажу, так як цей папір теж знаходиться в банку разом з оригіналом ПТС. Втім, якщо він домовився з приятелем про фіктивної перепродажу, і в ПТС зазначено два або три власника, то наявність договору ще ні про що не говорить.

Читайте також: Заборона реєстраційних дій на автомобіль -що це таке.

Як ще можна перевірити машину з дублікатом ПТС?

  • Переконавшись у наявності у продавця права власності, скажіть йому, що ви хочете перевірити VIN код через знайомого в автоінспекції. Перепишіть VIN код, подивившись його під капотом, і поясніть, що угода відбудеться лише після перевірки. Часто шахраї, не бажаючи ризикувати, більше не наполягають на продажу і обривають всі контакти з допитливим покупцем.
  • Зробіть копію дубліката ПТС і дізнайтеся в салоні, через який була продана машина, всі деталі продажу, використовуючи VIN код для полегшення пошуку. Якщо вона дійсно була куплена в кредит, зверніться в банк і перевірте, покупець розплатився за кредитом.
  • Зверніться з копією ПТС-дубліката в автоінспекцію. Це можна зробити особисто або в онлайн-режимі на офіційному сайті служби. Особистий візит більш кращий, оскільки внесення відомостей до електронного реєстру відбувається з деякою затримкою, а в ГИБДД ви отримаєте найактуальніші відомості. Це вбереже вас від придбання авто, перебуває у розшуку, під арештом або нерозмитненого при ввезенні в нашу країну. Крім того, ви дізнаєтеся, побувала машина в аварії, і якщо так, то наскільки важкими були наслідки.
  • Ці прості дії вбережуть вас від втрати грошей при покупці машини з дублікатом ПТС і допоможуть переконатися в сумлінності продавця.

    Відео про дублікаті ПТС

    Схожі статті




    • Що таке СТС автомобіля



    • Категорія В1: які машини можна водити



    • Категорія С1: які машини можна водити



    • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця