Стукають гидрокомпенсаторы: чому і що робити?

241

Якщо раніше, через певну кількість тисяч кілометрів пробігу, автомобіль потребував регулювання клапанів двигуна, то сьогодні, така необхідність до радості автовласників, практично відпала. У сучасних двигунах внутрішнього згоряння, за оптимальну роботу впускних і випускних клапанів відповідають гидрокомпенсаторы.

Це, досить-таки прості пристрої, які завдяки тиску масла, що циркулює всередині двигуна, що забезпечують найбільш оптимальне прилягання клапанів і їх нормальну роботу, в цілому. Тим не менше, і гидрокомпенсаторы мають свій термін служби і більш того, вони можуть виходити з ладу, набагато раніше, ніж мали б. І якщо хоча б один гідрокомпенсатор починає вмирати, лунає стукіт.

Чому стукають гидрокомпенсаторы, і як віддалити момент, коли їх доведеться міняти, ми зараз і розповімо.

Зміст

  • Чому стукають гидрокомпенсаторы
  • Що робити якщо стукають гидрокомпенсаторы
  • Гидрокомпенсаторы – добро чи зло
  • Відео на тему

Чому стукають гидрокомпенсаторы

Внутрішнє пристрій гидрокомпенсатора: 1 – кулачок розподільного вала; 2 – виїмка в тілі гидрокомпенсатора; 3 – втулка плунжера; 4 – плунжер; 5 – пружина клапана плунжера; 6 – пружина клапана газорозподільного механізму; 7 – зазор між кулачком розподільного валу і робочої поверхні гидрокомпенсатора; 8 — кулька (клапан плунжера); 9 – масляний канал у тілі гидрокомпенсатора; 10 – масляний канал у головці блока циліндрів; 11 – пружина плунжирной пари; 12 – клапан газорозподільного механізму.

І так, що може змусити гидрокомпенсаторы, стукати:

  • недостатня мастило;
  • масло низької якості;
  • вироблення власного ресурсу;

Зупинимося на цих моментах докладніше. При недостатній смазанности внутрішніх елементів гидрокомпенсатора, зокрема плунжера, пружини і склянок, може виникати не заплановане тертя, яке і призводить до прискореного зносу гидрокомпенсатора. Тому, міняйте масло вчасно і слідкуйте за його рівнем. Це до речі продовжить термін служби не тільки гідрокомпенсаторів, але і практично всіх вузлів і деталей мотора.

Другий момент, це якість масла. Якщо масло брудне, то канали, по яких воно надходить в гідрокомпенсатор, будуть засмічуватися. Тут і погіршення змащування деталей компенсатора і погіршення його роботи, адже цей вузол, точніше його функціонування, зав’язане на тиск масла, штатний тиск, що відповідає закладеним у конструкцію параметрами. Відповідно, якщо масло чисте, то і канали, по яких вона циркулює, цілком прохідні і все працює як треба. Якщо ж в потоці масла зустрічається сажа, окалина, а так само інші сторонні включення, канали будуть засмічуватися. Звідси погіршення циркуляції масла, звідси швидкий знос гидрокомпенсатора, звідси порушення в його роботі. А такі порушення, нехай спочатку й непомітно, але відбиваються на роботі двигуна, причому відбиваються негативно.

Ну і звичайно ж, яким би гарним не було масло, як багато його не буде, а рано чи пізно деталі гидрокомпенсатора будуть зношуватися. Між тим, при нормальному рівні і якості масла гидрокомпенсаторы ходять досить довго, без якого-небудь обслуговування та контролю за ними.

Що робити якщо стукають гидрокомпенсаторы

Як виглядає гідрокомпенсатор

Раз вже ми розібралися з тим, чому стукають компенсатори, давайте поговоримо про те, що ж робити власнику автомобіля, коли він почув такий стук?

Загалом, особливих альтернатив тут немає. Можна звичайно промити компенсатор, щоб прочистити засмітилися канали, але це міра тимчасова, так як, якщо з’явився стукіт, значить, з’явився люфт. Так чи інакше, але гидрокомпенсаторы потрібно буде міняти. І множинне число, тут аж ніяк не помилка. Як правило, якщо почав стукати, хоча б один гідрокомпенсатор провадиться заміна таких вузлів. Вони працюють на одному маслі і якщо вже зносився один, то й інші підуть дуже скоро. Тому, змінюють всі компенсатори без винятку.

Гидрокомпенсаторы – добро чи зло

Часто доводиться чути, що раніше їздили без зайвих деталей і ускладнень не витрачали на автомобіль стільки грошей, скільки доводиться витрачати сьогодні. Але говорити таке, можуть тільки ті, хто не знайомий з процедурою регулювання клапанів, особливо якщо машина їздить часто і на далекі відстані. Ну а про щасливих власників автомобілів з газовою установкою, говорити взагалі не доводиться. Більш того, навіть після регулювання клапанів, двигун не завжди працював так само рівно і стабільно, як це має місце бути, при наявності гідрокомпенсаторів. А що стосується витрат на заміну, то і сам двигун, рано чи пізно, виробить свій ресурс, це ж не привід відмовлятися від нього.

Міняйте масло вчасно, а краще навіть з випередженням, використовуйте дійсно якісний продукт і ваші гидрокомпенсаторы почнуть стукати ще дуже не скоро. Про безперечну користь цих пристроїв говорить і той факт, що багато старі автомобілі, на яких гидрокомпенсаторы з заводу були відсутні, ними оснащують в якості модернізації.

Панікувати ж, якщо у вас почав стукати гідрокомпенсатор, немає ні найменшої причини, оскільки заміна цих деталей, не такий вже і складний захід.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда