Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

1549

Для чого потрібні габаритні вогні в автомобілі.

Як ви думаєте, які лампи в автомобілях самі незрозумілі? Стоянкові, або, як їх частіше називають, паркувальні або габаритні вогні. Чому незрозумілі? Та вся справа в тому, що на насправді майже ніхто з автолюбителів не використовує їх так, як вони повинні були використовуватися за призначенням тоді, коли їх придумали. Отже, давайте поговоримо про габаритних вогнях докладніше.

Для більшості власників автомобілів, дійсно, не зовсім зрозуміло, що ж таке габаритні вогні і чому їх називають ще стоянкові, або паркувальні вогні. На Заході їх також часто називають підфарники, паркувальні лампи і просто передні ліхтарі (в Англії).

Дивіться також: чи Можна позбутися прав за світлодіодні лампи в фарах

Крім того, нещодавно на багатьох сучасних автомобілях з’явилися денні ходові вогні (ДХО), які в підсумку стали плутати з габаритними, хоча насправді ДХО виконують зовсім іншу роль і частіше призначені зовсім для інших цілей.

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Так, денні ходові вогні були створені, щоб поліпшити видимість рухомого автомобіля на дорозі в денний час доби. У підсумку виходить, що денні ходові вогні можуть використовуватися разом з ближнім світлом фар під час руху автомобіля. Наприклад, нагадаємо, що з 2010 року в Росії всі водії зобов’язані в денний час вмикати фари ближнього світла або денні ходові вогні (пункт 19.5 ПДР РФ). В залежності від дорожніх умов водії також можуть включати протитуманні фари (пункт 19.4 ПДР РФ).

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Тобто, як бачите, відповідно до діючих Правил дорожнього руху в світлий час доби ви можете включати денні ходові вогні без використання ближнього світла фар. Але денні ходові вогні є не у всіх автомобілів. І багато водіїв помилково думають, що габаритні вогні в машині повністю замінюють денні ходові вогні. Однак це не так. Пам’ятайте, що ДХО в машині – це не паркувальні/габаритні лампи. Тому відповідно до законодавства їх не можна використовувати без включеного ближнього світла. От як раз це непорозуміння автолюбителів часто призводить до штрафів за використання габаритних вогнів без ближнього світла.

Нагадаємо, що відповідно до статті 12.20 КоАП РФ за керування автомобілем без включеного ближнього світла фар водієві загрожує штраф у розмірі 500 рублів. Так що не забувайте, що ДХО – це не габарити. Зверніть увагу, що в пункті 19.5 Правил дорожнього руху немає ні слова про габаритних, стоянкових і паркувальних вогнях. Відповідно, габаритні вогні не мають нічого спільного з денними ходовими вогнями, так як призначені зовсім для інших цілей.

Для чого потрібні габаритні вогні, поговоримо трохи пізніше. Для початку давайте подивимося, які види габаритних вогнів зустрічаються на різних автомобілях.

Американський тип парковочних (габаритних) вогнів

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

У США вже довгий час більшість паркувальних вогнів використовується разом з індикаторами повороту (поворотниками). Як правило, в автомобілях для американського ринку всередині поворотників використовуються лампи з подвійною спіраллю, одна з яких горить постійно при включених габаритах, а інша загоряється, коли включаються поворотники. У цьому випадку габаритні лампи починають блимати більш яскравим кольором.

Особливо цікаво виглядають включені габаритні вогні на автомобілях з США на фотографіях.

Білі габаритні ліхтарі у складі окремого світильника

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Цей тип габаритних вогнів більш знайомий в нашій країні, так як багато старі автомобілі оснащені цим видом стоянкових ліхтарів. Вся справа в тому, що цей вид стоянкових вогнів часто використовувався до недавнього часу в європейських, азіатських і російських автомобілях.

Цей вид габаритів являє собою окрему лампу, встановлену в прозорий світильник (ліхтар). Згідно ГОСТу габаритні ліхтарі повинні встановлюватися по обидві сторони машини парою на одній лінії.

Бічні стоянкові вогні

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Є ще один вид габаритних ліхтарів, які встановлювалися на старі автомобілі 80-х – початку 90-х (переважно японських авто). Мова йде про білих бічних стоянкових вогнях, які включалися на стороні передбачуваного повороту або перестроювання при парковці.

До речі, на відміну від миготливих поворотників бічні білі ліхтарі при парковці горіли постійно.

Стоянкові вогні старого зразка

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

На деяких старих вітчизняних автомобілях використовувався ще один тип стоянкових вогнів. Наприклад, починаючи з 1968 року, на автомобілях ” Москвич-408 з’явилися бічні паркувальні вогні, що встановлюються на задніх кузовних стійках. Ці вогні включалися спеціальним тумблером в салоні машини. Пізніше Москвич відмовився від цього виду стоянкових вогнів.

Сьогодні ж подібні стоянкові вогні, як правило, встановлюються на автобуси, вантажні машини та іншу спецтехніку.

Габаритні вогні всередині основної фари

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Ще один вид встановлення паркувальних вогнів. Щоправда, він також менш поширений. Наприклад, подібні стоянкові вогні були в Volkswagen Beetles, Nissan Pao і Porsche 356. При цій конструкції габаритні лампи встановлені в межах основних передніх фар.

Тільки ось подібне використання габаритів неефективно, оскільки всередині фари габаритна лампа дає дуже тьмяне світіння.

Отже, для чого потрібні габаритні вогні?

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Як ви вже, напевно, здогадалися, паркувальні лампи призначені для… парковки. Тобто ви повинні використовувати габаритні вогні, коли припаркували свій автомобіль.

Не вірите? Тоді ви, схоже, забули пункт 19.3 Правил дорожнього руху:

  • 19.3 ПДР РФ: При зупинці і стоянці в темний час доби на неосвітлених ділянках доріг, а також в умовах недостатньої видимості на транспортному засобі повинні бути включені габаритні вогні. В умовах недостатньої видимості додатково до габаритних вогнів можуть бути включені фари ближнього світла, протитуманні фари та задні протитуманні ліхтарі.

Також не забувайте, що паркувальні/габаритні/стоянкові вогні з’явилися в ту епоху, коли вуличне освітлення в світі ще залишало бажати кращого. У ті часи у вечірній час на вулицях навіть великих міст було дуже темно. У підсумку в ті роки автолюбителі, як правило, паркували автомобілі в темних вузьких вулицях.

Для того щоб стоїть на дорозі автомобіль був видимий усім водіям, які проїжджають повз, були придумані передні і задні габаритні ліхтарі. До речі, стоянкові вогні, як правило, не яскраві, а тьмяні. Це зроблено навмисно, щоб під час стоянки паркувальні вогні не садили акумулятор автомобіля. Так що габаритки витрачають небагато енергії за рахунок своєї малої потужності.

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Ні, звичайно, габаритні вогні легко можуть розрядити в нуль новий акумулятор. Але для цього ви повинні залишити свій автомобіль на парковці на добу (більше або менше в залежності від марки, моделі автомобіля і ємності акумуляторної батареї).

Дивіться також: Неуважним водіям загрожують нові штрафи – Парковка для електротранспорту в Москві

До речі, з приводу того, що габаритні вогні сильно садять акумулятор, навіть існує стійкий міф, який автолюбителі вже давно розказують один одному. Саме тому велика кількість автовласників, припаркувавши на час свій автомобіль на дорозі, не включають габарити, побоюючись розрядити акумулятор.

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Причому часто люди, економлячи енергію в акумуляторі, не включають габаритні вогні навіть там, де це небезпечно. Наприклад, припаркувавши машину на узбіччі на темній трасі. Але це не тільки порушує чинні Правила дорожнього руху, але і збільшує ризик потрапити в аварію. Адже вас можуть помітити водії інших автомобілів. Так що навіщо порушувати, коли габарити при тимчасовій стоянці машини не розрядять акумуляторну батарею? Погодьтеся, немає сенсу. Тому завжди включайте габарити в темний час доби, коли ви припаркували машину. Пам’ятайте, що вони не марні.

На щастя, у багатьох сучасних автомобілях габаритні вогні (у разі їх відсутності-включаються денні ходові вогні) включаються автоматично при повороті ключа в замку запалювання.

Але тим не менше в деяких навіть нових автомобілях досі є окрема кнопка включення габаритних вогнів. В цьому випадку не забувайте включати їх там, де це необхідно. Особливо виїжджаючи на дорогу в темний час доби.

Задні габаритні вогні

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Задні габаритні вогні, що використовуються на автомобілях в Росії, можуть бути тільки червоного кольору. Використання габариток іншого кольору заборонено.

Як правило, задні габаритні вогні встановлюються в складі єдиного блоку задніх фар. На вантажних автомобілях і автобусах також відповідно до чинного законодавства і ПРАВИЛ дорожнього руху РФ повинні бути встановлені додаткові габаритні вогні, що позначають розміри транспортного засобу.

Як правило, у всіх автомобілях задні габаритні вогні включаються разом з передніми. Для цього використовується окрема кнопка, розташована в салоні, або габарити включаються автоматично після повороту ключа в запалюванні (автоматичне включення габаритів використовується в багатьох сучасних автомобілях).

Чи є відповідальність за невключенные габаритні вогні?

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

І так, і ні. Вся справа в тому, що окремої відповідальності за невключенные габаритні вогні в російському законодавстві немає. Є тільки загальна стаття 12.20 КоАП РФ, яка прописує відповідальність водіїв за порушення правил користування зовнішніми світловими приладами, звуковими сигналами, аварійною сигналізацією або знаком аварійної зупинки. Повторимо, що відповідно до статті 12.20 КоАП РФ водієві загрожує штраф у розмірі 500 рублів.

Відповідно, якщо водій не включить габаритні вогні при зупинці і стоянці автомобіля в темний час доби на неосвітленій дорозі, то він може бути притягнутий співробітниками ДПС до адміністративної відповідальності. Наприклад, якщо ви зупинилися в темний час доби на узбіччі і не включили габаритні вогні, ви можете бути притягнуті до адміністративної відповідальності.

У яких ще випадках потрібно вмикати габаритні вогні?

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

Водії повинні включати габаритні вогні не тільки при зупинці і стоянці автомобіля в темний час доби. Також габаритні вогні повинні включатися при недостатній видимості. Наприклад, в денний і нічний час під час снігопаду, дощу, туману і т. п. В тому числі і в похмуру погоду. Природно, в умовах недостатньої видимості додатково до габаритних вогнів ви повинні включити фари ближнього світла, протитуманні передні і задні ліхтарі (при необхідності).

Яка відповідальність передбачена за установку синіх (або іншого кольору) габаритних ламп?

Ось чому багато водії використовують габаритні вогні в машині неправильно

У відповідності з діючим законодавством, встановленими положенням Госту, а також відповідно до вимог по допуску транспортних засобів до експлуатації за використання в передній частині червоних габаритних ламп (замість білих), а також інших кольорів (зелений, червоний тощо) передбачена відповідальність по частині 3 статті 12.5 КоАП РФ. Ось текст закону:

  • Частина 3 статті 12.5 КоАП РФ “Управління транспортним засобом, на передній частині якого встановлені світлові прилади з вогнями червоного кольору або світлоповертаючі пристосування червоного кольору, а одно світлові прилади, колір вогнів і режим роботи яких не відповідають вимогам Основних положень по допуску транспортних засобів до експлуатації і обов’язків посадових осіб по забезпеченню безпеки дорожнього руху
  • тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до 1 року з конфіскацією зазначених приладів і пристосувань”.

У задній частині габаритні вогні повинні бути червоного кольору. Відповідно, використання ламп іншого кольору також заборонено.

Дивіться також: 14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Так що, як бачите, незважаючи на появу денних ходових вогнів, які в передній частині почали витісняти класичні габаритні лампи, епоха паркувальних вогнів ще не закінчена. Принаймні в задній частині всіх автомобілів, як і раніше використовуються класичні габаритні лампи, які встановлюються задні фари.

Вся справа в тому, що габаритні вогні дуже потрібні. Адже вони допомагають автолюбителям бачити автомобілі на дорозі.