Скрип при повороті керма на місці або в русі

352

Одним з перших і досить красномовних ознак поломок, несправностей, зносу деталей і інших проблем в роботі автомобіля, є сторонні звуки. Вже сама їх поява свідчить про те, що, десь, щось не працює штатно. Сьогодні ми розберемося, чому виникає скрип при повороті керма на місці або в русі, про що нам цей скрип повідомляє і як усувати проблеми, які породжують настільки неприємний звук.

Зміст

  • Що може викликати скрип при повороті керма
  • Рульова рейка
  • Шуми з ГУР
  • Кульові і Шруси
  • Інші причини скрипів

Що може викликати скрип при повороті керма

В першу чергу, коли виникають сторонні звуки під час руху керма, потрібно сприймати це, як червону лампочку тривоги. Відмова рульового керування на швидкості, або його неадекватна робота, можуть стати причиною серйозних дорожньо-транспортних пригод. А тому, знайти і усунути проблему, слід невідкладно.

Скрипи при повороті керма, як на місці, так і під час їзди, можуть бути викликані різними причинами. Скрипіти і шуміти можуть:

  • рульова колонка;
  • рульова рейка;
  • гідропідсилювач керма;
  • Шруси;
  • кульові опори;
  • сайлентблоки;

Рульова колонка може скрипіти, як з-за зносу окремих деталей, так і через поганий мастила. Зокрема, при наявності кардана в рульовій колонці, його потрібно змастити і перевірити. Так само варто перевірити рульову муфту і інші елементи колонки. Як правило, скрип, який виникає в рульовій колонці, супроводжується появою люфту на кермі. Але це аж ніяк не аксіома.

У системах з електричним підсилювачем керма, цей самий підсилювач може розташовуватися як в самій колонці, так і між рульовою колонкою і рульової рейкою. Відповідно, сторонній шум може виникнути із-за несправностей ЭУР.

Рульова рейка

Причиною скрипу при поворотах керма, може стати несправність рульової рейки. Тут і пошкодження пиляків, і підтікання сальників і знос елементів рейки, та інші болячки. Скрип наприклад, може виникати з-за того, що кермові наконечники активно стикаються з рульовими тягами. А у випадку важких ДТП, або інших дорожніх негараздів, може виникати деформація корпусу самої рейки. І ця деформація так само може стати причиною скрипу при обертанні кермом. Взагалі кажучи, рульова рейка сучасних автомобілів, це складний механізм, лагодити який, здатні лише професіонали. Черв’ячна передача, яка застосовувалася в рульовому управлінні раніше, була набагато простіше, надійніше, але руління з її допомогою було куди більш складним і менш зручним. Самостійно, ви можете оглянути пильовики, можливо перевірити стан рульових наконечників, тяг, і якщо пощастить, ви виявите підтікання сальников рульової рейки. Але усувати неполадки, все одно доведеться фахівця.

Шуми з ГУР

Не дивлячись на те, що електричні підсилювачі керма, сьогодні впроваджуються дуже часто, основним помічником водія при рулюванні на більшості легкових автомобілів, залишається гідропідсилювач керма. Шуміти цей агрегат може з причини нестачі робочої рідини. В цьому випадку, потрібно її долити в спеціально призначений для цього бачок. Тільки доливайте ту ж рідина, яку використовував виробник, сам підсилювач налаштований саме на робочі параметри конкретного продукту, і застосування іншої рідини може бути дуже негативно сприйнято підсилювачем. Крім нестачі робочої рідини причиною шуму в гідропідсилювачі може стати його насос, в тому випадку, якщо він зібрався помирати, так само потрібно повірити стан ременя гідропідсилювача, бо з ним теж можуть виникати певні складнощі. І якщо стан ременя ГУР викликає у вас підозру, ремінь краще замінити.

Читайте також: Скриплять гальма при гальмуванні на машині — чому і що робити?

Кульові і Шруси

Кульова опора, а точніше її знос, може породжувати скрипи, стуки при обертанні кермом як на місці так і в русі. Краще міняти опору відразу ж, бо небезпека її повної відмови на високій швидкості, дуже і дуже велика. Запорукою довгої служби кульових опор, як і багатьох інших вузлів автомобіля, є адекватна їзда, особливо по дорогах, называющимся так, вельми умовно. Ну і нагляд за станом пиляків, теж здатний істотно продовжити термін служби цих вузлів.

ШРУС або шарнір рівномірних кутових швидкостей, безпосередньо бере участь у передачі крутного моменту від коробки перемикання швидкостей на колесо. І якраз однією з ознак виходу з ладу ШРУСа, є хрускіт при поворотах керма, це голчастий підшипник скаржиться на свою нелегку долю. Шруси бувають зовнішніми і внутрішніми і хрумтять, як правило, саме зовнішні шарніри. Якщо ви точно знаєте, що причина хрускоту в шарнірі рівномірних кутових швидкостей, то панікувати відразу ж не варто. Деколи ШРУС хрумтить п’ять, а то й десять тисяч кілометрів пробігу і тільки потім, виникає необхідність його замінити. А можливо, варто поміняти пильник, оновити мастило ШРУСа і він прослужить ще досить довго.

Інші причини скрипів

Сторонні шуми при повороті керма можуть виникати так само при знос опорних підшипників стійок амортизаторів, при пересиханні сайлентблоків та в ряді інших, більш специфічних для конкретних моделей авто і їх рульових систем, ситуацій. Як ви розумієте, різноманітність систем рульового управління, на сьогоднішній день досить велика, а тому, крім найбільш частих причин появи тих чи інших сторонніх звуків в тій чи іншій ситуації в різних моделях авто, можуть мати місце специфічні причини, характерні для даної системи або декількох систем.

Так чи інакше, але в більшості випадків, усувати причину хрускоту при обертанні кермом, доведеться професійного автомеханіку, а тому, що виявлення цієї самої причини, теж можна довірити йому. Хоча, далеко не кожного ремонтника, можна назвати професіоналом і розбиратися в симптомах автомобільних захворювань, буде зовсім не зайвим.

Читайте також: Вібрація керма при гальмуванні — основні причини.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда