Ознаки несправності подушок двигуна

383

Розробляючи сучасні автомобілі, конструктори прагнуть до підвищення декількох показників. В першу чергу, це: потужність, швидкість, економічність, комфорт та екологічна чистота.

Сьогодні нас в першу чергу цікавить комфорт. Головним чином для підвищення комфорту в кожному сучасному автомобілі встановлюються подушки під двигуном. Ці подушки, покликані гасити вібрації від працюючого двигуна, і не пускати їх на кузов автомобіля і головне в салон. І хоча, такі подушки достатньо прості і надійні, вони, як і будь-яка деталь авто, можуть виходити з ладу. Ознаки несправності подушок двигуна, а також процедуру їх заміни, ми зараз і розглянемо.

Зміст

  • Пристрій і розташування подушок двигуна
  • Причини і симптоми несправності подушки двигуна
  • Заміна подушок двигуна

Пристрій і розташування подушок двигуна

У переважній більшості випадків, у легкових автомобілях встановлюється по три подушки, на яких і лежить силовий агрегат. Як правило, такі подушки складаються з однієї або двох металевих пластин, між якими залитий товстий шар жорсткої гуми. От власне ця гума і гасить вібрації і в той же самий час, утримує двигун в правильному положенні. Між тим, ближня до коробці передач подушка двигуна, сьогодні часто гідравлічна. А деякі автовласники міняють всі подушки або опори двигуна на гідравліку. Це більш дороге рішення і за відгуками більш комфортне.

Причини і симптоми несправності подушки двигуна

Подушка двигуна на ВАЗ 2101-2107

Якихось специфічних причин, за якими подушки мотора виходять з ладу, не існує. Тим не менш, їзда на високій швидкості по нерівній дорозі, здатна крім усього іншого, пошкоджувати і подушки двигуна. Часті детонації, робота мотора з різним тиском в циліндрах, і інші причини, що викликають підвищення вібрації мотора, можуть негативно впливати на стан подушок двигуна. Так само слабо затягнуті болти, на яких кріпляться ці елементи, сприяють прискореному зносу цих деталей. Але, всі ці чинники, швидше зокрема, ніж глобальні моменти.

Що стосується ознак зносу подушок двигуна, то основним є поява вібрації від роботи мотора в салоні автомобіля. Крім цього, коли ви натискаєте на газ, з’являється одиночний удар, який повторюється, коли ви газ скидаєте.

Якщо відкрити капот і попросити кого-то вичавити педаль газу, то при зношеної подушці, ближній до коробці передач, може виникати явище, коли мотор при прогазовке, підводиться на якусь відстань. При серйозному зносі однієї з двох подушок, мотор також може перекосити в ту або іншу сторону. У старих автомобілях, де глушник жорстко з’єднується з випускним колектором двигуна, можлива поява стуку. Це глушник стукає об кузов або якісь частини обладнання автомобіля.

В принципі, якоїсь серйозної загрози, принаймні на початкових етапах, знос подушок двигуна не несе. Але, як і в будь-якій системі, непередбачена вібрація буде поступово руйнувати ті чи інші деталі, вузли, системи автомобіля. При сильному зносі подушок двигуна, його може зірвати з кріплення, що звичайно ж набагато небезпечніше за своїми наслідками. Але, це вже, по суті, остання стадія хвороби.

Читайте також: Що таке пневмопідвіска і для чого вона потрібна.

Заміна подушок двигуна

В принципі, заміна подушок двигуна – процедура нескладна і не особливо дорога. Якщо звичайно, ви не вирішите міняти всі три опори на гідравліку. Варто відзначити той факт, що зношена подушка, хай тільки одна, швидко вб’є і інші дві. Тому, якщо ви запустили проблему, слід міняти всі подушки двигуна. Але, якщо вібрація тільки з’явилася, можна обійтися і заміною однієї опори.

Для того щоб замінити подушки двигуна, потрібно поддомкратити його піддон, але тут криється одна небезпека. Щоб не провалити піддон домкратом, потрібно підставити під нього дошку, широку і надійну.

Далі, відпускаємо болти на подушках, не знімаючи їх. Після чого демонтуємо зношену опору і ставимо нову. Затягування всіх болтів, краще проводити з застосуванням різьбового фіксатора. Ось власне і вся процедура заміни. Гідравлічну опору, яка розташовується поруч з коробкою передач, змінювати найважче. Додатковою ознакою того, що ця опора вийшла з ладу, можна вважати підтікання робочої рідини на її корпусі, а також довільно хитаючийся важіль перемикання передач, під час їзди.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда