14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

239

Нові правила отримання водійського посвідчення з 14 жовтня 2017 року.

14.10.2017 року вступає в силу наказ МВС РФ №707 “ПРО внесення змін у нормативні правові акти МВС Росії з питань реєстраційно-екзаменаційної діяльності” від 06.09.2017 року, опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації 3 жовтня 2017 року.

Новий наказ МВС вносить великі зміни в нормативно-правові акти МВС РФ, з питання державної послуги, видачі заміни водійських прав. Так само з 14 жовтня 2017 року набирають чинності зміни пов’язані з прийомом іспитів у кандидатів у водії або у водіїв, які раніше були позбавлені водійських прав.

Зокрема уточнюємо, що новим наказом вводиться вичерпний перелік документів, які необхідні або будуть потрібні заявнику для отримання державної послуги з видачі водійського посвідчення. Так само стає зрозумілим і порядок надання даної послуги при різних формах отримання водійського посвідчення (тобто первинна видача прав, їх заміна, отримання міжнародного водійського посвідчення, повернення після позбавлення прав тощо). В тому числі і через багатофункціональні центри надання держпослуг (МФЦ).

Так само новий наказ вносить зміни і до адміністративного регламенту МВС РФ, що регулює порядок видачі водійських прав. Зокрема, у новому документі з’являється вичерпний перелік підстав для відмови у видачі водійських прав.

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

В тому числі, в нових правових актах МВС РФ описано право заявника на досудове оскарження дій (бездіяльності) прийнятих в межах надання державної послуги з видачі водійського посвідчення.

Тобто, якщо вам відмовили у видачі водійських прав, то ви маєте законне право оскаржити ці дії в ГИБДД в досудовому порядку.

Наше інтернет-видання 1gai.ru провело ретельний аналіз нових правових актів МВС РФ стосуються Нового порядку і правил видачі водійських посвідчень, які набирають чинності з 14 жовтня 2017 року. Давайте по порядку.

І так, згідно нового наказу МВС №707 (від 06 вересня 2017 року), 14 жовтня 2017 року набудуть чинності ряд змін, які були внесені в процедуру надання послуг, щодо видачі водійських посвідчень в органах ГИБДД і МФЦ.

Ми відібрали для вас основні зміни і тим самим вирішили відповісти на деякі питання, які можуть виникнути у наших читачів у зв’язку із змінами в правилах видачі водійських прав в Державтоінспекції.

І так поїхали:

Коли потрібно сплачувати державне мито за видачу посвідчення водія?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Згідно наказу МВС №707 від 06.09.2017 року, адміністративний регламент “Про затвердження Адміністративного регламенту Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації з надання державної послуги з реєстрації автомототранспортних засобів і причепів до них”, який набирає чинності 14.10.2017 р., вносяться зміни у порядок та підстави стягнення державного мита за надання державної послуги у реєстрації транспортних засобів та видачі водійського посвідчення.

Зокрема, згідно з новими змінами Держмито за видачу водійських прав повинна бути оплачена тепер заздалегідь.

А саме, держмито за видачу прав оплачується строго до подачі заяви та відповідних документів, необхідних для надання адміністративної послуги.

Сплата державного мита за надання державної послуги може здійснюватися заявником з використанням Єдиного порталу.

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

При сплаті державного мита за надання державної послуги заявнику забезпечується можливість збереження заповненого або частково заповненого платіжного документа, а також друк на паперовому носії копії заповненого платіжного документа.

У платіжному документі вказується унікальний ідентифікатор нарахування та ідентифікатор платника.

Заявник інформується про вчинення факту сплати державного мита за надання державної послуги допомогою Єдиного порталу.

Як виглядає процедура подання заяви на видачу прав через Єдиний портал державних послуг?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Ось деякі зміни, які внесені в регламент надання послуг з подачі заяви на видачу прав через Єдиний портал Держпослуг. Жирним шрифтом виділено новий текст процедури.

Строк і порядок реєстрації запиту заявника про надання адміністративної послуги та послуги, наданої організацією, що бере участь у наданні державної послуги, в тому числі в електронній формі

30.1. Заява може бути заповнена власноруч, за допомогою електронних друкуючих пристроїв або сформована в електронній формі з допомогою Єдиного порталу.

30.2. Заяву в письмовому вигляді, прийняте до розгляду, підлягає реєстрації шляхом внесення в інформаційну систему протягом 4 хвилин після його прийому. Заява, яка надійшла у формі електронного документа, підлягають реєстрації протягом робочого дня, наступного за днем отримання заяви.

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

30.3. Заява про надання державної послуги з додатком документів в електронній формі може бути направлено заявником за допомогою Єдиного порталу.

Формування заяви здійснюється заявником шляхом заповнення електронної форми заяви на Єдиному порталі без необхідності додаткової подачі запиту в якій-небудь іншій формі.

Форматно-логічний перевірка сформованого заяви здійснюється автоматично після заповнення заявником кожного з полів електронної форми заяви. При виявленні неправильно заповненого поля електронної форми заяви заявник повідомляється про характер виявленої помилки та порядку її усунення за допомогою інформаційного повідомлення безпосередньо в електронній формі заяви.

При формуванні заяви заявнику забезпечується:

можливість копіювання і збереження заяви та інших документів, зазначених у пункті 15 цього Адміністративного регламенту, необхідних для надання адміністративної послуги;

можливість друку на паперовому носії копії електронної форми заяви;

збереження раніше введених в електронну форму заяви значень в будь-який момент за бажанням користувача, в тому числі при виникненні помилок введення і повернення для повторного введення даних в електронну форму заяви;

заповнення полів електронної форми заяви до початку введення відомостей заявником з використанням відомостей, розміщених у федеральній державній інформаційній системі “Єдина система ідентифікації і аутентифікації в інфраструктурі, забезпечує інформаційно-технологічне взаємодія інформаційних систем, що використовуються для надання державних і муніципальних послуг в електронній формі” , та відомостей, опублікованих на Єдиному порталі в частині, що стосується відомостей, відсутніх в єдиної системи ідентифікації й аутентифікації;

можливість повернутися на будь-який з етапів заповнення електронної форми заяви без втрати раніше введеної інформації;

можливість доступу заявника на Єдиному порталі з раніше поданою ним заявою протягом не менше 1 року, а також частково сформованих заяв – протягом не менше 3 місяців.

Сформоване і підписану заяву та інші документи, зазначені у пункті 15 цього Адміністративного регламенту, необхідні для надання адміністративної послуги, надсилаються до підрозділу Державтоінспекції за допомогою Єдиного порталу

30.4. Заява приймається посадовою особою протягом часу, встановленого графіком прийому громадян в реєстраційному підрозділі.

30.5. Реєстрація заяви здійснюється шляхом занесення зазначених у заяві відомостей в інформаційні системи, призначені для забезпечення діяльності підрозділів Державтоінспекції.

Який термін видачі водійського посвідчення багатофункціональним центром замість раніше виданого?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Вперше в регламент видачі водійських прав офіційно вносяться максимальний термін надання послуги з видачі водійського посвідчення через МФЦ (Мої документи). Так, відповідно до Нового регламенту, у разі, якщо водій звернувся для отримання прав на заміну раніше виданих в МФЦ, то граничний строк надання послуги повинен складати не більше 15 днів.

Який перелік документів необхідний для отримання водійських прав за новими правилами, з 14 жовтня 2017 року?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Відповідно до нового документа заявник, для отримання водійського посвідчення повинен надати вичерпний список документів. Надаємо перелік, зазначений у наказі МВС РФ №707.

  • – Документ про сплату державного мита
  • – Паспорт, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації – у разі наявності волевиявлення заявника про транслитерировании записів у водійському посвідченні згідно з даними, зазначеними в його паспорті, що засвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації
  • – Медичний висновок (медична довідка надається у випадках, коли для отримання прав вона обов’язкова)
  • – Документ, що підтверджує зміну персональних даних, – у разі зміни містяться у водійському посвідченні персональних даних його власника

За яких підстав державна послуга з видачі водійського посвідчення може бути припинена?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Відповідно до нових змін, ми надаємо список причин, по яких надання послуги з видачі водійських прав може бути припинено (жирним шрифтом виділено текст, який змінює колишній порядок):

28.1. Несплата державного мита або відсутність відомостей про сплату. Державна послуга призупиняється до підтвердження факту сплати державного мита.

28.2. Пропуск заявником строку, встановленого для подання документів при поданні заяви у формі електронного документа з використанням Єдиного порталу.

Державна послуга призупиняється до особистого звернення заявника в екзаменаційний підрозділ для подання документів, передбачених пунктом 21 Адміністративного регламенту.

У разі неявки заявника в екзаменаційний підрозділ для подання необхідних документів протягом шести місяців з дати подачі та реєстрації заяви у формі електронного документа з використанням Єдиного порталу надання державної послуги припиняється.

28.3. Неявка заявника до місця проведення іспиту.

Державна послуга призупиняється до особистого звернення заявника в екзаменаційний підрозділ, посадовою особою якого приймалося рішення про призначення іспиту.

У разі неявки заявника в екзаменаційний підрозділ протягом шести місяців з дати призначення іспиту надання державної послуги припиняється.

28.4. Відсутність у встановлених Адміністративним регламентом випадках відомостей, що підтверджують видачу документа про проходження відповідного професійного навчання за основними програмами професійного навчання водіїв транспортних засобів відповідних категорій і підкатегорій або медичного висновку або водійського посвідчення.

Державна послуга в частині видачі російського національного водійського посвідчення призупиняється до підтвердження видачі зазначених документів.

У разі відсутності відповіді компетентних органів протягом шести місяців з дати направлення запиту надання державної послуги припиняється.

28.5. Нез’явлення заявника для одержання результату надання адміністративної послуги.

Державна послуга призупиняється до особистого звернення заявника в екзаменаційний підрозділ для отримання результату надання адміністративної послуги.

У разі неявки заявника в екзаменаційний підрозділ протягом шести місяців з дати призупинення надання адміністративної послуги надання адміністративної послуги припиняється.

28.6. Недосягнення заявником, що успішно склали у випадку, встановленому пунктом 3 статті 26 Федерального закону від 10 грудня 1995 року N 196-ФЗ “ПРО безпеку дорожнього руху”, іспити на право керування транспортними засобами категорій “B” або “C”, вісімнадцятирічного віку на дату отримання права на керування транспортними засобами.

Державна послуга призупиняється до особистого звернення заявника в екзаменаційний підрозділ для отримання водійського посвідчення після досягнення вісімнадцятирічного віку.

28.7. Недотримання заявником, раніше позбавленим права управління транспортними засобами за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених главою 12 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення вимог, умов повернення водійських посвідчень, передбачених пунктом 4.1 статті 32.6 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Державна послуга призупиняється до особистого звернення заявника в екзаменаційний підрозділ після виконання ним вимог частини 4.1 статті 32.6 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

У разі невиконання заявником умов повернення водійських посвідчень, передбачених пунктом 4.1 статті 32.6 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення, протягом шести місяців з дати подачі заяви надання державної послуги припиняється

Який порядок отримання водійських прав через багатофункціональні центри?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Згідно з новим правовим актам та наказу МВС №707 ,процедуру надання держпослуг пов’язаних з отриманням водійських посвідчень, вносяться зміни.

Пропонуємо список документів, які необхідно надати в МФЦ для отримання водійських прав:

  • – заява
  • – документ, що посвідчує особу
  • – медичний висновок (якщо відповідно до законодавства воно необхідно для видачі водійського посвідчення)
  • – квитанція (платіжне доручення) про сплату державного мита або відомості про її сплату
  • – водійське посвідчення – при наявності

Співробітник МФЦ, що здійснює надання послуги з прийому заяви про видачу водійських прав, який зобов’язаний зробити зі всіх наданих заявником документів копії і, направити їх в Державтоінспекцію, відповідно до прийнятої процедури.

Так само співробітник МФЦ зобов’язаний, сфотографувати заявника і направити в ГИБДД фотознімок в електронному вигляді у разі видачі Російського національного водійського посвідчення.

Тобто, якщо Ви хочете отримати права Російського зразка, то надавати в МФЦ або в ГИБДД фотографії не потрібно.

Якщо ж ви хочете отримати права міжнародного стандарту, то тоді Ви повинні будете надати в МФЦ або в органи ГИБДД свої фотографії, встановленого зразка на матовому папері.

Куди скаржитися, якщо МФЦ порушив строки надання послуги з видачі водійських прав?

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

У разі, якщо при наданні послуги з видачі водійських прав багатофункціональний центр порушив всі встановлені граничні терміни надання послуг (нагадаємо максимум 15 днів), то заявник має право подати скаргу в органи МВС РФ.

Так само у висновку ми хотіли б зазначити, що наказ МВС РФ №707 від 06.09.2017 року вносить ще ряд змін в різні правові акти МВС РФ, який регулює порядок приймання іспитів в ГИБДД для отримання водійського посвідчення.

Зокрема, органи МВС РФ змінюють екзаменаційний аркуш проведення іспиту з первісним навичкам керування транспортним засобом.

Відповідно до нового наказу Міністерства внутрішніх справ, новий екзаменаційний лист тепер виглядає наступним чином:

14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав
14 жовтня 2017 року набувають чинності зміни в ГИБДД правила видачі водійських прав

Інші подробиці в частині проведення іспитів в ГИБДД, а також, на майданчику та у місті дивіться в кінці документа, де вносяться зміни у різні додатки адміністративних регламентів МВС РФ.

Ось посилання на наказ МВС №707.