7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

323

Самі корисні зимові функції в сучасних автомобілях.

Зимовий період володіння автомобілем часто доставляє дискомфорт і незручність багатьом автолюбителям. Особливо це стосується власників старих машин, в яких, як правило, немає безлічі сучасних корисних функцій. Що стосується сучасних машин, то також не у всіх є багато корисні зимові опції. А як ви думаєте, які зимові функції в автомобілях найкорисніші? Ми відібрали для вас зимові опції, за допомогою яких вам будуть не страшні суворі умови.

Так, звичайно, навіть у старих автомобілях для зимового періоду є обігрів заднього скла і хороша пічка, яка в деяких машинах управляється навіть кліматичною установкою. У тому числі в деяких старих автомобілях є обігрів бічних дзеркал і обігрів сидінь. Але в сучасних автомобілях набір зимових опцій значно більше, що робить володіння транспортними засобами в суворий час року більш комфортним.

Дивіться також: Топ-10 найбільш популярних опцій сучасних автомобілів

Отже, ось список найбільш корисних зимових опцій:

Обігрів лобового скла – ваш найкращий помічник

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Хто любить зранку в сильний мороз зіскоблювати лід з лобового скла автомобіля? Звичайно, ніхто. Обледенелое лобове скло, напевно, дратує всіх без винятку власників автомобілів у Росії. Адже мало того що його не дуже легко очистити, так ще й робити це доводиться на морозі і на холодному вітрі.

На щастя, в сучасних автомобілях з’явилася одна приголомшлива опція, яка допоможе вам забути про ранковому кошмарі, пов’язаному з очищенням вітрового скла від льоду. Мова йде про функції підігріву лобового скла, яка не тільки дозволяє миттєво позбутися від запотівання скла усередині салону автомобіля, але і в короткий термін розтопити лід і сніг на склі.

Зараз існує кілька типів і видів підігріву лобового скла. Так, є обігрів всієї поверхні скла. Також є частковий обігрів скла, як правило, переважно під щітками склоочисника. Крім того, в сучасній автопромисловості застосовується кілька видів підігріву лобового скла.

Наприклад, в автомобілях Ford використовуються всередині скла зигзагоподібні нитки, які під дією електрики швидко нагріваються, тим самим нагріваючи лобове скло. Але у цьому вигляді нагріву є і мінуси, так як зигзагоподібні нитки у склі можуть ставати видимими при зустрічному світлі фар або коли сонце перебуває низько над горизонтом, буде потрапляти прямо в салон через лобове скло.

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

У підсумку нагрівальні елементи в склі можуть дратувати водія і напружувати зір під час руху. Приблизно той же принцип обігріву переднього скла використовують багато інші автомобільні компанії. Але є й інший тип цієї опції.

Наприклад, більш інноваційне рішення пропонує компанія Volkswagen, яка в багатьох своїх автомобілях встановлює лобові скла з функцією підігріву.

Так, у підігріваються лобових стеклах VW використовується спеціальний провідний шар срібла, який легко проводить електричний струм, в результаті чого шар нагрівається і передає тепло по всій поверхні скла. На відміну від скла автомобілів Ford в лобових стеклах Volkswagen не видно нагрівальні елементи.

Обігрів рульового колеса

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Холод усередині машини не любить ніхто. Природно, сідаючи в машину після морозу, всі ми хочемо тепла, затишку і комфорту. Однак тепло і затишно в салоні стане тільки після повного прогріву двигуна. На щастя, в сучасних автомобілях є деякі опції, які зроблять процес очікування прогріву салону більш комфортним.

Звичайно, в першу чергу це обігрів сидінь, який сьогодні є навіть у дешевих автомобілях економ-класу. Тим не менш обігрів сидінь не може зробити процес водіння автомобіля абсолютно комфортним, поки повністю не прогріється салон. Адже напевно багато хто з вас знають, як тримати холодний як лід кермо.

Для цього автовиробники придумали приголомшливу опцію обігрів рульового колеса. На жаль, ця функція поки що є не у всіх автомобілях. Так що якщо ви проживаєте в холодному регіоні Росії та збираєтеся купувати автомобіль, подбайте про те, щоб в ньому був обігрів рульового колеса. Ви не пошкодуєте і після декількох днів користування цією опцією будете дивуватися, як раніше обходилися без неї.

Єдиним недоліком опції підігріву рульового колеса є те, що на багатьох автомобілях обід керма нагрівається тільки на позиції рук «10-2» (22-14). Так що якщо ви звикли тримати руки на кермі в іншому положенні, то для використання в зимовий час опції підігріву керма вам доведеться змінити положення ваших рук на «10-2».

Підігрів рідини склоомивача і обігрів форсунок

Але теплий, затишний салон і тепле рульове колесо не можуть дати вам за кермом повного комфорту, якщо лобове скло вашого автомобіля в снігу, льоду або замерзає на ходу. У цьому випадку, звичайно, незамінною є опція підігріву лобового скла, яка позбавить вас від поганої видимості. Але, треба відзначити, не багато автомобілів мають цю функцію навіть в якості додаткової опції.

На щастя, є ще кілька функцій, які створені для того, щоб прискорити процес розморожування лобового скла і запобігти його замерзання під час руху. Мова йде про обігрів форсунок омивача лобового скла і обігріві рідини склоомивача.

Напевно багато автолюбителів стикалися з замерзанню рідини склоомивача або форсунок. Погодьтеся, дуже неприємна ситуація. Особливо коли на вулиці йде сніг і під час руху швидко забруднюється лобове скло.

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Природно, в таких умовах їхати без очищення лобового скла вкрай некомфортно і дуже небезпечно. У цьому випадку водіям потрібно постійно виходити з машини і очищати лобове скло.

Для таких випадків була придумана функція, яка вміє нагрівати рідина склоочисника або нагрівати форсунки склоомивача. Завдяки цій функції вам навіть в сильний мороз доступна опція очищення скла. За рахунок обігріву форсунок рідина в них не замерзне, і ви швидко очистити скло від льоду, снігу і бруду.

На жаль, ця функція є не у всіх автомобілях. Але в найближчому майбутньому, ми думаємо, ця опція почне масово з’являтися навіть на автомобілях економ-класу.

Дорогі зимові шини

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Сучасні зимові шини неймовірні. Наприклад, за характеристиками сучасні зимові покришки в кілька разів перевершують гуму, яка випускалася 10 років тому. У першу чергу це стосується нешипованих шин.

Згадайте, ще 10 років тому вважалося, що шипована гума в кілька разів перевершує покришки без шипів.

Сьогодні численні тести на зимовій дорозі говорять зовсім про інше. Так, на даний момент відомі виробники гуми випускають безліч приголомшливих нешипованих шин, які за своїми характеристиками практично нічим не поступаються шипованной гумі. Це справжня магія. Особливо якщо мова йде про характеристики на сніговій поверхні.

Хоча, звичайно, на льоду все-таки шипована гума як і раніше веде себе краще. Проте не всі шини однаково гарні. Наприклад, китайська шипована гума найчастіше не має таких приголомшливих характеристик, якими, наприклад, є в багатьох європейських нешипованих шин.

Так що якщо ви хочете більш комфортно в зимовий час відчувати себе за кермом, то радимо вам не економити на зимовій гумі. Краще купити дорогі шини, ніж, выгадав на гумі, відчувати потім невпевненість за кермом.

Вебасто

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

На жаль, у більшості автомобілів в заводських комплектаціях відсутня така опція, як попередній підігрів авто з допомогою вебасто. Але завдяки додатковій доробці передпусковим підігрівачем – системою вебасто (Webasto) – можна оснастити практично будь-яку машину. Які ж переваги дає цей вид передпускового обігріву автомобіля?

Головна перевага вебасто – це безвідмовний запуск мотора навіть в умовах сильного морозу. Крім того, завдяки системі вебасто вам немає необхідності очищати автомобіль від льоду, снігу і чекати, коли в машині відтануть скла. В тому числі, виходячи вранці до машини, ви сідаєте в прогрітий салон, що, погодьтеся, дуже зручно.

Що ж таке вебасто?

Як правило, це спеціальний прилад, який встановлюється в підкапотний простір машини (не завжди підігрівач ставиться під бампер). Прилад підключається до паливної системи, а також до системи охолодження двигуна.

Усередині приладу є камера, де паливо, що надходить з паливного бака машини, запалюється. Також всередині вебасто є теплообмінник, який передає тепло, що утворюється від спалювання палива охолоджуючої рідини двигуна. В результаті роботи вебасто охолоджуюча рідина двигуна нагрівається до заданої температури, тим самим забезпечуючи безпроблемний запуск мотора навіть у сильний мороз.

Крім того система вебасто дозволяє подавати тепло в салон, забезпечуючи його прогрівання під час простою машини з вимкненим двигуном. Це також дозволяє забезпечити обігрів скла машини. В результаті власник машини, в якій встановлена система передпускового підігрівача вебасто, приходить вранці не до замерзлої машині, а до авто, повністю готовому до експлуатації і не вимагає прогрівання двигуна і салону.

Більшість сучасних систем вебасто також оснащені електронним управлінням і таймером, з допомогою чого можна вибрати не тільки час включення і виключення передпускового підігрівача, але і необхідну температуру нагрівання салону.

Деякі системи також оснащені спеціальним радиобрелоком, який дозволяє запустити обігрів двигуна і салону без запуску двигуна дистанційно. Останні системи нового покоління також стали оснащуватися GSM-модулем, за допомогою якого ви можете включати вебасто на відстані за допомогою мобільного телефону.

Повний привід

Крім якісної, дорогий гуми є ще одна опція, яка є незамінною в суворих зимових умовах. Особливо вона корисна тим, хто живе далеко за містом, де часто в зимовий час асфальт – це розкіш.

Мова йде про систему повного приводу, яка може зробити ваш процес пересування на автомобілі в зимовий час більш комфортним.

Так, завдяки повному приводу всі чотири колеса вашого автомобіля отримують крутний момент для старту з місця на слизькій дорозі або під час руху в снігу.

У підсумку повнопривідні машини мають, як правило, більше тяги. За рахунок повного приводу шанси застрягти значно нижче, ніж за кермом передньопривідною або задньопривідною машини.

До речі, це не означає, що вам потрібно купувати позашляховик. Сьогодні на ринку є чимало легкових автомобілів, оснащених системою повного приводу.

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

Також зверніть увагу, що в останні роки на ринку стали поширюватися неполноприводные кросовери (як правило, з переднім приводом). На жаль, такі машини зазвичай не мають переваги перед легковими авто, за винятком хіба що дорожнього просвіту (і то не завжди). Так що легковий автомобіль, оснащений повним приводом, легко дасть на зимовій дорозі фору кросоверу з неповним приводом.

Тому якщо з року в рік зимова погода вас дістає і вам некомфортно за кермом передньопривідного або, не дай бог, задньопривідного авто, то радимо вам при виборі такого авто задуматися про придбання машини з системою повного приводу, яка має більше зчеплення на зимовій дорозі.

Правда, пам’ятайте, що повнопривідний автомобіль не може змінити закони фізики і також, як і неполноприводный, може легко втратити зчеплення на слизькій поверхні.

Режим для снігу – нова система допомоги водієві

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

У багатьох сучасних автомобілях (особливо преміальних) сьогодні з’явилися нові системи допомоги, які дозволяють включати різні режими руху. Наприклад, нещодавно на більшості автомобілів Jaguar з’явилася система Drive Control, яка являє собою адаптовану систему Terrain Response, раніше встановлену на позашляховиках Land Rover.

Дивіться також: 27 питань автомобілістів про холоді

Система Jaguar Drive Control спеціально розроблена для руху автомобіля по снігу. Увімкнувши цей режим руху, водій отримує електронний контроль за автомобілем під час руху по слизькій дорозі і снігу. Завдяки контролю виключається пробуксовка і обмежується крутний момент, який може привести автомобіль до втрати зчеплення з дорогою.

7 найкорисніших зимових опцій в автомобілях

В тому числі при рушанні з місця система запобігає навантаження на автоматичну коробку передач, яка не любить пробуксовки при русі по дорожньої поверхні з недостатнім зчепленням. Крім того, в деяких автомобілях Jaguar можна увімкнути такі режими: «дощ», «лід» і т. п. Ці режими спеціально адаптовані при русі в певних умовах.

Аналогічні системи ви також можете знайти у багатьох інших люкс-автомобілях. Подібні сучасні опції поки що масово поширені тільки на преміальних авто, але тим не менш нещодавно деякі схожі функції стали з’являтися і на недорогих автомобілях.

Так що, як і багато опції, раніше доступні тільки на люкс-машинах, рано чи пізно вони з’являться на автомобілях економ-класу.