Автомобілі з двома двигунами

299

6 автомобілів, які довели, що одного мотора мало.

Деякі інженери вважають, що коли не допомагають звичайні методи для приросту потужності автомобіля, необхідні кардинальні заходи. Наприклад, встановити на машину другий двигун. Що з цього виходить? Давайте дізнаємося. Благо таких незвичайних інженерних рішень в історії автосвіту чимало.

На всьому протязі історії автопромисловості автовиробники женуться за кількістю кінських сил. І якщо на зорі автомобільного світу з цим у більшості автобрендів не виникало проблем, то сьогодні, щоб додати машині всього кілька кінських сил, необхідно витратити набагато більше сил і коштів. У підсумку в наші дні кожна «кінь» в автомобілі на вагу золота.

Як же автовиробники і різні тюнинг-ательє додають потужність своїм автомобілям? Якщо подивитися на всю історію автопромисловості, то можна помітити, що найчастіше автомобільні компанії для збільшення потужності автомобілів застосовують різні модифікації двигунів, коробок передач, а також зменшують вагу кузова.

Наприклад, раніше, щоб збільшити потужність двигуна, найчастіше збільшували робочий об’єм блоку циліндрів. Потім виробники, в гонитві за продуктивністю, стали вдосконалювати систему упорскування, а також змінювати конструкцію силових агрегатів.

Але історія автосвіту включає в себе також дивовижні способи збільшення потужності автомобілів.

Наприклад, іноді великі автомобільні інженери йшли іншим шляхом, вважаючи, що одного двигуна того чи іншого автомобілю занадто мало.

В результаті, на світ з’являлися дивовижні машини з двома моторами. Автомобілі з двома двигунами в основному були створені, або для рекламних цілей, щоб привернути увагу до продукції, які з’явилися на світ у вигляді концепт-карів.

Ми зібрали для вас найбільш знакові та яскраві приклади вищого автомобільного інженерного мистецтва, коли конструктори, вирішивши оснастити автомобіль двома моторами, створювали справді унікальні конструкції транспортних засобів. Деякі моделі автомобілів в нашому рейтингу вам будуть знайомі. Деякі немає.

Mercedes-Benz A-Class AMG A38

Автомобілі з двома двигунами

Перше покоління Mercedes-Benz A-класу запам’ятався публіці жахливим скандалом у світовій пресі, після невдалих випробувань машини в “лосином тісті”, який А-клас з тріском провалив.

Ось відео ролик з невдалим “лосиним тестом”:

Причина, чому автомобіль “завалив” дуже важливий тест в тому, що днище кузова А-класу було розташоване набагато вище, ніж у більшості хетчбеків того часу. Також у конструкції автомобіля була застосована особлива конструкція підвіски.

Подібний високий кліренс міні-автомобіля, а також спеціальна підвіска потрібна була для повноцінної роботи системи поглинання фронтального удару під назвою «Сендвіч», яка полягала в тому, що при лобовому ударі двигун і коробка передач не входили в салон, а зміщувалися під машину.

Але після провального “лосиного тесту” Німецька компанія визнала проблему А-класу і пізніше внесла в конструкцію машини зміни. Але самі розумієте негатив залишився.

Щоб відвести “тінь” від нової моделі, компанія Мерседес, не звертаючи увагу на логіку і здоровий глузд, вирішили створити унікальний А-клас AMG з двома двигунами.

Так на світ з’явився А-клас під індексом «А38 AMG» з двома однаковими моторами: один спереду (125 л. с.) , другий-у задній частині (125 л. с.).

У підсумку, А-клас отримав 250 л. с.

Завдяки двом моторів міні-автомобіль з 0 до 100 км/год розганявся за 5,7 секунд. Максимальна швидкість становила 230 км/год.

Дивіться також: Які автомобілі можуть проїхати без проблем 500 тис. км

Мотор з передньої частини запускався «А38 AMG» з звичайного класичного ключа запалювання. Задній силовий агрегат запускався спеціальної електричної кнопкою.

Щоб зробити машину динамічніше і стійкіше на дорозі, інженери AMG занизили кліренс машини на 10 мм. В тому числі, підвіска отримала покращену спортивну жорсткість.

Всього було вироблено 4 або 5 досвідчених екземплярів. Так що Mercedes-Benz A-Class A38 AMG ви ніколи не бачили на дорозі. І напевно не знали, що А-клас AMG був оснащений двома моторами.

Mosler TwinStar Eldorado

Автомобілі з двома двигунами

Автомобільна компанія «Mosler» славиться на весь світ своїми витонченими і дуже здатними гоночними автомобілями. Але більше всього «Mosler» здивувала в 90-е роки, коли представила модель «TwinStar Eldorado» з двома 32-клапанними двигунами V8. В результаті машина отримала сукупний обсяг моторів у 9,1 літра і 16 циліндрів.

Дивіться також: Десять найбільш складних автомобільних двигунів

Як і очікувалося, автомобіль вийшов дуже важким – вага становив більше 2 тонн. Тим не менш, незважаючи на вагу, спорткар був здатний робити спринт з 0-100 км/год всього за 5 секунд. Максимальна швидкість, обмежена електронікою, становила 202 км/год.

В тому числі, щоб приборкувати неймовірну потужність 567 л. с. спорткар був оснащений повним приводом. На жаль, автомобіль вийшов дуже дорогим. Наприклад, базова версія коштувала 70 000 доларів. Не дивно, що всього було вироблено 5 автомобілів.

Mini Cooper Twini

Автомобілі з двома двигунами

Джон Купер – один з найбільш шанованих автомобільних інженерів в історії автопромисловості. Адже він створив легендарну автомобільну компанію «Cooper Car Company», яка виробляла приголомшливі Британські міні-автомобілі.

Також Джон Купер є автором унікальних автомобільних технологій і розробок.

Але самим амбітним інжировим проектом для Джона Купера став тюнінг «Mini Cooper» у результаті на світ з’явився справжній автомобільний Франкенштейн.

Мова йде про «Mini Cooper Twini», який був оснащений двома двигунами.

Отже, в «Mini Cooper Twini» з передньої частини розташовувався 1,1 літровий двигун потужністю 82 к. с., який передавав крутний момент на передні колеса. У задній частині розташувався 1,2 літровий мотор потужністю 96 л. с.

У тому числі, 178-сильний «Mini Cooper Twini» був оснащений посиленим шасі і підрамника.

На жаль, цей концепт так і не став серійним, з-за страшної аварії в 1964 році, коли з-за механічних проблем двомоторного Mini сталося ДТП.

До речі, за кермом під час аварії перебував сам Джон Купер.

Citroen 2CV 4×4 Sahara

Автомобілі з двома двигунами

Незважаючи на малу потужність і жахливі показники безпеки, немає ніяких сумнівів в тому, що модель Citroen 2CV, по суті, сформувала європейську автомобільну промисловість. Адже автомобіль Citroen 2CV відкрив нову еру дешевих автомобілів, вироблених на території Європи.

Також свій незамінний внесок у розвиток автомобільного світу Європи внесла повнопривідна модель «Citroen 2CV 4×4 Sahara», яка спочатку була розроблена для використання в Північній Африці військовим відомством Франції.

Як і «Mini Cooper Twini», повнопривідний «Citroen 2CV 4×4 Sahara» оснащувався двома моторами (кожен потужністю 12 л. с.). Двигуни розташовувалися над колісними осями і мали повітряне охолодження.

Це означало, що «Citroen 2CV 4×4 Sahara» міг використовуватися, як на піщаній, так і на скелястій місцевості.

Варто відзначити, що на одному моторі машина розвивала швидкість максимум 65 км/год (при передачі крутного моменту на передні колеса). При використанні заднього двигуна автомобіль змінював свій характер на більш агресивний.

У підсумку, максимальна швидкість повнопривідного Citroen 2CV становила 105 км/год.

MTM TT Bimoto

Автомобілі з двома двигунами

Цей тюнінговий автомобіль, створений для максимальної продуктивності, оснащувався двома силовими агрегатами. Спорткар був заснований на базі «Audi TT».

У 2007 році у Папенбург, Німеччина, пройшли випробування цього монстра. У підсумку, під час офіційних тестів автомобіль розігнався до 392 км/год.

Цієї швидкості вдалося досягти за рахунок використання додаткового 1,8 літрового двигуна в багажнику автомобіля, а також за рахунок максимальних модифікацій обох моторів.

У підсумку, після тюнінг робіт над силовими агрегатами, кожен мотор видавав за 370 к. с.

Так що, сукупна потужність «MTM TT Bimoto» становила 740 л. с., яка розподілялася між чотирма колесами.

Дивно, але «MTM TT Bimoto» був у ті роки справжній суперником «Bugatti Veyron». Справа в тому, що спорткар «MTM TT Bimoto» з 0 до 100 км/год легко розганявся з 0 до 100 км/год всього за 3,5 секунди.

Jeep Hurricane

Автомобілі з двома двигунами

В 2005 році на автосалоні в Детройті був представлений дивовижний концепт-кар. Мова йде про позашляховику «Jeep Hurricane», який у своїй конструкції використовував два 5,7 літровим двигуна «Hemi V8» (один двигун розташовувався в передній частині позашляховика, інший позаду).

Кожен силовий агрегат мав потужність 330 к. с. Так що позашляховик «Jeep Hurricane» міг похвалитися сукупною потужністю 660 л. с.

З якоїсь причини компанія Chrysler, яка розробила цей монстр-позашляховик, порахувала, що йому необхідна система економії палива. У підсумку «Jeep Hurricane» отримав систему дезактивації циліндрів. Наприклад, автомобіль міг працювати, як на 4 циліндрах, так і на 8, 12 і 16 циліндрах, в залежності від ситуації.

Крім того, машина мала неймовірний крутний момент, становить 1000 Нм. Також позашляховик був оснащений геніальної системою підвіски і унікальною приголомшливою рульовою системою.

Завдяки цьому машина могла обертатися в буквальному сенсі на 360 градусів на місці. Це дуже зручно для вибору оптимального маршруту на бездоріжжі.

У тому числі, за рахунок неймовірної потужності і крутного моменту, позашляховик, незважаючи на свою вагу, міг з 0 до 100 км/год розганяється за 4,9 секунд.

Загалом «Jeep Hurricane» ідеально підходив на роль постапокаліптичного позашляховика.

У висновку хотіли б відзначити, що, як правило, двомоторні автомобілі в автосвіті не добираються до масового серійного виробництва. В основному машини з двома двигунами, які створюються для військового застосування, або обмежуються кількома екземплярами, створеними в якості концепт-карів або ж в якості дослідних зразків.

Чому ж двомоторні транспортні засоби не отримали популярність в автопромисловості? Вся справа, звичайно, у вазі, який є головною проблемою для всіх автомобілів з двома двигунами.

Тим більше, що покращення сучасних двигунів, які стали набагато могутніше, економічніше і екологічно чистіше, фактично призвели до того, то використання другого двигуна в сучасних машинах стало безглуздим.

Незважаючи на це, час від часу автомобільний світ дивують розумні автомобільні інженери планети, демонструючи публіці, двомоторні транспортні засоби з передовими технологіями.

І що найцікавіше, навіть якщо такі автомобілі хоч і здаються дивними, автомобільні інженери, створили двомоторні машини, довели всьому світу, що вони геніальні.

Дивіться також: Триколісні автомобілі: Мінус одне колесо

А які незвичайні і сміливі тюнінг-проекти знайомі вам в історії автомобільного світу? Також якщо у вас є що розповісти про двомоторних машинах, які ми пропустили в нашому огляді, то пропонуємо вам поділитися з нами своїми варіантами в коментарях нижче.