Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три лева

274

Ніж старі значки автомобілів «Форд» відрізняються від нових?


Сьогодні ще можна знайти на антресолях в купах раритетних дрібничок дерев’яні модельки автомобілів, які прикрашалися значками зі середньовічної геральдикою. Це коло, в якому розміщувалися вінки і 3 лева, як на прапорах англійських королів. Важко уявити, що це була емблема північноамериканського автомобільного гіганта Ford.

Не варто плутати її з фірмовим значком Coguar, який також відрізнявся елегантним оформленням в Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три левасередньовічному стилі. При цьому у Ford така тематика не отримала розвитку – зображення трьох левів тільки в певний період прикрашало автомобілі відомого бренду. Тут потрібно розібратися, чому вона була і зникла.

Звідки з’явилися леви

Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три лева

Логічним поясненням використання в символіці культових кішок стане маркетингова політика. Леви – символ царственого величі і потужний мотиватор для покупця. Ці великі кішки асоціюються з силою, швидкістю, помірної агресією, що є відмінною майданчиком для інтенсивної успішної рекламної компанії.

Але справа не тільки в маркетинговій політиці. Значок із зображенням львова з’явився в 50-х роках минулого століття, практично відразу після смерті легендарного засновника марки – Генрі Форда. Це було обумовлено пошуком нового стилю, бажанням відійти від ортодоксального, вигадливого знака, на якому красувалася каліграфічні літери «Ford». Супроводжувався такий ребрендинг оновленням модельного ряду марки.

Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три леваПерші автомобілі з новим фірмовим зображенням зійшли з конвеєра в 1949 році. Це була спроба привнести щось нове в логотип. До того моменту у компанії не було досвіду експериментів з фірмовим стилем.

За словами представників компанії, новий дизайн логотипу/значка створювався з метою зробити його схожим на англійську символіку 18 століття. Він був зверстаний так, щоб виглядати як старий британський геральдичний щит з чорним шевроном, срібними кулями, які поділяють щит на три секції – синю, червону, сіру. У кожній з них розташовувався лев.

В чому ж сенс?

Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три лева

Потрібно відзначити, що такий експеримент з фірмовим стилем одного з найбільших світових автовиробників не став однозначним. Ортодоксальний дизайн емблеми не дуже добре поєднується з концепцією сучасного автомобіля, до того ж компанія Ford не має ніякого відношення до королівської сім’ї Великобританії. Використання подібної компоновки символіки можна в деякій мірі розцінювати як звичайний плагіат.

Мотив трьох левів, мабуть, був запозичений з герба англійського королівства. Він складається з двох секцій з потрійними левами. А вони вперше з’явилися на гербі легендарного короля Річарда Левине Серце, який був в ходу до 1340 року.

Дивіться також: Що означають автомобільні логотипи

Такі емблеми використовувалися на автомобілях північноамериканського бренду до середини 70 років минулого століття. Вони прикрашали рулі і колісні ковпаки. Причина їх появи – бажання внести щось нове у фірмовий стиль відомої марки.

Чому на логотипі старих моделей марки Ford зображувалися три лева

Дивно, але прагнення до нововведень призвело дизайнерів Середньовіччя до ортодоксальної геральдиці, що не має жодного стосунку до технічного прогресу, який уособлює марка Ford. В цьому дійсно мало сенсу – відсутня фундаментальна маркетингова основа, що стало причиною повернення до класичної концепції фірмового стилю, який використовується і сьогодні.

Автор: Сергій Василенков