Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

276

При покупці автомобіля не забувайте про загальних витратах на його утримання.

Як ви поступаєте, коли шукайте автомобіль для покупки? Однозначно намагаєтеся підібрати собі машину за прийнятною ціною. Адже кожен з нас при плануванні покупки автомобіля зазвичай розраховує на заздалегідь визначену для себе ціну.

Природно, що подібний розрахунок для себе робить і той покупець, який придбає автомобіль у кредит. Але чи замислювалися ви, що крім основної вартості автомобіля ви повинні суму покупки закласти і щорічні грошові витрати на його експлуатацію. Ось тільки після цих підрахунків ви повинні себе запитати, а чи потягне ваш сімейний бюджет пов’язаний з купівлею авто такі пристойні витрати?

На жаль, ця ейфорія свяэанная з купівлею автомобіля частенько затуманює автовласникам мізки. У підсумку ми купуємо собі машину, яка в буквальному і прямому сенсі слова може конкретно спустошити ваш сімейний бюджет, а з ним і гаманець. Як не стати заручником подібної ситуації і не купити незважаючи на низьку вартість собі автомобіль, який може певним чином з’їсти весь ваш сімейний бюджет?

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Плануючи покупку машини, кожен автолюбитель повинен для себе усвідомити, що для такого володіння авто він повинен бути готові до всіх поточних витрат на її утримання. Тому запам’ятайте, якщо ви, знайшовши недорогий автомобіль йому нечувано зраділи, то постарайтеся все ж не поспішати з покупкою шампанського. Спочатку візьміть ручку і порахуйте, у скільки може обійтися його зміст.

Ви напевно не раз вже про щось подібне такому чули, а саме про вартість володіння автомобілем. Ми на сторінках свого видання не раз і не два піднімали цю важливу для автолюбителів тему, де докладно розповідали автомобілістам про всі підводні камені такого володіння транспортним засобом.

На цей раз ми вирішили детальніше поговорити про загальною вартістю та ціною володіння автомобілем. Позначимо її наприклад, ось такий абревіатурою – ОСВА.

Що таке ОСВА запитаєте ви? Ця загальна вартість ціни, яку ви платите за куплений автомобіль з плином часу. Ви ж розумієте, що у будь-яку машину потрібно вкладати гроші, починаючи від палива і закінчуючи поточним технічним обслуговуванням, а також страховкою і податками.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Примітно, що для кожної моделі автомобіля буде своя загальна індивідуальна вартість володіння (ОСВА). До щастя, що кожен власник авто може заздалегідь перед його покупкою приблизно прорахувати остаточну вартість володіння будь-якою машиною, а потім взяти і порівняти різницю такого володіння між автомобілями. Таким чином ви зможете вибрати собі автомобіль не тільки за оптимальною його вартості на ринку або в автосалоні, але й придбати для себе оптимально вигідну машину по загальної вартості її володіння.

Наприклад, всім відомо, що на авторинку є чимало дешевих автомобілів, як нових так і старих. Але на превеликий жаль це не означає, що їх загальна вартість володіння в подальшому процесі експлуатації, буде обходитися автомобілістам дешевше, ніж більш дорогі нові чи вживані автомашини.

І подібних прикладів на авторинку більш-ніж достатньо, а саме, коли дешевий автомобіль по закінченню певного часу забере у вас з сімейного бюджету набагато більшу суму грошей, ніж та ж, більш дорога автомашина.

Також, ОСВА завжди допоможе вам порівняти і визначити різницю між вартістю володіння новим і старим авто. Завдяки цим показником можна дізнатися, яка машина для вас вигідна, в тому числі і тоді, коли ви захочете купити машину в кредит. З допомогою розрахунку загальної вартості володіння автомобілем ви зможете прорахувати, на скільки зростуть ваші щомісячні витрати (крім виплати кредиту) пов’язані з витратами на володіння авто.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Пам’ятайте, що вартість обслуговування будь-якого автомобіля з часом буде тільки зростати.

І навіть в тому випадку, коли ви купили собі новий автомобіль. Намагайтеся не забувати, що час швидкоплинний і тече воно швидко. Це може означати наступне, ви навіть не помітите, як ваш автомобіль постаріє і стане набагато старше ніж був, а далі, за досить короткий термін часу ви будете витрачати на утримання машини більш великі суми, ніж в перший час, після придбання автомобіля в автосалоні.

Як порахувати загальну вартість володіння автомобілем? Для цього існує маса різних калькуляторів. Наприклад існує один дуже цікавий спосіб розрахунку вартості володіння машиною.

Ось як можна більш точно розрахувати саме ту суму, скільки буде обходитися вам вартість володіння автомобілем:

  • Оплата автомобіля: Якщо ви збираєтеся купити машину в кредит, то ви повинні заздалегідь розрахувати ваші щомісячні платежі по кредиту, так як цю отриману суму ви будете кожен місяць брати з свого сімейного бюджету. Наприклад, у скільки вам обійдеться покупка машини ви можете розрахувати з допомогою ось цього калькулятора: Kreditnyy-kalkulyator.xls [255,5 Kb] (скачувань: 36)

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

  • Технічне обслуговування і ремонт: Природно, незалежно від того, яку машину ви собі купіть, вона обов’язково буде мати потребу в регулярному плановому технічному обслуговуванні чи ремонті. Причому тут треба враховувати, що більше пробіг і старше машина, тим більше грошей ви будете вкладати у його ремонт та обслуговування.

До нашого превеликий жаль в мережі інтернет ви не знайдете точного калькулятора розрахунку приблизної вартості обслуговування і ремонту певного автомобіля. Всі розрахунки робляться приблизно і вони зразкові. Але все таки і тим не менше, таким способом ви приблизно і заздалегідь зможете перед купівлею машини, прорахувати вартість її ТО і вартість ремонту найчастіших у ній поломок.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Наприклад, це можна зробити по телефону, просто зателефонувати в технічний центр і запитати, у скільки може обійтися ремонт і обслуговування автомобіля вашої моделі, а також можна дізнатися і на тематичному форумі в інтернеті. Зазвичай учасники спільноти намагаються допомогти кожному автовласнику, якщо він не знає. Так, звичайно, ви точно не зможете розрахувати свої будующие витрати при покупці машини, але приблизну вартість усіх необхідних витрат, які вам необхідно відкладати на автомобіль щомісячно, ви для себе таким чином визначте.

  • Паливо: Це один з основних джерел витрат при володіння автомобілем. Справа для всіх і так ясна, адже без палива ваша машина просто не поїде. Тому ви будете неминуче змушені регулярно витрачати свої гроші на бензин, на дизельне паливо або газ, це вже в залежності від того, на якому паливі працює ваш автомобіль.

Тому перед купівлею машини не зайвим буде прорахувати ваші витрати на паливо. Природно, що ваші витрати будуть залежати від того, як часто ви збираєтеся їздити на автомобілі. Тобто все буде залежати від того, скільки кілометрів в рік ви будете проїжджати на машині.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Так само не останню роль у витратах грає і той фактор, де ви збираєтеся експлуатувати свою машину. Ось наприклад, якщо частіше всього ви будете використовувати автомобіль в місті, де часто утворюються пробки і багато світлофорів, то ваші витрати на паливо будуть значно більше, так як будь-яка машина в міському циклі витрачає значно більше палива, ніж при заміських поїздках по трасі.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Як же тоді можна заздалегідь прорахувати свої витрати на паливо? Для цього скористайтесь будь калькулятором в мережі Інтернет. Знаючи середній витрата палива свого автомобіля або того, який ви хочете придбати (можна, наприклад, дізнатися на самому форумі присвяченому автомобілю, який вас зацікавив), а разом з ним приблизний щомісячний майбутній кілометраж, вам легко вдасться прорахувати всі витрати на паливо.

Не забувайте, що орієнтуватися на середній витрата палива, який зазвичай у своїй специфікації вказує автовиробник не варто, оскільки реальний фактичний витрата палива завжди більше, ніж обіцяє автовиробник. Чому так відбувається в реальності, про це можна почитати тут.

Так само пропонуємо всім автолюбителям завантажити калькулятор для в форматі Exel .xls, який допоможе вам розрахувати суму витрат, а саме, у скільки буде обходитися вам заправка автомобіля при певному пробігу.

Kalkulyator-zatrat-na-toplivo.xls [33 Kb] (скачувань: 12)

  • Витрати на податки: Напевно, сьогодні вже ні для кого не секрет, що кожен власник (за винятком деяких пільгових категорій) повинен сплачувати транспортний податок за свій автомобіль. В нашій країні немає єдиної ставки транспортного податку. У кожному регіоні застосовуються свої встановлені тарифи. Нагадаємо вам, що транспортний податок розраховується на основі потужності автомобіля, який вказаний в кінських силах. Також, якщо вартість вашої машини перевищує суму в 3 млн. рублів, то за законом в нашій країні, ви зобов’язані сплачувати транспортний податок вже з підвищеним коефіцієнтом (податок на розкіш). Детальніше про податок на розкіш, тут.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Для того, щоб дізнатися у скільки вам буде обходитися транспортний податок після покупки машини, ви повинні знати її рік випуску потужність (тобто л. с.). Далі треба зайти на офіційний сайт податкової інспекції за адресою (https://www.nalog.ru/rn77/service/calc_transport/ – для Москви) і вказати у формі, рік розрахунку податку і потужність машини, вид транспортного засобу, потім натиснути вікно-кнопку”Далі”.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Потім вибрати марку, модель і рік випуску автомобіля, далі натиснути кнопку “Розрахувати”.

У підсумку ви отримаєте точний розрахунок транспортного податку, на підставі діючої на даний момент ставки транспортного податку у вашому конкретному регіоні проживання і реєстрації ТЗ.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Для точного розрахунку розміру транспортного податку не в Москві необхідно, змінити в самій онлайн-форму на сайті податкової інспекції (зверху) вид регіону, на той, який вам потрібен, таким чином ви зможете дізнатися розмір транспортного податку в іншому або своєму регіоні.

https://www.nalog.ru/rn77/service/calc_transport/

  • Страхування: Звичайно, після покупки автомобіля вам також доведеться витрачати свої гроші і на страхування. У першу чергу вам необхідно буде згідно чинного законодавства придбати поліс ОСЦПВ, який покриє вашу відповідальність за події ДТП з вашої вини.

На жаль багатьох за останні роки вартість ОСАЦВ істотно зросла. Так що шановні громадяни автомобілісти будь ласка, не лякайтеся, а в будь-якому випадку готуйтеся кожен рік віддавати немаленькі гроші за страхування своєї цивільної відповідальності. Як же тоді можна розрахувати вартість поліса ОСАЦВ на майбутній автомобіль.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Для цього вам потрібно скористатися онлайн-калькулятором вартості поліса ОСАЦВ на офіційному сайті Російського союзу автостраховиків. На цьому сайті цілодобово працює калькулятор взаємодіє з офіційними тарифами зі страхування обов’язкової цивільної відповідальності, затверджених відповідно до закону Центральним Банком РФ.

Для вашого розрахунку необхідно знати, потужність автомобіля, рік його випуску та дані про кількість водіїв, допущених до керування цим ТЗ.

Для розрахунку вартості поліса ОСАЦВ для будь-якого виду транспортного засобу, треба далі перейти за посиланням на офіційний сайт РСА:

http://www.autoins.ru/ru/osago/calculator/

У тому числі, перед покупкою машини, якщо ви зібралися застрахувати автомобіль від угону і від шкоди, прорахуйте заздалегідь для себе приблизну вартість поліса Каско, який теж суттєво подорожчав за ці останні роки. Так, це звичайно добровільне страхування і не всі можуть дозволити собі покупку дорогої страховки. Але не забувайте, що у випадку придбання машини в кредит або лізинг, вас швидше за все неодмінно змусять придбати поліс Каско на весь термін дії кредитного договору.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

А так, як вартість цього поліса Каско може обійтися вам в дуже кругленьку суму, то це може стати для вашого сімейного бюджету непосильною ношею, і все це на тлі обов’язкових платежів за автокредитом, а також постійних витрат на володіння автомобілем.

Тому ви повинні заздалегідь перед покупкою машини знати для себе точно, скільки зможете витрачати грошей не тільки на виплату кредиту, але і на страхування.

  • Інші витрати на утримання автомобіля: Звичайно всі вищезазначені обов’язкові витрати на володіння автомобілем на цьому не закінчуються. У будь-якого автовласника крім основних обов’язкових витрат на технічне обслуговування, на ремонт, на паливо, на страхування, податки тощо, є безліч інших непрямих витрат, які теж впливають на загальну вартість володіння автомобілем (ОСВА).

Наприклад, при володіння автомобілем вам необхідно закладати в регулярні витрати такі процедури як, мийка машини, оплата паркінгу або нічної стоянки, штрафів ГИБДД (яких навряд чи уникне навіть законослухняний водій), витрати на гуму, шиномонтаж, оплату проїзду по платній дорозі і інші непрямі витрати, які пов’язані з володінням і змістом автомобіля.

Як тільки ви дізнаєтеся і запишіть всі витрати, які чекають на вас після покупки автомобіля, ви зможете все підсумувати в підсумкову суму. Бажано зробити такі підсумкові витрати з розрахунку 1 року володіння машиною.

Чому покупка навіть дешевого автомобіля може сильно вдарити по сімейному бюджету

Потім ви повинні розділити підсумкову суму на 12 місяців для того, щоб дізнатися, скільки мінімум грошей вам доведеться витрачати в середньому на володіння машиною кожен місяць.

Пам’ятайте, що купівля автомобіля — це не просте рішення. Придбання машини це не покупка дорогого смартфона і т. п. речі. Ви не повинні ставитися до придбання машини легковажно.

Тому кожному автомобілісту для себе чітко треба засвоїти, перш ніж купувати авто, треба спочатку переконатися, які витрати чекають вас при його володінні. Це допоможе вам конкретно повернути ваш розум на місце і опуститися на землю, можлива ейфорія в якій часто прибувають люди перед самою покупкою автомобіля, обов’язково відступить.

Адже можливо після такого ретельного підрахунку і підходу до справи, ви для себе зможете дізнатися головне і необхідне, що ваш сімейний бюджет не зможе витримати такого фінансового навантаження від володіння машиною, яку ви задумали придбати.