Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

401

В які вузли заливаються тех. рідини з необмеженим терміном використання, а в яких їх потрібно міняти і чому?

Покупці автомобілів стають мудрей день від дня і все частіше враховують довгострокові витрати на свої нові автомобілі. Раніше такого не було.

З цієї причини багато автовиробників почали відмовлятися від ременя ГРМ в двигунах. Причина? Ремінь ГРМ-це дешева деталь, вимагає заміни із заданим інтервалом часу. Хоча сама матеріальна частина не коштує великих грошей, вартість її заміни обходиться недешево, і кожні 60 – 120 тис. км, в залежності від моделі автомобіля, автовласникам доводиться розщедрюватися на додаткові роботи по ТО.

В результаті серед покупців з’явилася тенденція на відмову від автомобілів з ремінним приводом ГРМ і все більша кількість автомобілістів вважають за краще купувати двигуни з ланцюгом. Автовиробники розуміють цю статистику і в свою чергу йдуть на зустріч клієнтам, розробляючи нові двигуни з необслуживаемой ланцюга приводу газорозподільного механізму.

Запропонована покупцям доктрина на зниження поточних експлуатаційних витрат допомагає продавати автомобілі. Це одна з кількох причин, чому все більша кількість моделей в наші дні використовують технічні рідини, розраховані на весь термін служби, які, по ідеї, не повинні змінюватися протягом усього терміну роботи транспортного засобу. Якщо ви один з тих покупців, які враховують витрати на технічне обслуговування і цей фактор є одним з основних у вашому рішенні про купівлю, варіант використання «довічних рідин» може зіграти на руку в виборі автомобіля і заощадити десятки тисяч рублів. Але тільки до кінця гарантії на автомобіль

Деякі автовиробники проводять широкомасштабні PR компанії по просуванню ідеї в маси, стверджуючи, що певні фірми по виробництву масел і технічних рідин (звичайно ті, з ким підписано контракт у того чи іншого автобренда) витратили роки на поліпшення властивостей своєї захисної продукції, і що, мовляв, тепер, хімсклад дійшов до таких висот, які гарантують найвищу якість товару і його феноменальне довголіття. Більш того, олії постійно поліпшуються і виконують покладені на них завдання все краще і краще.

У зв’язку з цим автовиробники можуть змінювати періодичність планового ТО в бік збільшення або зовсім заливати рідини на весь термін служби. Взяти той же трансмісійне масло в коробці перемикання передач. Навіть на деяких ручних КПП вже немає зливної горловини. Мовляв, автовласник може не морочитися з приводу роботи своєї коробки передач. Але чи так це насправді?

У реальності, не факт, що якості технічних рідин не зміняться з часом в ході експлуатації. Погіршення властивостей матеріалів, що використовуються в автомобілі не лінійне і може широко варіюватися із-за безлічі факторів. Таким чином, вони не те що до кінця життєвого циклу автомобіля не здатні дожити, але і повністю припиняють захищати елементи автомобіля після 100, максимум 200 тис. км.

Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

Навіть ці горезвісні сверхвыносливые рідоти, що ллють на заводі можуть зажадати заміни, в тому випадку, якщо автомобіль експлуатується у важких умовах. Під даним терміном «експлуатується у важких умовах» можна розуміти часту їзду по курних і грунтових дорогах, в міському потоці від світлофора до світлофора, (згубну роль у якому грають пробки в годину пік), буксирування і перевезення важких вантажів для даного типу автомобіля та двигуна або їзду в сильні морози.

Вищесказане означає, що більшість водіїв повинні слідувати строгому графіку обслуговування зважаючи структурних змін у складі автомобільних рідин. Причому в даному випадку мова йде саме про «незамінюваних» рідинах, на які поширюється довічна гарантія на термін експлуатації автомобіля.

Тезисно, можна сказати так: Незамінюваних рідин в автомобілі не буває і за їх станом потрібно також стежити за станом моторної оливи, охолоджуючої або гальмівної рідини. Відмінності можуть виявлятися лише в термінах заміни, якісь масла від певних брендів працюють довше не втрачаючи своїх властивостей, якісь менше.

Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

Наприклад, задній диференціал кросовера Mazda CX-5 не вимагає заміни робочої рідини у тому випадку, якщо:

  • він не був занурений у воду
  • якщо транспортний засіб використовувалося для буксирування причепа в піщаних, запорошених або вологих умовах (ймовірно мова йде про довгому використанні автомобіля в тропіках)
  • поїздки на короткі відстані також згубно впливають на стан рідини
  • Іншими словами, якщо у вас CX-5 і ви використовуєте автомобіль не в екстремальних умовах, в основному під час тривалих поїздок по звичайним дорогам, рідина в задньому диференціалі в 85-90% випадків не потребує заміни взагалі. Ну а якщо ви любитель природи або у вас є будується дача, на яку постійно доводиться відвозити будматеріали, та ще по курній розбитій дорозі або до роботи їхати 10 кілометрів, стан робочої рідини доведеться періодично відстежувати.

    В інших марках і навіть окремих моделях автомобілів справи йдуть точно також, у певних вузлах машин необхідно міняти рідини, в інших немає. Також це може залежати від покоління авто.

    Масло «на весь термін служби» в редукторах заднього моста

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Наприклад, у редукторі заднього моста в старенькій BMW E36 за регламентом заміну мастила необхідно проводити через кожні 60 тис. км. Відповідно, в ті часи експлуатаційним процесом була передбачена заміна масла. Були зливні і заливні горловини, достатньо було отримати доступ до оглядовій ямі можна змінювати класичним способом, відкрутивши зливну пробку зливаємо відпрацювання, в заливний отвір ллємо нову трансмиссионку, не забувши при цьому поставити заглушку на зливний отвір.

    Через п’ятнадцять років після початку випуску 36-ї серії з’явилася нова модель E90. У неї трансмісійне масло залито на весь термін служби. Тобто гіпотетично його міняти непотрібно. І знову ж таки теоретично, редуктор заднього моста повинна бути залита більш технологічна, витривала рідина нового покоління. Це не так!

    Цікаво, що згідно з документами, масло в задній редуктор, виробником лилося, що в E36 20-річної давності, що в E90 2005 року одне і теж, Castrol SAF X-0. Тобто змін у його складі за цей час внесено не було, тому про будь-яке збільшення зносостійкості вузла говорити не доводиться. Просто, якщо він виходить з ладу, виробнику набагато вигідніше щоб автовласник купив у нього редуктор в зборі, а не намагався реанімувати стару запчастину. Навіщо морочитися?

    Як замінити масло в редукторі, якщо отвір там лише одне, холодець? Стандартна схема заміни – за допомогою шприца, яким відкачується стара трансмісійна рідина, потім заливається свіжа.

    Дивіться також: Рідини в автомобілі, які можуть вас убити

    Взагалі, поняття «на весь термін служби», звичайно звучить класно, але ситуації як ми вже з’ясували бувають різні. Наприклад, ви придбали автомобіль з рук, як їздили на цьому автомобілі і де він експлуатувався, невідомо. В таких випадках при пробігах за 100 тис. км бувалі механіки радять провести заміну технічної рідини. І ще, не варто забувати і те, що автовиробником встановлюється загальний експлуатаційний термін служби машини в середньому в обсязі 7 років, після якого автомобіль бажано утилізувати. А це означає. Що більшість незамінюваних рідин прийдуть в непридатність і їх бажано замінити, якщо ви хочете експлуатувати автомобіль.

    Довічна рідина ATF в АКПП

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Спец. рідина ATF (Automatic Transmission Fluid або рідина для автоматичних трансмісій) для автоматичних коробок передач. Використовується в основному на автоматичних трансмісіях з гидротрансформаторами, рідко зустрічається на інших типах автоматичної трансмісії – роботизованих КПП, варіатора. В ході роботи АКПП рідина зазнає високі температурні навантаження і тиск, тобто працює в екстремальних умовах. Тому її якість має бути дуже високим.

    І тут її заміна і незамінність варіюється від виробника автомобіля до виробника. Наприклад, на автомобілях Mercedes-Benz досі використовується логічна схема, що зарекомендувала себе з самого початку виробництва транспортних засобів. Рідина повинна замінюватися в ході експлуатації автомобіля. Причому це робиться не в певному інтервалі пробігу, а в залежності від стану властивостей рідини за яким стежать датчики, а інформацію обробляє комп’ютер.

    На ТЕ підключається додаткове обладнання, яке більш детально проводить діагностику АКПП і стану масла, після чого виноситься вердикт про необхідність заміни технічної рідини. Цікаво, що в залежності від стилю водіння і безлічі інших чинників (про них ми писали вище), заміна може відбутися як на 20 тис., так і на 100 тис. км.

    А ось у конкурента Mercedes, BMW, підхід діаметрально противоположенный, заміна ATF рідини не передбачена виробником, вона заливається на заводі і їздить з автомобілем до його утилізації. При ідеальному сценарії.

    У звичайній неідеальної життя, автовласникам нерідко доводиться заїжджати на обслуговування КПП в гараж або до офіціалів. Де можна поміняти рідина на нову. Забавно що навіть офіційні дилери не дають гарантію на правильну роботу КПП після подібної процедури. *

    *Цікаво, що на офіційному сайті найбільшого виробника трансмісією в світі, ZF, автоматичні коробки передач які ставляться на Audi, Volkswagen, Land Rover і зокрема на BMW, чорним по білому написано, що «в залежності від стилю водіння, трансмісійна рідина повинна замінюватися кожні 80 – 120 тис. км.»: https://www.zf.com/global/media/medien_mastersite/aftermarket/service_information/service_information_zf/transmission/cars_4/englisch_3/modelluebergreifend_1/ZF_SI_Oelwechselkit_8HP_50130_EN.pdf

    Дивно, чи не правда, і кому в цьому випадку повірите ви? Допустимі це АКПП чи ні?

    Не будемо забувати і про те, що в ході експлуатації більшості вузлів автомобіля з тертьовими і обертовими частинами, тим більше таких високонавантажених як коробка і редуктори, неминуче поява металевих частинок, продуктів зносу в ході роботи агрегатів (подшипникиов, зубів шестерень, фрикціонів). Продукти зносу циркулюють по каналах і відловлюються фільтруючими елементами. Але! Коли їх стане занадто багато, який ефект вийде в такому випадку? Нічого позитивного точно не відбудеться. Дрібна металева суспензія легко прибираються після заміни рідини. Однак у безстрокових оліях і рідинах необхідної очищення не буде відбуватися.

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Уточнимо з приводу термінів утилізації авто. Цікаво, що за даними відомих російських автомобільних видань, термін служби машини вимірюється виробниками з розрахунку 30 тис. км пробігу в рік, з експлуатацією протягом 3 – 7 років. Тобто пробіг після якого автомобіль варто відправити в утиль – буде дорівнює 100 – 200 тис. км. А це значить, що? Правильно, проблеми майже гарантовано почнуться після закінчення терміну гарантії по пробігу. Ось такий каламбур.

    Посилання на форуми:

    http://www.bmwclub.ru/index.php?threads/nuzhna-li-zamena-masla-na-ves-srok-sluzhby-v-akpp-reduktorax-i-prochem.596252/

    http://www.x5world.ru/vb/viewtopic.php?t=252&start=10

    Тільки що ми трохи обговорили найважливіші частини сучасних автомобілів, де використовується «довічно залита рідина». Але не тільки в мости та КПП автовиробники заливають необслуживаемое масло. З кожним роком ситуація стає все більш дивною.

    Складається відчуття, що автобренди спеціально плутають людей щоб життя медом не здавалася. Є ще такі категорії технічних рідин, які не називаються «на весь термін служби», але при цьому в певних моделях вони замінюються набагато рідше, ніж у більшості інших автомобілів.

    Охолоджуюча рідина

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Тут все зовсім погано. Деякі виробники, також Mazda зі своєю моделлю CX-5, може проїхати 10 років на заводський заправленні антифризом або майже 200 тис. км! Це дуже багато, адже інші автовиробники досі рекомендують заново заливати антифриз раз в 40 – 50 тис. км. Більше того, за максимальними термінами використання антифризу також відбувається справжня чехарда. Хто з автовиробників говорить міняти антифриз раз у два роки, інші раз у п’ять або шість років… Плутанина, та й тільки.

    Єдина порада, яку можемо дати, читайте уважно мануал і якщо написано три роки, і заміна, міняйте! Але на той тип охлаждайки, яка рекомендована виробником.

    Гальмівна рідина

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Хоч «тормозуху» ще не зробили довгограючою. Єдине що тут потрібно знати, в залежності від класу гальмівної рідини: DOT 3, DOT 4, DOT 5, DOT 5.1, регламент заміни відрізнятиметься, але не сильно. Стандартно замінюється після 2 років або раз в 40 – 60 тис. км. Пробігу.

    Рідина гідропідсилювача рульового управління

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    В ГУР трансмісійна рідина також повинна змінюватися. Але й тут деякі автовиробники надходять хитро, просто не виставляючи регламентних термінів проведення заміни рідини. Напевно, це також слід інтерпретувати як спробу зробити з рідини ГУР «довічну версію». Насправді не варто вестися на ці казки. Краще перевіряйте на ТОЙ стан рідини в бачку гідропідсилювача і при необхідності, замініть її. 50 – 100 км. Пробігу, стандартні цифри затоки нової рідини.

    Масло в двигуні

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Тут все просто, воно безумовно змінюється і частота його заміни прописано в тех. паспорті автомобіля. Про заміну масла двигуна ми писали безліч матеріалів:

    Рідкісна заміна масла у двигуні: чи Є шкода

    Чому дороге моторне масло – це викинуті гроші

    Міняти чи часто масло в двигуні?

    Як грамотно вибирати моторне масло для вашого автомобіля

    Як поміняти масло в автомобілі?

    Чи можна не міняти масло в коробці, антифриз і гальмівну інші рідини?

    Висновок: на мою особисту думку, прагнення автовиробників до того щоб заливати тех. рідини на весь термін служби автомобіля пов’язано більшою мірою з меркантильними інтересами. Безумовно прогрес не стоїть на місці і якість сучасних масел та інших технічних рідин у значній мірі зросла. Однак, воно далеко від ідеалу, та й ніхто не відміняв природних хімічних процесів, з часом розкладають складні елементи на більш прості, цей процес серйозно знижує якість рідин.

    Ось і виходить, що навіть якщо вузли і агрегати не ламаються на 100 тис. км пробігу, а проїжджають, скажімо, у два – три рази більше, якість їх роботи помітно знижується, особливо це добре видно на прикладі з АКПП і автомобіль перестає їхати так як він міг би, отримай автовласник можливість замінювати тех. рідини.

    З обслуговуваними коробками і диференціалами власник нового авто отримує більш дешевий гарантійний період, а ось що трапляється потім… втім, про всі поневіряння горі власників достатньо свіжих, але вже вбитих автомобілів рясніють форуми не тільки в Росії, але і за кордоном.

    А величезні автоконгламераты потирають руки, адже за їх запчастинами побіжать потрапили в біду люди, які не змогли полагодити коробку або задній міст…

    І якщо ви хочете, щоб ваш автомобіль ходив довго, забудьте про незамінюваних оліях та інших рідинах, їх краще реально замінювати, якщо це технічно можливо. Так ви вбережете себе від великих і дорогих поломок в майбутньому.