ДАІ опублікувала річну статистику ДТП за 2017 рік

217

За рік у Росії відбулося майже 170 тис. автомобільних аварій

Всього з січня по грудень 2017 року сталося 169 тис. дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Це на 2.5% менше, ніж за аналогічний період 2016 року, що говорить про продовження зниження кількості аварійності на дорогах країни.

Дивіться також: Статистика ДТП в Росії

На жаль, кількість загиблих на дорогах залишається на дуже високому рівні. На жаль, на даний момент смертність на дорогах країни, згідно зі статистичними даними, вище, ніж у країнах Європи в 3-4 рази! За даними ДАІ, лише за один рік країна втратила загиблими 19 тис. чоловік! -6%, зниження смертності, але ця цифра аж ніяк не радує.

Тільки вдумайтеся в ці показники. Чорна сторінка сучасній Росії, Чеченські компанії 90-х, початку нульових, за різними даними унесла життя 9000-10000 військовослужбовців РФ і різних силових відомств. А адже це більше 10 років ведення контртерористичної операції на Північному Кавказі. А тут, 19 тис. загиблих на дорогах за один рік. Просто жахливо.

На дорогах РФ за 365 календарних днів було поранено понад 215 тис. осіб. Мінус 2.6%.

З особливо тяжкими наслідками було вчинено 223 ДТП. Їх кількість збільшилася на 15.5% в порівнянні з АППГ. Загинуло 552 людини, що на 17.7% більше, поранено на 36% більше, більш 2.3 тис. осіб.

ДАІ опублікувала річну статистику ДТП за 2017 рік

З вини водіїв у 2017 році було здійснено 143 тис. ДТП. Що на 4.9% менше, ніж роком раніше. При цьому, важливо розглянути аварійність серед водіїв. Не дивно, що найбільша кількість ДТП припадає на автомобілістів, керуючих легковими машинами, понад 116 тис. ДТП.

При цьому п’яними за кермом було виявлено 12 тис. осіб. Швидше за все це і було причиною дорожньої аварій.

Через порушення правил водіями вантажних автомобілів було скоєно на порядок менше ДТП, 10.986, якщо бути точним. При цьому в стані сп’яніння з даної кількості подій, за підсумками року було виявлено на 12.2% менше, ніж за рік до цього.

Водії менш поширених на дорожній мережі РФ транспортних засобів, природно рідше потрапляли в ДТП з власної вини. Таким чином водії автобусів були визнані винними в дорожній пригоді 5.6 тис. разів в 2017 році, мотоциклісти- 4.3 тис.

Примітно, що серед всіх статистичних даних, саме водії автобусів показали негативну динаміку. Це і збільшення на 5.9% ДТП з вини автобусников, і зросла на 8.6% кількість водіїв під шафе. Особливо багато водіїв напідпитку серед власників пасажирського транспорту. Що говорить про необхідність підготовлюваних державою заходів щодо посилення контролю за пасажирськими автотранспортними перевезеннями.

ДАІ опублікувала річну статистику ДТП за 2017 рік

А ось новенькі за кермом, навпаки знижують статистику аварійності. При 10 тис. пригод за вказаний період було скоєно на 14.1% менше ДТП серед водіїв, які отримали права менше 2 років тому. Є ймовірність, що реформа автошкіл хоч і йде зі скрипом, але приносить свої плоди. Песимісти, втім, скажуть, що тут справа в зменшенні кількості новачків за кермом. Автомобілі нині знову доступні не всім. Правда, швидше за все, лежить десь посередині.

Пішоходи за річний період стали учасниками 53 тис. ДТП (-0.4%). Загинуло на 2.6% і поранено на 0.2% менше ніж у 2016 році. Наїзди, що здійснюються на піших учасників руху найчастіше відбуваються з вини водіїв. За статистикою було скоєно 31 тис. в яких були звинувачені саме водії (+4.3%). Пішоходи були визнані винними в 20 тис. випадків (-4.1%).

ДАІ опублікувала річну статистику ДТП за 2017 рік

Тут також варто відзначити, що нерегульовані пішохідні переходи нерідко складно виявити водіям, розмітка «зебра» може бути значно стерта, знаки не завжди добре проглядаються, особливо в темний час доби. Тому повністю перекладати провину на автомобілістів було б неправильно, за дорожнім господарством потрібно стежити.

До речі, про ями на дорогах і стертою розмітці. Автомобільні аварії з-за незадовільного стану утримання та облаштування вулично-дорожньої мережі були зафіксовані в кількості 67 тис. пригод. Це на 5.1% менше, ніж у минулому році. На пішохідних переходах причини наїзду НДУ фігурували 15 тис. разів, +2.9%.

ДАІ опублікувала річну статистику ДТП за 2017 рік

А ось дитячий травматизм на дорозі зріс. На 1.6% стало більше ДТП за участю дітей з січня по грудень 2017 року. Всього було скоєно 19.5 тис. подібних ДТП. 8.8 тис. аварій було скоєно за участю дітей-пасажирів. 8.6 тис. за участю дітей-пішоходів. У статистиці зазначається, що за порушення ПДР водіями було скоєно 15 тис. аварій, в 4.5 тис. ДТП винні або самі діти, або збіг обставин.

Таким чином, варто ставитися з більшою відповідальність до управління транспорту, коли перевозите дітей або проїжджаєте в місцях, де можуть бути діти. Пам’ятайте, що дитячий травматизм на дорогах в першу чергу залежить від дорослих.