Екзоскелети для працівників заводів Ford

208

Ford застосує екзоскелети на складальної лінії

Складання автомобілів – це монотонний і важка ручна праця. Не всі дії по збірці автомобілів віддані на відкуп роботам, багато маніпуляції все також виготовляються руками людей.

Складності при такому підході виникають на кожному кроці, починаючи від того, що працівник стоїть на ногах всю робочу зміну, до того, що при певних маніпуляціях йому доводиться в буквальному сенсі по тисячі разів на дню піднімати руки, монтуючи деталі на днище автомобіля. Ці дії випливають в десятки тисяч однотипних маніпуляцій в тиждень, сотні тисяч в місяць, мільйони в рік.

Одним з дієвих шляхів полегшення ручної праці стає повсюдне використання так званих екзоскелетів, механічних помічників за допомогою яких звичайний працівник перетворюється в деяку подобу біонічного робот. Зокрема, Ford інвестував чималі суми для підтримки ідеї компанії EksoVest, яка деякий час тому зайнялася розробкою жилета здатного виконати поставлені завдання.

Зміст механічного жилета полягає в тому, щоб зменшити навантаження на верхню частину торса. Особливо актуально для працівників, постійно прикручивающих гайки, переносять вантажі по 2.5 – 6 кг щодня. Завдання ці здаються нескладними, але в реальності після місяців і років однотипних рухів відбуваються травми на виробництві, м’язи не витримує перевантажень.

Для того щоб збільшити ефективність праці і поліпшити самопочуття працівників після зміни і був розроблений спеціальний жилет.

Дивіться також: Audi може відмовитися від складального конвеєра при виробництві автомобілів

Екзоскелет вже був протестований на працівниках компанії Форд, недоліки конструкції були усунені, конструкція доведена до фінальної стадії випробувань. Екзоскелет підходить для працівників зростанням від 1.52 до 1.92 м. тестує Ford екзоскелети на двох заводах в США, але планує запустити пілотну програму в Європі та Південній Америці.

General Motors почала відчувати схожу технологію, тільки за основу її взято механічна рукавичка. Мета – та ж, зменшити фізичне навантаження на збирачів автомобілів.