Хто буде платити, якщо у страхової компанії відкликали ліцензію

255

Ось хто повинен платити водієві якщо страхова компанія винуватця ДТП втратила ліцензію.

Якщо страхова компанія винуватця ДТП втратила ліцензію, то водій все одно має право одержати безпосередньо до своєї страхової компанії відшкодування збитку. Таке рішення виніс Верховний суд, який поставив крапку в дуже цікавій справі, яка стосується всіх без винятку автолюбителів.

Отже, 31 грудня 2015 року в Казані сталося ДТП, в якому постраждав автомобіль “Шкода Октавія”, що належить Мухаметгалиеву А. В. Винуватцем аварії. Винним у ДТП визнаний автомобіль Шевроле Авео, яким керував Кабанів А. Ю.

Власник постраждалого автомобіля застрахував свою цивільну відповідальність страхової компанії Мухаметгалиеву А. В. СК” Мегарусс-Д.

Винуватець аварії на момент дорожньо-транспортної пригоди мав на руках поліс, оформлений в страховій компанії ТОВ «Страхова компанія «Оранта».

Однак, згідно з наказом Банку Росії від 29 квітня 2015 р. № ОД-958, у страхової компанії «Оранта» була відкликана ліцензія на здійснення діяльності зі страхування і перестрахування.

Власник постраждалого автомобіля Мухаметгалиев А. І. провів незалежну експертизу транспортного засобу. Згідно з висновком оцінювача вартість відновлювального ремонту автомобіля з урахуванням його експлуатаційного зносу визначена в розмірі понад 208 тис. рублів.

Хто буде платити, якщо у страхової компанії відкликали ліцензію

Далі, Мухаметгалиев А. І. звернувся для отримання відшкодування шкоди в свою страхову компанію для прямого відшкодування збитків, у відповідності з чинним законодавством. Однак, отримав відмову у виплаті, оскільки його страхова компанія порахувала, що не повинна виплачувати відшкодування у зв’язку з відкликанням ліцензії в страхової компанії, в якій був застрахований винуватець ДТП.

Далі, Мухаметгалиев А. І. звернувся в судову інстанцію, яка спочатку стала на бік автовласника, а потім по касації страхової компанії скасувала рішення в результаті відмовивши власникові постраждалого автомобіля у виплаті шкоди. Як бачите, суд став на бік страхової компанії.

Мухаметгалиеву ж порадили звернутися з судовим позовом до Російського союзу автостраховиків.

У підсумку Мухаметгалиев А. І. дійшов зі своїм позовом до Верховного суду.

Однак, Верховний суд став на сторону автовласника, угледівши в цій справі безліч порушень.

Так, на думку Верховного суду РФ страхова компанія СК” Мегарусс-Д, у якій на момент ДТП була застрахована відповідальність Мухаметгалиева А. І. зобов’язана виплатити збиток, згідно калькуляції при експертизі, в рамках прямого відшкодування збитків. Тобто, в тій самій процедурі якщо б у страхової компанії винуватця ДТП не була відкликана ліцензія.

Згідно ряду норм чинного законодавства страховик має право, виплативши потерпілій стороні збитки з аварії, в разі відкликання ліцензії в страхової компанії винуватця ДТП, звернутися самостійно в Російський союз автостраховиків для відшкодування витрат, пов’язаних з виплатою збитку по ДТП, згідно із законом про пряме врегулювання збитків при ДТП в рамках чинного закону Про ОСАЦВ.

Однак, не все так просто. Мухаметгалиев А. І. поки не отримав причитающую суму. Справа в тому, що Верховний суд просто скасував рішення суду, який відмовив водієві у виплаті збитку в рамках прямого відшкодування збитків.

У підсумку справу відправлено на новий розгляд. І тільки після того, як апеляційна інстанція винесе позитивне рішення на користь Мухаметгалиева А. І., він зможе вимагати у страхової компанії на підставі рішення суду виплату збитку в рамках прямого відшкодування збитків.