Історія позашляховиків і кросоверів

333

Коли з’явилися позашляховики і, як проходило їх розвиток?

Сьогодні позашляховики є світовим хітом. Все більше і більше автокомпаній в світі звертають свою увагу на даний сегмент ринку й випускають у світ різні позашляхові моделі кросоверів. А бум такого виробництва кросоверів почався після того, як автовиробники самі розмили ту видиму лінію між універсалами і позашляховиками. Таким чином люди моментально звернули свою увагу на що з’явилося нове покоління кросоверів і позашляховиків, подивившись на них по-іншому і в іншому технічному ракурсі. В результаті такої уваги попит на представлений клас автомобілів постійно зростає і не припиняє знижуватися вже довгий час. У результаті з-за такого ажіотажу і не прекращающегогся попиту на світовому ринку, почалася справжня, якщо можна її так назвати, золота лихоманка продажів в якій хочуть заробити всі без винятку автомобільні компанії світу. Навіть така відома компанія в світі як Ferrari, розраховує встигнути заскочити на підніжку поїзда і випускає в світ серійний позашляховик.

Дивіться також: Купе позашляховики, які вийдуть на ринок до 2020 року

Сьогодні популярність кросоверів і позашляховиків ні в кого вже не викликає сумніву, але ще зовсім недавно світовий ринок цих популярних автомобілів виглядав зовсім по-іншому. Багатьом напевно буде цікаво дізнатися, коли ж з’явився перший позашляховик, а ще й зрозуміти, як розвивався цей клас автомобілів протягом всієї еволюції автопромисловості. Давайте разом вирушимо у цікаву подорож у минуле і простежимо, як відбувалося еволюціонування даного класу автомашин.

Історія позашляхових автомобілів зародилася і почалася давним-давно, ще в самому початку минулого століття. Ми пропонуємо вам зазирнути в минуле.

Lohner-Porsche (1900 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Першим повнопривідним автомобілем можливо в ті часи був Lohner-Porsche, який як відомо спроектував Фердинанд Порше. Замість використання двигуна внутрішнього згоряння з повітряним охолодженням (цей мотор зробив автомобілі Porsche відомими на весь світ) Порше використовував в машині чотири електромотора, кожен з яких окремо був встановлений на колеса.

Ця машина була створена в далекому 1900 році, ще задовго до того, як в автопромисловості з’явився термін- “SUV”. Lohner-Porsche є і вважається спільним предком для всіх повнопривідних автомобілів у всьому світі.

Spyker 60 HP (1903 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Голландська компанія Spyker в 1903 році розробила свій 60-ти сильний повнопривідний гоночний автомобіль, який у той час оснащувався 8,7-літровим прямим шестирядним двигуном. Ця машина брала участь в Європейських гонках 1903 року. Примітно, що Spyker брав участь в гонках не з самого початку чемпіонату, так як автомобіль не вдалося підготувати до початку старту змагань. Сьогодні Spyker 60 HP знаходиться в одному з музеїв Голландії. Цей автомобіль увійшов в історію автомобілебудування тим, що вперше в світі на ньому був використаний повний привід і стояв шестициліндровий мотор.

Four-Wheel Drive Auto Company “Battleship” (1909 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1908 році компанія Four-Wheel Drive Auto Company теж почала виробляти повнопривідні автомобілі, хоча більшість вироблених транспортних засобів в ті роки випускалися тільки з заднім приводом. Їх перший повнопривідний автомобіль отримав свою назву, тобто ім’я,- “Battleship” (“Броненосець”). Чому таке ім’я. Можливо це пов’язано з тим, що “Battleship” на відміну від задньопривідних машин міг спокійно пересуватися по пересіченій місцевості, де більшість вироблених в той час автомобілів просто-напросто застрягали.

З 1909 по 1911 року було випущено 10 таких автомобілів. Далі компанія почала виробляти тільки вантажівки, повністю відмовившись від виробництва легкових автомобілів.

Ford Model T Speedster (1915 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1910-х роках автомобілі з чотирма ведучими колесами були не такі численні. Причому більшість повнопривідних машин були дуже дорогими. У 1915 році американський інженер створив свій комплект доопрацювання,- Ford Model T, який перетворював легендарні автомобілі повністю в повнопривідні.

Комплект доопрацювання включав в себе наступну комплектацію, саме передню вісь, роздавальну коробку, приводний вал і передні пружини.

Комплект такої конструкції виявився цілком надійним, в результаті чого компанія Форд намагалася викупити у цього інженера права на дану технологію . Але автор повного приводу відмовився від такої привабливої пропозиції.

Chevrolet Suburban Carryall (1935 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Це перше покоління позашляховика Chevrolet Suburban Carryall, який в ті роки помітно відрізнявся від своїх конкурентів. Наприклад, замість звичайного дерев’яного кузова, кузов позашляховика Suburban Carryall був зроблений повністю з металу. Машина була зібрана на рамі, яка була взята від вантажівок Chevrolet. З тих пір компанія виробляє рамні автомашини,-Suburban. Сучасний Suburban тісно пов’язаний з таким пікапом, як Silverado, який сьогодні є одним з найбільш продаваних автомобілів в США. На сьогодні авто Chevrolet Suburban використовується в різних сферах діяльності. Цю машину використовує також і секретна служба захисту президента США, а разом з нею і різні охоронні підприємства в країні, які займаються захистом VIP персон.

ГАЗ 61-73 (1940 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Ранні російські автомобілі частенько створювалися за тодішніми сот час проектам, в основному звичайно по закордонним. В результаті в нашій країні з’явився ГАЗ-М1, який був створений на базі існуючого в той час автомобіля, – Ford V8-40. На базі зтого форда наші російські інженери взяли і посилили міцною рамою сам кузов машини, а далі оснастили її чотирициліндровим мотором. Потім, в подальшому, автозавод “ГАЗ” вирішив створити на базі ГАЗ-М1 свою повнопривідну версію, спроектувавши тим самим таку модель, як ГАЗ 61-73. Машина отримала повний привід і шестициліндровий мотор, а разом з цим збільшений дорожній просвіт.

Дивіться також: Топ-10 некрасивих позашляховиків і кросоверів

На жаль, автомобіль хоч і дійшов до свого серійного випуску, але була випущена лише невелика партія, яка була виготовлена і призначена для армії.

Willys MB (1941 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У ході підготовки до Другої світової війни американської армії терміново потрібен легкий маневрений позашляховик. В кінцевому підсумку у військове відомство свої проекти представили такі компанії як,- Ford, Bantam і Willys-Overland.

Врешті-решт був обраний проект автомобіля Willys MB, який став масовим і в подальшому використовувався під час Великої Вітчизняної війни. До речі, дизайнер компанії Land Rover Моріс Уїлкс, був сильно натхненний позашляховиком Willys MB, в результаті саме цей проект спонукав надалі художника-конструктора створити перший у світі класичний позашляховик, як Land Rover.

Jeep CJ-2A (1945 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Після закінчення Другої світової війни в компанії Willys було кілька варіантів, щоб змінити свій бізнес приносив у воєнний час непоганий прибуток за рахунок випуску військових позашляховиків. Перший варіант передбачав, повністю зупинити виробництво військових машин і перейти на виробництво легкових автомобілів для цивільного населення. Другий варіант полягав у наступному, суттєвої переробки та зміну позашляховика Willys MB у цивільну версію, щоб продовжити отримувати прибуток від продажів позашляховиків.

Керівництво компанії Willys обрало для себе другий варіант. Так на світ з’явився Jeep CJ-2A, який і був створений на відомій вже базі Willys MB. Цивільна версія позашляховика отримала задні відкидні двері і запасне колесо, яке встановлювалося з боку кузова. Сучасний Jeep Wrangler є прямим нащадком авто Jeep CJ-2A.

Willys Jeep Station Wagon (1946 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Компанія Willys заздалегідь передбачала величезний потенціал цих позашляховиків ще до початку Другої світової війни. Справа тут в наступному. Ринкова ніша в цьому сегменті в той час в США була практично ніким не зайнята, навіть незважаючи на наявний попит таких позашляховиків з боку тих осіб, які бачили для себе в ній універсальність і головне прохідність.

Швидше за все, якби не Друга світова війна, то компанія Willys змогла б випустити цей цивільний позашляховик ще раніше. Але на жаль, ці плани сплутала Світова війна.

Лише у 1946 році компанія вперше змогла випустити на ринок свій універсальний позашляховик, що отримав надалі собі ім’я- “Station Wagon”.

У 1963 році йому на зміну прийшов автомобіль під назвою Wagoneer, хоча автомобіль під такою назвою, як Willys Jeep Station Wagon, випускався ще до 1965 року.

Land Rover Series I (1948 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Перше покоління самого доступного, міцного і прохідного позашляховика Land Rover з’явилося після того, як головний дизайнер Моріс Уілкс розчарувався в надійності легендарного позашляховика Willys MB.

Нові автомобілі Jeep в той час у Великобританії не продавалися. Тому було прийнято рішення створити новий позашляховик для ринку Англії, який повинен був стати першим Британським позашляховиком.

Дивіться також: Як відрізнити оновлений 2018 Range Rover від попередньої версії?

Ось так на світ з’явився Land Rover. Спочатку цей позашляховик призначався для фермерів. Керівники компанії вважали, що Land Rover буде залишатися в серійному виробництві до тих пір, поки люди не оговтаються від наслідків Другої світової війни і заново не звернуть увагу на легкові автомобілі, попит на які у післявоєнні роки значно впав і знаходився для тих років на мінімальному рівні. Ну а далі ви вже знаєте. Цей позашляховик не знімали з виробництва ще дуже довгий час.

Porsche 597 (1953 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

А ви знаєте, що ще до появи легендарних позашляховиків Cayenne така компанія, як Porsche, вже вступила в світ позашляховиків? Мова йде про виробництво позашляховиків для військових потреб. На початку 1950-х років компанія Porsche отримала запит від військового відомства Німеччини, яке попросило спроектувати для них невеликий легкий позашляховик, щоб він був схожий на американський Джип.

Таким чином на світ з’явився позашляховик Porsche 597.

Повнопривідний Porsche 597 оснащений чотирициліндровим двигуном від Porsche 356. Крім цього на позашляховику стояла 5-ти ступінчаста механічна коробка передач.

Дивіться також: Всі технічні особливості 2019 Porsche Cayenne, які роблять його унікальним

Але в кінцевому підсумку операція зірвалася, військове відомство не підписало з Porsche контракт. Причина крилася не в самій дорожнечі цього позашляховика. Справа була в іншому. Компанія Porsche просто не змогла своїми силами забезпечити для армії Німеччини необхідної кількості автомобілів.

У підсумку цей Держконтракт дістався компанії DKW Munga.

International Harvester Scout (1961 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Першим і справжнім суперником для фірми Jeep стала компанія International Harvester Scout, яка вийшла зі своїм автомобілем на ринок в 1961 році.

Її позашляховик став піонером цілого сегмента. Дизайнери Ford Bronco і Chevrolet Blazer були натхненні саме International Harvester Scout.

Jeep Wagoneer/Grand Wagoneer (1963 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Jeep Wagoneer (а пізніше і Grand Wagoneer) перевернув уявлення про позашляховики. Адже за своєю суттю і в принципі компанія Jeep створила новий повнопривідний прохідний універсал.

З плином часу ця машина еволюціонувала і перетворилася на розкішний автомобіль. Виробництво тривало аж до 1991 року. Хочемо нагадати тим, хто забув, що в той рік на зміну йому прийшов позашляховик Jeep Grand Cherokee.

До речі, судячи з усього, в найближчі роки компанія Jeep збирається відродити колишню назву моделі Jeep Wagoneer, як Grand Wagoneer.

Land Rover Range Rover (1970 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1970 році компанія Land Rover вирішила вивести на ринок новий позашляховик, який повинен був задовольнити попит на рекреаційний ринок позашляховиків. Справа полягала в наступному. У ті роки люди хотіли володіти більш зручними і універсальними позашляховиками, в яких були б присутніми елементи розкоші.

У результаті Британська компанія вивела на ринок таку модель, як Range Rover, з V8-подібним двигуном потужністю 135 к. с., яка оснащувалася постійним повним приводом (у ті роки цей тип приводу був справжньою новинкою). Таким чином споживачі отримали для себе більш удобныйи і більш комфортний функціональний позашляховик.

Monteverdi Safari (1976 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Швейцарську компанію Monteverdi по всій видимості в той час, була натхненна успіхом позашляховика Range Rover і вирішила представити йому альтернативу, свій позашляховий автомобіль отримав надалі назву- “Safari”. Компанія Monteverdi порахувала, якщо позашляховик “Safari” буде з розкішним внутрішнім оздобленням, то вона зможе відняти певну частку ринку у компанії Land Rover.

Лада Нива (1977 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 70-ті роки минулого століття Авто-ВАЗ отримав доручення від уряду, яке зобов’язує наступне, створити російський позашляховик доступний для мас. У підсумку наші конструктори спроектували такий позашляховик на базі Renault 5, тобто позашляховик з конструкцією рами, як у автомобіля Land Rover. Але перші прототипи автомобіля були відхилені урядом за їх відхід від утилітаризму.

Справа в тому, що керівництво нашої країни у ті застійні роки не хотіло робити звичайний позашляховик, який був би схожий на американські Джипи і Британські автомобілі.

Завдання перед Авто-ВАЗом була поставлена амбітна, -з одного боку створити надійний прохідний позашляховик, з іншого, -щоб він призначався для повсякденного використання як по бездоріжжю, так і в міських умовах.

У підсумку інженерами з нуля була розроблена – Лада Нива, вона мала несучий кузов без використання рамної конструкції. Перші версії позашляховика оснащувалися двигунами Фіат.

Примітно, що позашляховик Лада Нива до сьогоднішнього часу проводиться фактично в незмінному вигляді. Незважаючи на свою явну старість цей позашляховик і досі користується попитом не тільки у нас в Росії, але і в багатьох країнах. У тому числі і в Європі.

Лада Нива стала цілим культом. Для багатьох шанувальників Лада Нива є на сьогодні найкращим автомобілем зробленим Авто-ВАЗом за всю його історію.

Volkswagen Iltis (1978 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Volkswagen Iltis у 1978 році став основним позашляховиком армії Німеччини (до появи армії Mercedes Wolf – Mercedes-Benz G-класу, які стали використовуватися військовим відомством в 1988 році).

Завдяки цьому автомобілю в подальшому з’явилася і Audi Quattro.

AMC Eagle (1979 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1979 році на ринку з’являється спортивний позашляховик – AMC Eagle, сам по собі він виглядає, як звичайний легковий автомобіль. Проект повинен був допомогти компанії АМС вийти з важкої фінансової ситуації, але на жаль після того, як Chrysler купила компанію АМС, модель Eagle зняли з виробництва. Не дивлячись на це на думку експертів, сам дух авто AMC Eagle досі живе у всіх спортивних позашляховиках.

Land Rover 90/110/Defender (1983 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1983 році Land Rover вивела на ринок модель Defender 110. У 1984 році модельна скарбничка поповнилася ще однією версією – Defender 90.

Нові моделі були логічною еволюцією першого і другого покоління позашляховиків, які надалі в ті роки стали популярні в усьому світі.

Нові моделі були набагато зручніше і комфортабельней завдяки набору циліндричних пружин. Вони отримали постійну систему повного приводу, яка використовувалася в більш дорогих автомобілях Range Rover.

Jeep Cherokee XJ (1984 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 1984 році компанія Jeep випустила компактний позашляховик Cherokee XJ, який у підсумку став класикою. Справа ось у чому, цей позашляховик став настільки популярним, що компанія Jeep не змогла згорнути виробництво даного автомобіля аж до 2001 року. Правда, тут варто відзначити, що в Китаї цей позашляховик вироблявся до 2014 року.

Lamborghini LM002 (1986 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Створення автомобіля Lamborghini LM002 своїми коренями сягає в 1977 рік, коли для армії США був розроблений такий позашляховик, як Chrysler з двигуном V8. До речі, спочатку передбачалося, що Lamborghini LM002 повинна мати двигун, який буде розташовуватися в задній частині машини. Але із-за особливостей кузова позашляховика і фізики побудови конструктори вирішили, що в серійній версії мотор треба встановити у передню частину машини.

Замість V8 двигуна компанія Lamborghini встановила на авто потужний двигун V12. Так на світ з’явився перший у світі суперпотужний позашляховик.

Всього було вироблено 300 таких автомобілів. Потім компанія Lamborghini проект закрила.

І ось через довгі роки, компанія Lamborghini на кінець-то зрозуміла, що можна ще встигнути вскочити в останній вагон поїзда. Вона вирішила випустити на ринок новий позашляховик,- Lamborghini Urus, який був оголошений духовним наступником авто LM002.

Ford Explorer (1991 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Ця машина була розроблена компанією Ford з метою конкуренції з авто Jeep Cherokee. Так на початку 1990-х років почалася нова ера легендарних позашляховиків Ford. Безумовно, все почалося в самих США, завдяки зростанню популярності таких позашляховиків і у зв’язку з ціною на паливо, яке було дешовой. Наприклад, у ті роки 1 галон бензину коштував всього 1 долар. Саме тому американці почали скуповувати позашляховики, як гарячі пиріжки.

Hummer H1 (1992 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Компанія Hummer перетворила цей транспортний засіб коли-то створений для війни в пустелі, просто вуличний міський позашляховик, який можна легально використовувати в місті. Мова йде про Hummer H1, який вийшов на ринок США в 1992 році.

Так, звичайно, Hummer H1 найкраще виглядав поруч з танками на Близькому Сході, ніж на парковках біля торгових центрів. Але тим не менш, американці швидко і по праву оцінили цей агресивний автомобіль, що надалі вона стала цілим культом в самих США.

На превеликий жаль історія автомобілів Hummer припинилася відразу, як тільки компанія подала на своє банкрутство. Сталося це в 2009 році.

BMW X5 E53 (1999 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Логотип BMW на позашляховику? Ви, напевно, зійшли з розуму багато хто скаже? Саме таке питання вам задали експерти в 90-х роках, якщо ви запитали б їх про те, чи буде коли-небудь компанія BMW випускати позашляховики.

У ті роки це було просто фантастикою. Це все одно що компанія Land Rover зібралася б випускати в ті роки такі автомобілі, як BMW Z3.

Але в кінці 1990-х років сталося неймовірне. BMW придумала свій перший спортивний позашляховик. Благо в ті роки BMW володіла компанією Land Rover і завдяки їй конструктори отримали технології Range Rover. Для основи створення позашляховика була взята 5-серія авто Е39.

Дивіться також: Незадоволений власник BMW продовжує в якості протесту знищувати свої автомобілі

У результаті компанія BMW по суті створила новий клас автомобілів, які сьогодні називаються – кросовери.

Спочатку BMW X5 стала для публіки повною несподіванкою. Адже даний позашляховик випустила саме та компанія, яка зарекомендувала себе як виробник спортивних легкових автомобілів. А тут на тобі, кросовер. Ви самі розумієте, що в ті роки багато специалмсты та й не тільки частенько критикували компанію BMW, прогнозували їй швидкий провал зі своїм Х5. Але що в підсумку. Автокомпанії BMW вдалося втриматися на второваною ними доріжці і тим самим популяризувати у всьому світі ринок таких кросоверів.

Nissan Qashqai (2006 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Nissan стала однією з перших компаній, які продовжили просувати кросовери в маси. У 2006 році на ринок був виведений Nissan Qashqai, який на відміну від дорогого BMW X5 був доступний для середніх мас населення.

Nissan Qashqai мав дорожній просвіт порівнянний з самими позашляховиками, але також мав і компактний легкий кузов, що, природно, відбилося на економічності машини.

Сьогодні, через 11 років, автомобіль Qashqai залишається одним з найпопулярніших кросоверів в світі. Особливим попитом він користується на ринках Європи.

Компанія Nissan намагається підкорити і ринок США, де нещодавно був запущений аналог авто Qashqai, який отримав своє нове ім’я,- Rogue Sport.

BMW Concept X6 (2007 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 2007 році компанія BMW на автосалоні у Франкфурті, після Х5 вирішила здивувати світ ще раз, представивши на огляд незвичайний кросовер Х6 у чотиридверному кузові купе. Витончений і наворочений позашляховик кидав виклик всім легковим купе-автомобілів мають чотири двері.

Через рік після своєї прем’єри кросовер вийшов на ринок, створивши вихор суперечливих відгуків про машині породивши тим самим чимало суперечок серед експертів ринку. Але і на цей раз BMW змогла просунути нову модель всупереч всім критичним прогнозами. В черговий раз Баварці фактично з нуля створили цілий сегмент в автопромисловості, які і сьогодні користується величезною популярністю на всьому світовому авторинку.

Bentley Bentayga (2015 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

У 2015 році на автосалоні у Франкфурті дебютував незвичайний позашляховик,- Bentley Bentayga. Це перший в історії компанії люкс-позашляховик. Дивно, але Bentley Bentayga всупереч очікуванням багатьох експертів перевершив по потужності такий автомобіль, як Porsche Cayenne Turbo. Це стало можливим завдяки 6,0-літровий V12 турбодвигуну потужністю 600 л. с.

Вперше компанія Bentley заявила про створення позашляховика ще в 2012 році, коли був представлений концепт EXP 9 F.

На подив усім Bentley Bentayga за короткий час став самим продаваним автомобілем компанії.

Tesla Model X (2016 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Tesla Model X – перший у світі серійний електричний семимісцевий кросовер. Модель створена і заснована на базі седана Model S. Tesla Model X оснащена унікальними по своїй конструкції дверима, які носять назву- “крила чайки”. Дивно, цей кросовер майже відразу ж стали вважати прямим конкурентом таким компаніям, як Audi, Jaguar і Mercedes-Benz.

Mercedes-Maybach G650 Landaulet (2017 рік)

Історія позашляховиків і кросоверів

Відродивши свій престижний бренд Maybach компанія Mercedes-Benz перетворила свій поважний G-клас у монстр-палац на колесах, показавши світу і вивівши на ринок модель Mercedes-Maybach G650 Landaulet, яка отримала портальні мости, що встановлюються також і на Unimog вантажівки.

Більш ніж 40 см дорожній просвіт і V12 двигун потужністю 630 л. с. гарантують, що Mercedes-Maybach G650 може відправитися хоч на край світу, туди, де місцеві жителі і не відають, що таке дороги.

Кількість примірників цих автомобілів обмежена. Всього їх буде випущено 99 штук. Вартість унікального вседорожника 740 000 доларів, і це як мінімум. Природно, що реальна вартість буде набагато вищою.