Можуть ями на дорозі привести до спрацьовування подушки безпеки

340

Призведе попадання машини в велику вибоїну до спрацьовування подушки безпеки?

Всі ми турбуємося про своєму автомобілі, оберігаючи його від попадання в ями на дорозі, побоюючись пошкодити підвіску та інші компоненти машини. На жаль, час від часу ми все одно потрапляє в різні вибоїни на дорозі, що звичайно шкодить нашій машині. Але чи замислювалися ви про те, чи може попадання машини в яму спрацювати подушка безпеки?

Теоретично і практично це здається нереальним, оскільки всі ми знаємо, що подушки безпеки можуть спрацювати тільки при аварії. В першу чергу подушки безпеки спрацьовують тоді, коли спеціальні датчики удару повідомляють від пошкодження кузова.

Тим не менш багатьом це питання не дає спокою. Особливо тим, хто любить різні експерименти.

Можуть ями на дорозі привести до спрацьовування подушки безпеки

Щоб це дізнатися автори популярного відео каналу Warped Perception на YouTube, взявши для тіста старий Mercedes-Benz E-Class W211, провели цікавий експеримент на одній з «вбитих» вулиць Чикаго, США, де на старому асфальті утворилася величезна кількість глибоких вибоїн.

Варто зазначити, що для достовірності експерименту тести були проведені кілька разів. Для того щоб зрозуміти, що відбувається з автомобілем при проїзді на швидкості по глибоких ямах на дорозі, автори каналу використовували для зйомки дорогу високочастотну відео камеру.

До речі, завдяки цьому відео ролику можна зробити однозначний висновок, що якщо яма на дорозі недостатньо глибока, то краще її проїжджати на великій швидкості, так як саме цей спосіб робить удар по підвісці автомобіля менш суворим.

Але звичайно цікавий відповідь на питання, чи вдалося авторам відео домогтися спрацьовування подушок безпеки при русі по глибоких ямах?

Можуть ями на дорозі привести до спрацьовування подушки безпеки

Найдивовижніше, що під час 3-го тесту подушки в машині все-таки спрацювали. Це сталося після того, як Mercedes E-класу проїхав на швидкості 62 км/год за глибокої вибоїні, в результаті чого в передній підвісці лівого колеса відскочив верхній “кульовий шарнір” (кульова).

У підсумку від удару спрацювала права бічна подушка безпеки (“шторка”).

Цей тест здивував авторів відео, тим, що, по-перше, від удару об яму спрацювала бічна подушка безпеки зі сторони пасажира, а не з боку водія (незважаючи на те що з боку переднього пасажира ніхто не сидів).

По-друге, тест здивував тим, що під час удару автомобіля яму, датчики удару необхідні для спрацьовування подушок безпеки при аварії залишилися неушкодженими.

Можуть ями на дорозі привести до спрацьовування подушки безпеки

Так що цей експеримент детально показує, що при сильному ударі об яму в машині може спрацювати подушка безпеки. Хоча ставитися серйозно до цього тесту не варто, оскільки не відомо первісний технічний стан автомобіля і всіх систем безпеки. Цілком можливо у цієї машини перед експериментом були проблеми з подушками безпеки, або з датчиками удару. Але тим не менше цей тест все одно дає їжу для роздумів.