Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

260

Ось можлива краща приладова панель автомобіля.

Ми живемо в дивну епоху автомобільних комбінацій приладів і панелей управління. Справа в тому, що зараз в автопромисловості відзначається перехідний період, коли дуже швидко у багатьох автомобілях замість аналогових приладових панелей з’являються цифрові РК-дисплеї.

У деяких автомобілях вже сьогодні РК-екрани повністю замінили традиційну дошку приладів. На жаль, нові технології не завжди означають найкраще. Ось вам приклад, як більш старомодна панель управління виграє по зручності у багатьох дорогих повністю цифрових приладових панелей, які в останні роки стали з’являтися в преміальних дорогих авто.

Мова піде про Mazda3 поточного модельного року (2018). Приладовий кластер в цьому автомобілі розділений переважно на три зони: по центру розташований цілий окремий кластер (схожий на мотоциклетний кластер), а з боків знаходяться панелі для відображення іншого різної інформації.

Великий центральний блок являє собою тахометр з вбудованим цифровим спідометром. Праворуч на РК-екрані відображається паливний манометр, запас палива, показання круїз-контролю і температура навколишнього повітря.

Ліва панель має одометр, індикацію коробки передач та інформацію про поточному пробігу авто. Нижче розташований кластер для відображення різних попереджувальних приладових значків. Ось, в принципі, і вся панель приладів нової Mazda3.

Погодьтеся, на тлі новітніх цифрових панелей приладів, заснованих на високоякісних РК-екранах, приборка Mazda3 виглядає дещо застарілою. Але, сівши за кермо цієї машини і проїздив на ній хоча б один день, ви зрозумієте, що ця приладова панель легко дасть фору більш дорогим сучасним цифровим кластерам, які так модно сьогодні ставити на дорогі автомобілі. Чому? Ось подробиці.

Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

Так, можливо, Mazda в цій моделі використовує застарілі дисплеї для відображення інформації. Наприклад, в цій панелі немає матричних та інших прогресивних кольорових дисплеїв високої роздільної здатності. У цій приборку інженери використовують як аналогові, так і застарілі 7-сегментні (може бути, і 14-сегментні) індикатори. Хто не знає, подібні сегментні індикатори застосовувалися деякими автовиробниками при створенні прогресивних панелей приладів в автомобілях 1980-х років. Дивно, чому ж компанія Mazda в XXI столітті на автомобіль 2018 року ставить подібні індикатори? Але насправді не важливо, які технології у наші дні використовуються в сучасних автомобілях. Головне, щоб приладова панель була зручною, інформативною і оптимально виконувала свою роботу, надаючи водієві всю необхідну інформацію, не відволікаючи його.

Наприклад, незважаючи на те, що приладова панель Mazda3 2018 використовує не зовсім сучасні технології, вона дає водієві все, що потрібно знати під час руху, без зайвої непотрібної відволікаючої нісенітниці. Швидкість, обороти двигуна, запас палива і діапазон ходу – все миттєво сприймається водієм і, що найважливіше, не відволікає від дороги на відміну від новомодних цифрових РК-панелей у багатьох сучасних авто.

Так, інформація на приборку Mazda3 убога і дозована. Але ця простота і приваблює.

До речі, незважаючи на свою простоту, приборка Mazda3 має цікаву область, про яку хотілося б розповісти окремо. Мова йде про паливному датчику, який на приборку розбитий на чотири блоки. Три блоки мають по три квадрата-індикатори, які по мірі витрати палива гаснуть, вказуючи водієві рівень палива в баку. Останній блок поділений на 6 прямокутників:

Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

Як бачите, останній блок має більший ступінь деталізації, тобто остання чверть бака дає вам більш детальну інформацію про запасі палива. І це логічно, оскільки саме майже порожній бак і цікавить водіїв. Кожен прямокутник в останньому блоці паливного індикатора дорівнює приблизно 3,8 літра. Останній прямокутник дорівнює приблизно 1,9 літра. У підсумку ви майже точно знаєте, скільки літрів палива залишилося в баку автомобіля. В тому числі коли дійсно бак став фактично порожнім. Погодьтеся, дуже інформативно.

А тепер давайте порівняємо зручну приладову панель Mazda3 з якою-небудь більш прогресивної модного цифровою панеллю. Нагадаємо, що саме цей тип приладових кластерів стає з кожним роком все популярнішим у світі.

Теоретично цифрові панелі прийшли в автопромисловість з метою звільнити аналогові прибирання від зайвої інформації. Саме в цьому й полягала ідея інженерів при використанні РК-екранів в якості приладових панелей. Але на ділі все вийшло по-іншому.

Що ми бачимо в результаті на багатьох сучасних автомобілях? По-перше, з якихось причин всі автовиробники чомусь зациклилися на ідеї, що їм потрібно обов’язково відтворити аналогові манометри на цифрових кластерах. У той же час, створюючи віртуальні спідометри, тахометри та інші класичні індикатори, автовиробники забивають РК-екрани різної непотрібної інформацією та численної віртуальної індикацією.

Зазвичай це виглядає приблизно так:

Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

При першому ж погляді на сучасні цифрові прибирання створюється відчуття, що вони сильно перевантажені інформацією, а це, звичайно, сильно може відволікати водія від дорожньої обстановки, що небезпечно. Особливо дивує дублювання різних показників, таких як швидкість авто, обороти двигуна і т. п. Деякі автомобілі мають комбіновані спідометри, де ви можете зустріти як аналоговий, так і цифровий спідометр. Навіщо це потрібно? Навіщо дублювати і нагромаджувати сучасні прибирання? Адже в цьому немає ніякого сенсу, крім як створити видимість, що автомобіль високотехнологічний.

Ось чому багато власників сучасних авто, в яких є високотехнологічні цифрові панелі приладів, сідаючи в старі машини або в ту ж Mazda3, дивуються, наскільки колишні прибирання простіше для сприйняття.

Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

Але, як би там не було, давайте визнаємо, що старі аналогові приладові панелі – це вимираючий тип приладових кластерів в автопромисловості. Повірте, мине ще небагато часу, і всі, навіть дешеві автомобілі економ-класу будуть оснащуватися повністю цифровими приборками. Сподіваємося, що автовиробники зрозуміють рано чи пізно, що не варто нагромаджувати сучасні приладові кластери зайвою інформацією і зроблять у майбутньому цифрові прибирання більш простими.

Також ми сподіваємося, що автовиробники реально переосмислити свій підхід не тільки до приладовим панелей, але і до інформаційно-розважальних систем, які по своїй функціональності і зручності використання все ще далекі від ідеалу.

Цілком можливо, вже і не варто винаходити велосипед. Адже відмінне рішення вже не раз запропонувала компанія Tesla. Особливо на Model 3, де взагалі відсутня панель приладів, яку замінює великий РК-екран по центру центральної консолі.

Нова Mazda3 можливо має найкращу приладову панель

Погодьтеся, коли ми купуємо автомобіль, то, сідаючи в машину, хочемо бачити перед собою не тільки красиву приладову панель, але і максимально просту і корисну інформацію.