Новий бензиновий двигун Мазда стане таким же чистим, як електромотор

226

Мазда розробляє дуже екологічний ДВС

Mazda планує досягти 56-відсотковою теплової ефективності з приходом наступного покоління бензинового двигуна SkyActiv-3. Надії на цей тип мотора у Mazda як ніколи великі, без малого планується, що цей двигун стане найбільш ефективним поглиначем палива з усіх двигунів внутрішнього згоряння в історії.

Мазда продовжує розробку ДВС і робить ставку на те, що в майбутньому місце для двигунів внутрішнього згоряння все-таки знайдеться. Ці мотори будуть володіти розумними технологіями, начебто систем автоматичного контролю регулювання запалювання, дебютировавшую в двигунах Mazda SkyActiv-X нового покоління. Але автовиробник думає наперед, намагаючись передбачити майбутнє розвиток двигунів внутрішнього згоряння.

Дивіться також: Нова Mazda 3 отримає унікальний бензиновий мотор з дизельним принципом роботи

У західній авто пресі, зокрема, на сайті Automotive News, з’явилася інформація про те, що Mazda початку проведення робіт над новим типом бензинового двигуна SkyActiv-3, який стане таким же чистим, як електромотори.

Новий бензиновий двигун Мазда стане таким же чистим, як електромотор

Виступаючи на технологічному форумі в Токіо, керівник «Mazda Powertrain» Міцуо Хітомі заявив, що основна мета SkyActiv-3-збільшити теплову ефективність двигуна приблизно до 56 відсотків. Якщо мета буде досягнута, це зробить двигун SkyActiv першим поршневим двигуном внутрішнього згоряння, який перетворить велику частину енергії згорання палива в енергію, а не тертя або теплові втрати.

На сьогоднішній день, найбільш термально ефективним автомобільним двигуном внутрішнього згоряння можна вважати автомобіль Mercedes-AMG для Формули-1. Його ККД становить 50 відсотків. У AMG сподіваються, що отримані в ході змагальної боротьби ДВС мотори зможуть досягти теплової ефективності 41% на новому легальному для доріг загального користування гіперкар Project One.

Новий бензиновий двигун Мазда стане таким же чистим, як електромотор

Automotive News зазначає, що 56-процентна мета Mazda поліпшить діючі показники на 27%. Хітомі не надав даних, коли SkyActiv-3 може піти у виробництво, не був навіть уточнено рік, коли Мазда планує добитися такого результату.

Заява Mazda про те, що SkyActiv-3 буде чистіше, ніж повністю електричний автомобіль, є сміливим і вимагає пояснення. Затвердження Mazda ґрунтуються на оцінках витрат корисних копалин при спалюванні бензину в ДВС і при виробництві електроенергії, яка заряджає електрокари. Різні електростанції також викидають в атмосферу велику кількість вуглекислого газу і шкідливих хімічних речовин.

Новий бензиновий двигун Мазда стане таким же чистим, як електромотор

Оскільки до цих пір велика частина електроенергії на планеті виробляється при спалюванні корисних копалин, а частка вітряків, сонячних батарей та інших екологічних методів видобутку електроенергії мала і малоефективна, таке порівняння цілком годиться.

Дивіться також: Mazda розробляє новий тип бензинових двигунів без свічок запалювання

Якщо Mazda може зробити серійний двигун внутрішнього згоряння, який досягає більш ніж 50-відсоткової теплової ефективності, це буде неймовірним проривом—і, ймовірно, допоможе гарантувати подальше життя поршневого двигуна.