Оператори технічного огляду почнуть оформляти електронні паспорти

239

У операторів технічного огляду з’явиться нова функція

У операторів технічного огляду можна буде оформити електронний паспорт транспортного засобу. Нова функція почне працювати після вступу в силу наказу Мінпромторгу. За бажанням автовласника оператори технічного огляду зможуть оформляти електронні паспорти транспортних засобів (ЭПТС).

Інформація про початок спільного тестування системи електронних паспортів АТ «Електронний паспорт» і операторів технічного огляду (ОТО) з’явилася вчора на сайті «Російської газети». Як повідомляється, програма пройде в 20 організаціях країни в тестовому режимі і триватиме до квітня 2018 року.

Дивіться також: Дата введення електронних ПТС була перенесена на 1 липня 2018 року

«Будуть протестовані всі можливі варіанти і ситуації, з якими зіткнуться оператори техогляду після його реального початку роботи в системах електронних паспортів. Зібрані в ході тестування побажання з боку операторів будуть враховані і використані для вдосконалення взаємодії операторів та самої системи», – йдеться на сайті rg.ru.

Нагадаємо, що перехід на електронні паспорти повинен був відбутися влітку 2017 року, але у зв’язку з певними труднощами в реалізації правової бази деякими державами-членами Євразійського економічного союзу запуск нової моделі довелося перенести на наступний рік.

Оператори технічного огляду почнуть оформляти електронні паспорти

Основні відмінності ЭПТС від звичайного паперового ПТС будуть полягати в наявності розширеної інформації, що входить в електронний документ. Наприклад, у документацію буде входити інформація про власника, технічний огляд, технічне обслуговування і ремонтних роботах, пробіг, про накладення (зняття) обмежень (обтяжень), про страхування і страхових випадках (включаючи відомості про ДТП), а також інформація, що вноситься власником.

За сумлінне введення інформації відповідатимуть компетентні органи й уповноважені організації, які повинні будуть стежити за достовірністю інформації, що вноситься до електронного бланку. Всі етапи життєвого циклу автомобіля будуть формуватися і заноситися в документ.

Електронного ПТС буде присвоєно індивідуальний номер, а інформація буде зберігатися в єдиній базі даних, що використовується для надання державних і муніципальних послуг в електронній формі.

А оскільки оператори технічного огляду згідно з проектом наказу Мінпромторгу отримають статус організацій, уповноважених на оформлення електронних ПТС, тестування нового виду діяльності потрібно обкатати до того, як вся система буде запущена в дію, чим будуть займатися в ЗТВ.

Дивіться також: Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Вважається, що реалізація законопроекту повинна буде знизити кількість підроблених техоглядів, оскільки в ЭПТС будуть вноситися тільки підтверджені дані, в тому числі і фотографії автомобіля, який проходив техогляд.

Навіть у тих власників, які мають паперові ПТС і не збираються їх міняти, після проходження техогляду з’явиться відповідний запис в електронній базі.