Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

274

Тесла в біді?

Протягом багатьох років компанія Тесла знаходиться в центрі уваги всієї планети. Особливо що стосується автосвіту. Рідко коли тиждень проходить без згадки американської компанії в пресі. У вас не склалося відчуття, що за останні роки всі заголовки про інновації зайняла ця високотехнологічна компанія? Але чи є у компанії майбутнє? Дійсно Тесла – це Apple в автомобільному світі? Не все так просто. Ось головні причини, по яким американську компанію може чекати крах.

Очевидно, що коли Тесла випустила свій перший электроавтомобиль, ніхто навіть не очікував, що вже зовсім скоро про цей бренд будуть говорити по всьому світу. Також ніхто і уявити не міг, що молода автомобільна компанія зможе перевернути всю автомобільну промисловість, перетворивши електрокари в повноцінний конкурентний продукт традиційним автомобілям, що працюють на двигунах внутрішнього згоряння. Сьогодні ж подивіться на світ в цілому. Електрокари нікого не дивують. Але, як це ні дивно, компанія Тесла не змогла поки зайняти домінуюче положення на ринку, незважаючи на те, що, по суті, створила з нуля цей ринок.

Минулий рік був важливим для Тесли, оскільки компанія продовжила будувати плани на майбутнє. Але це все плани. Вони є реалістичними? Адже мало мати натхнення на майбутнє. Треба ще реалізувати все задумане. От як раз з цим у Тесли і є проблеми.

Більше того, компанія, яка подарувала нам серійні електроавтомобілі, може потерпіти крах. Чому? Ось основні причини, що може вбити найвідомішу в світі молоду автомобільну компанію.

1. Проблеми з грошима

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Тесла захопила розум і уяву не тільки покупців своїх автомобілів, але і багатьох інвесторів, які вклали і продовжують вкладати в компанію величезні гроші. Найгірше, що, незважаючи на те, що Тесла не автогігант, компанія несе витрати як великий автовиробник. З 2016 року Тесла витрачає в середньому 8000 доларів у хвилину, не отримуючи ні цента прибутку.

Якщо це буде продовжуватися, компанія вже до 6 серпня 2018 року стане неплатоспроможною. Саме тому до середини 2018 року Тесла прагне залучити близько 2 мільярдів інвестицій. Також ці інвестиції необхідні, можливо, для того, щоб налагодити випуск моделей, чиї прем’єри вже відбулися. Справа в тому, що Тесла вже взяла передоплати за певну партію автоновинок, але так досі і не налагодила серійний випуск автомобілів. І судячи з усього, багато новинки не вийдуть на ринок ще як мінімум 1-2 роки. Вся справа в нестачі коштів.

2. Судові позови

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

2017 рік став для Тесли роком судових позовів. На додаток до судового позову з першого смертельного ДТП, в яку потрапив автомобіль Tesla Model S в 2016 році, компанія отримала позов від чорношкірого робочого свого заводу, який заявив, що працюють на автозаводі чорношкірі страждають від жорстокого поводження. Ще один позов компанія отримала від інших працівників, які також заявили, що на заводі існує расова дискримінація та утиски. Нарешті, Тесла отримала позов за нібито незаконне звільнення частини співробітників. Так що, як бачите, у Тесли не все так добре з юридичної сторони. І якщо інноваційна компанія хоче зберегти свій утопічний образ, їй необхідно негайно вирішити ці проблеми.

3. Проблеми з продуктивністю

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

З 2015 року Тесла виробляє більш 50 000 автомобілів в рік. Це вражаючий результат, якщо не подвиг для молодої автомобільної компанії. Але за планами компанії після виходу на повну потужність серійного виробництва нової моделі Tesla Model 3 щорічний обсяг виробництва цих автомобілів має бути не нижче 500 000 шт.

Ви уявляєте це без урахування Model S і Model X. Але для такого обсягу компанії необхідно значно розширити завод в Фремонте. Передумов, що компанія готова це зробити, немає. Тим більше що подейкують, ніби нова модель Tesla Model 3 зараз збирається вручну. Це означає, що до масштабного серійного виробництва ще далеко. Швидше за все, для розширення виробництва не вистачає ні часу, ні коштів.

4. Нездатність компанії тримати обіцянки про постачання

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Тесла, звичайно, може позиціонувати себе як компанію майбутнього. Але частіше її імідж псується через зривів термінів початку серійного виробництва тієї або іншої моделі. Наприклад, в 2012 році, коли Tesla Model S вийшла на ринок, виробництво автомобілів було затримано на 6 місяців. У 2016 році на ринок, нагадаємо, вийшла повнопривідна Model X, яка запізнилася на 2 роки. Те ж саме можна сказати про Model 3.

Багато автомобілі люди в підсумку прождут як мінімум рік, оскільки повноцінне виробництво в даний момент затримується. І тут, як бачите, проблема безпосередньо пов’язана з продуктивністю. І чим довше Тесла буде нарощувати виробництво, тим більше людей будуть вимагати повернення своїх коштів, залишених у якості передоплати та компенсацій. Це, природно, шкодить іміджу компанії.

5. Рейтинги надійності

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Головна модель Tesla Model S існує на ринку з 2012 року. І за ці п’ять років світ отримав повну картину про надійність цієї машини. Чесно кажучи, надійність – це не сильна сторона Тесли. Вже відомо велика кількість проблем, що виникають в процесі експлуатації Model S. Причина – недостатня якість транспортного засобу. Також є проблеми і з кросовером Model X, чий рейтинг надійності залишає бажати кращого. Недарма авторитетний журнал Consumer Reports поставив у своєму відомому рейтингу надійності кросовер Model X на останнє місце.

Правда, поки Тесла не втрачає лояльність покупців, оскільки нечисленні власники автомобілів американського бренду (за світовими мірками) все-таки є затятими фанатами компанії і готові дати Теслі деяку свободу дій і пробачити помилки на ранньому етапі розвитку компанії.

І треба віддати належне компанії, оскільки вона активно реагує на критику і відгуки про володіння її автомобілями, беручи до уваги всі повідомлення і намагаючись виправити в нових автомобілях всі недоліки, а також безкоштовно усуваючи дефекти в тих машинах, які вже були продані.

Але з новою Model 3 все інакше. Запланований обсяг виробництва Model 3 становить 500 000 шт. Це поставить Тесла на один рівень з такими автогігантами, як Ford і Toyota. А покупці автомобілів цих брендів менш лояльні до американського бренду і навряд чи зможуть пробачити навіть дрібні недоліки в ранніх моделях Тесли. Так що якщо американський бренд хоче домогтися успіху в автосвіті, йому потрібно поліпшити якість продукції.

6. Брак акумуляторних батарей

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Незважаючи на те, що серійне виробництво Tesla Model 3 було офіційно запущено влітку 2017 року, як ми вже сказали, на запланований виробничий обсяг компанія досі так і не вийшла. І причина тут не тільки в нестачі виробничих площ. Справа в тому, що компанії не вистачає літій-іонних акумуляторів. І всупереч твердженням компанії, що ця проблема вже вирішена, на даний момент у світі існує серйозна проблема нестачі сировини для масового виробництва акумуляторних батарей для електрокарів.

Так, за оцінкою Deutsche Bank, запасів літію в світі зараз вистачає на 185 років. Але сьогоднішній рівень видобутку вже може викликати проблеми у автовиробників у зв’язку з браком поставок літію. У міру ж збільшення попиту і зростання виробництва потреба в літії буде зростати в геометричній прогресії. Тому вже сьогодні обсяги видобутку літію повинні тільки підвищуватися. В іншому випадку з приходом на ринок електрокарів інших провідних автовиробників компанія Тесла може почати відчувати серйозні проблеми з поставками акумуляторів.

7. Інтерес інвесторів

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Тесла з самого початку зуміла вести себе як приватна компанія, торгуючись на публічних ринках. Це дозволило їй швидко знайти великі інвестиції за рахунок залучення великої кількості інвесторів. Зараз найбільшим активом компанії є її потенціал. Компанія продає бачення майбутнього, яке, як виявилося, дуже п’янить інвесторів по всьому світу.

І багато в чому це майбутнє було пов’язане з масовим автомобілем Model 3. На цю модель ставило дуже багато інвесторів. На їх думку, ця машина повинна була змінити все. Тепер же, коли серійне виробництво цієї машини почалось, саме зараз компанії потрібно виконати всі обіцянки, які були дані інвесторам. І якщо нова модель не допоможе встати компанії на ноги, то не виключено, що інвестори почнуть розпродавати пакети акцій, а це загрожує можливим крахом.

Так що, як бачите, Model 3 не просто чергова електрична модель. На карту поставлено все.

8. Вантажівка Тесла

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Зараз Тесла працює над швидкохідним напівавтономним полугрузовиком, який може змінити вантажоперевезення по всьому світу. І хоча це, безумовно, вражає (глава компанії обіцяє, що серійне виробництво вантажівок може початися до кінця 2019 року), проблеми, пов’язані з затримкою серійного виробництва всіх своїх моделей, проблеми з надійністю і неправильним розрахунком початкових цін на нові моделі, можуть призвести до того, що перший серійний вантажівка вийде на ринок із запізненням. Цілком імовірно, що компанія Тесла, почавши розробляти вантажівка, поставила собі дуже високу планку, не розібравшись з проблемами в існуючому модельному ряді.

9. Tesla Model 3

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Незважаючи на блискучу стартову партію в липні 2017 року, Model 3 і раніше проводиться не в тому обсязі, в якому заплановано компанією. В результаті понад 400 000 осіб, які виявили бажання купити нову модель, досі не отримали своїх автомобілів.

І це незважаючи на залишену ними передоплату. З урахуванням того, що Model 3 має стати успіхом і проривом Тесла, на карту поставлено багато. Адже в разі чого саме ця модель може погубити компанію. І, що лякає в даний момент, немає передумов, що компанія впорається з усіма проблемами і найближчим часом вийде на запланований обсяг виробництва.

10. Tesla Roadster

Ось чому компанія Тесла може потерпіти крах

Останній автомобіль Tesla Roadster здається занадто гарним, щоб бути правдою. Очікується, що у 2020 році Родстер надійде у масовий продаж за орієнтовною ціною 250 000 доларів. Планується, що машина отримає запас ходу в 1000 км, а розгін з 0-100 км/год буде здійснюватися лише за 1,9 секунди.

Якщо компанії Тесла дійсно вдасться вивести на авторинок подібний автомобіль, то він стане одним з найбільш знакових спорткарів за всю автомобільну історію.

Але на це відпущено дуже мало часу – трохи менше двох років. І, незважаючи на те, що характеристики Родстера з урахуванням сьогоднішніх технологій здаються цілком досяжними, якось не віриться, що Тесла зможе за такий короткий час встигнути вивести на ринок потужний Родстер. Особливо якщо враховувати ті виробничі проблеми, з якими компанія стикалася, коли виводила на ринок нові моделі і з якими сьогодні стикається розгортання серійного виробництва нового автомобіля Model 3.

Ми щиро бажаємо, щоб у компанії Тесла все вийшло. Адже це єдина автомобільна компанія, яка веде нас в нове майбутнє автопромисловості, і, цілком можливо, саме цей бренд переверне весь світовий ринок автомобілів. Правда, треба дивитися правді в обличчя. Реальність сьогодні така, що, перш ніж Тесла дійсно зробить революцію на авторинку, потрібно вирішити ще безліч проблем, багато з яких реально важко виконати. Так що шанси, що Тесла потерпить крах, все-таки великі. Але тим не менш є шанси на успіх.

Згадайте компанію Apple, яка не раз опинялася на межі провалу. У результаті їй завдяки Стіву Джобсу все ж вдалося перевернути світ мобільних телефонів, музичних плеєрів і комп’ютерів. Так що цілком можливо, що глава компанії Тесла Елон Маск – це Стів Джобс в світі автомобілів.