Ось як це було літати на російському Конкорді Ту-144

281

Всередині надзвукового пасажирського літака Ту-144 було неймовірно голосно.

Всім відомо про надзвуковому пасажирському Конкорді, який при перельоті через Атлантику розганявся в два рази швидше швидкості звуку і здійснював авіарейси протягом десятиліть. Але чи знаєте ви, що це був не єдиний надзвуковий авіалайнер? Чи відомо вам, що в нашій країні був аналог Конкорда – надзвуковий пасажирський літак Ту-144 і він був дуже і дуже гучним? Жахливо гучним. Гучним всередині.

Дивіться також: NASA винаходить новий надзвуковий літак (поки готують макет)

Чому його зняли з виробництва? З тих же причин, що і літак Конкорд. Ні, не з-за аварії. Вся справа в тому, що в цих літаків немає ніякого сенсу. По-перше, це невиправдано дорого. По-друге, дуже небезпечно.

Але це в капіталістичній країні такий підхід розумний. А Ту-144 був випущений в часи в нашій країні в часи комунізму, де ні про яку економічну становить в ті роки зазвичай не думали.

Також головним мінусом Ту-144 був надзвичайно гучний звук всередині салону. І цей жахливий звук йшов не від потужних двигунів, а від системи охолодження корпусу і двигунів літака. Адже при польоті швидше швидкості звуку літак піддається неймовірному нагріванню.

У результаті з-за голосно працюючої системи охолодження люди всередині Ту-144 не чули один одного. Важко було почути навіть людини, що сидить поруч, причому навіть якщо б він голосно кричав.

Найцікавіше, що Ту-144 був навіть тихіше Конкорда. Хоча варто визнати, що Конкорд став більш відомим у світі, ніж наш вітчизняний Ту-144, який нічим не поступався закордонним надзвуковому авіалайнеру.

Але цього було недостатньо. У підсумку Ту-144 перестав літати в 1984 році. У той рік газета New York Times повідомила, що якийсь представник західної авіакомпанії назвав Ту-144 найбільшим провалом за всю історію авіації з точки зору інвестицій і фінансової віддачі.

Ось як це було літати на російському Конкорді Ту-144

Хоча варто визнати, що в ті роки наша держава з плановою економікою і комуністичним ладом не особливо дбав про успішність інвестицій і про майбутні доходи великих проектів. У ті роки ми обов’язково хотіли бути кращими у всьому.

Тим не менше навіть для всієї нашої країни літак Ту-144 був дуже дорогим проектом. Саме тому у 1984 році було прийнято рішення припинити надзвукові пасажирські перельоти.