Ось з яких хімічних елементів складаються автомобілі: Таблиця

349

Таблиця Менделєєва, використовувана в автопромисловості

Компанія GMBH є одним зі світових лідерів з виробництва автомобільної продукції та післяпродажного обслуговування автомобілів. Хто, як не вони, може знати, з чого складаються деталі в автомобілях? Саме тому хіміки, які працюють на підприємстві, створили дуже яскраву і цікаву таблицю Менделєєва, в якій показано, які хімічні елементи повсюдно використовуються в сучасних автомобілях.

Хоча фахівці не розкрили секрет, за допомогою якого їм вдалося з’ясувати складу всіх частин автомобіля, дослідження виявилося реально дуже наочним і вартим уваги. Наприклад, чи знаєте ви, що автомобіль, на якому ви їздите, може містити хлор?

За твердженням фахівців GMB, при виробництві автомобілів часто використовуються 29 елементів періодичної таблиці, причому дев’ять із них частіше інших.

Ось з яких хімічних елементів складаються автомобілі: Таблиця

Найбільш поширеним елементом є, звичайно ж, алюміній. Його можна знайти практично в будь-якої металевої частини автомобіля – від коліс до блоків двигуна. У частинах двигуна також використовується вісмут (хімічний елемент 15-ї групи шостого періоду періодичної системи хімічних елементів), який додається в сталеві частини. Сталь також містить кальцій.

Елемент, який привертає підвищену увагу в наш час, особливо коли мова йде про суперкари, – це вуглець. Однак тепер його також можна знайти в серійних автомобілях, в тому числі в деталях оздоблення салону і панелях кузова. Дорога платина, ключовий компонент в каталітичних нейтралізаторах, найчастіше застосовується в автомобілях, вироблених для США.

Дивіться також: Яка деревина використовується в автомобілях

Молдинги і деталі зовнішнього оздоблення використовують ПВХ, в який входить елемент, відомий як хлор. Для електричних компонентів деяких автомобілів виробники використовують золото. Зменшення ваги сучасних авто проклало собі шлях через широке використання магнію.

«Автомобільна» таблиця Менделєєва розкладена по групах, кожна з яких має свій колір. 14 груп, чотирнадцять квітів.

Assembly (Монтаж)

Body/Chassis (Кузова/Шасі)

Body/Chassis, Fluids (Кузов/Шасі, Тих. рідини)

Body/Chassis, Interior (Кузов/Шасі, Інтер’єр)

Electronics/Electrical System (Електроніка/Електросистеми)

Electronics/Electrical System, Safety (Електроніка/Електросистеми, Безпека)

Emissions (Викиди)

Fluids, Assembly (Тих. рідини, Монтаж)

Fluids, Paint (Тих. рідини, Фарба)

Fluids, Safety (Тих. рідини, Безпека)

Paint (Фарба)

Paint, Electronics/Electrical System (Фарба, Електроніка/Електросистеми)

Paint, Electronics/Electrical System, Fluids (Фарба, Електроніка/Електросистеми, Тих. рідини)

Safety, Assembly (Безпека, Монтаж)

Дивіться також: Робити антикор новому автомобілю

«Хоча багато з цих частин зроблені з одних і тих же груп елементів, у дослідженні були виявлені, у тому числі досить рідкісні хімічні складові, – йдеться в заяві Сари Портер, менеджера з маркетингу GMB в Північній Америці. – Ми подумали, що було б цікаво показати, як різні елементи використовуються автомобільною промисловістю в незвичайному форматі».