Повний привід виявився краще при гальмуванні, ніж привід на два колеса: Відео

239

Хто швидше загальмує на слизькій дорозі – 4WD або 2WD: Повторний тест

Школа ралійного майстерності Team o’neil Rally School нещодавно поділилася цікавим відеоспостереженням про відмінності між гальмуванням з підключеним моно – і повним приводом. З тестом можете ознайомитися тут: чи Є різниця в гальмівному шляху неполноприводного і повноприводного автомобіля

Однак у коментарях під відео на сторінці YouTube-каналу Team o’neil Rally стали з’являтися коментарі з скаргами на необ’єктивність проведених тестів. Коментатори, приміром, обурювалися тим, що автомобіль у тесті (використовувався пікап Ford F250) міг рухатися з різною швидкістю і що методи тестування були помилковими.

У відповідь на коментарі хлопці знову провели тестування і знову прийшли до висновку про те, що автомобіль з включеним повним приводом здатний загальмувати швидше і ефективніше на снігу, ніж машина з однією провідною віссю. Як і раніше, випробування пройшли абсолютно однакові позашляховики.

У першому тесті 2WD vs 4WD команда використовувала пікап Ford F250 і зробила висновок, що гальмування в режимі повного приводу допомогло скоротити гальмівний шлях. Це був дивний результат, враховуючи, що системи приводу 4WD і 2WD, по своїй суті, здатні впливати виключно на розгін і керованість автомобіля, а не на гальмування. Так вважалося раніше.

Для того щоб усунути будь-які сумніви в повторній спробі, команда о’ніл використовувала два абсолютно однакових позашляховики Jeep. Переобула їх в одні і ті ж шини і виїхала на засніжений ділянку для перевірки гіпотези. Один джип тестувався в режимі 2WD, в той час як в іншого був включений 4WD. Швидкість також була підібрана максимально схожа.

Потім автомобілі помінялися місцями, переключившись з 2WD на 4WD і, відповідно, навпаки. Знову був проведений тест. Його результати можна побачити тут:

В описі до відео зазначено, що отриманий результат є актуальним для автомобілів з типом класичного приводу, зацепляющего шестерні переднього моста механічно, так званий Part-time-привід. Тобто підключається вручну, зі стандартними роздатковими коробками.

Дивіться також: Принцип роботи зчеплення для новачків: Відео

Постійний повний привід 4WD або AWD в даному випадку не обговорювалося, оскільки у автомобілів з підключається вручну приводом система за замовчуванням працює як 2WD і при підключенні другої осі вона буде себе вести інакше, ніж постійний повний привід.

Автомобіль можна переключити на 4WD, при цьому механіка заблокує передні і задні карданні вали і не дозволить їм працювати на різних швидкостях, як це робить система повного приводу. Фахівці нагадують, що включати 4WD-привід слід тільки на слизькій поверхні або на бездоріжжі.

Проведений тест, як бачите, знову показав кращий гальмування позашляховика з включеним повним приводом.

Єдина відмінність цього разу, звичайно, в тому, що у глядачів стало менше причин оскаржувати результати.