Пояснення принципу роботи двигуна Audi з трьома турбінами

327

Ось як Audi обійшла турбояму за допомогою розробки електричного наддуву

Серцем нової моделі позашляховика Audi SQ7 став 4.0-літровий дизельний двигун V8 з двома турбонагнітачами і ще одним, третім компресором приводиться в рух електричним двигуном потужністю 7 кВт, що працюють на окремій 48-вольтової системі. Навіщо він потрібен?

Дивіться також: В чому відмінності приводного відцентрового нагнітача і турбіни?

Турбонагнетатели побільше створюють більше потужності, шляхом пропуску більшої порції повітря, і це хороша новини. Гірше інше, їм доводиться довше розкручуватися щоб почати нагнітати необхідний кисень. Затримка навіть в частки секунди, не сама приємна річ, яку може випробувати на собі автолюбитель, якому потрібно прискоритися прямо тут і прямий зараз. Невідкладно!

Пояснення принципу роботи двигуна Audi з трьома турбінами

Рішенням проблеми стало додавання з потрійні ряди турбін, додаткового электронагнетателя. Тепер автомобілі Ауді, обладнані третім не зайвим», отримали можливість надавати повітряний імпульс, саме в той момент, як тільки ви натискаєте на газ. Елегантне, і навіть розумне рішення проблеми століття роботи турбін. Мінус у всьому це нагромадженні тільки один, система вийшла досить складною. Про те, як вона працює і що за компоненти працюють рука об руку для досягнення єдиної мети – швидкості відгуку на натискання педалі газу, розповідає Джейсон Фенске з каналу Engineering Explained.

Пояснення, що будуються на фірмових зображеннях Audi дає нам уявлення про те, навіщо потрібен перший у світі серійний електричний нагнітач, як він працює, і чому окрема електрична система на 48 вольт необхідна для забезпечення його коректної роботи.

Якщо брати систему нового дизельного двигуна в цілому, то можна сказати наступне: двигун Audi TDI – це неймовірно складний і дуже технологічний мотор. Суть його роботи полягає в поетапному підключення компресора і турбін, починаючи з найнижчих оборотів, на яких в справу вступає электронагнетатель, потім, коли обороти доходять до середніх, у справу включається перша турбіна, потім друга і на найвищих обертах активуються випускні клапани, для отримання максимальної потужності з даного мотора.

Схема приводу турбіни така:

3-килловатный генератор живить 48-вольтну акумуляторну батарею, яка живить 7-килловатный електромотор, який у свою чергу приводить в рух шпиндель компресора з розташованими на ньому лопатками турбіни, які нагнітають додатковий повітря в циліндри двигуна.

Пояснення принципу роботи двигуна Audi з трьома турбінами

Цікаво, наскільки заплутаними шляхами йде очищений забортный повітря до циліндрів (про це Джейсон починає розповідь з 1.00 хвилини відео, якщо цікаві нюанси, рекомендуємо включити субтитри та їх переклад в Налаштуваннях). Ряд повітроводів, клапани, що перекривають шлях до тим чи іншим турбін, все це здається складно на перший погляд, але цілком наочно на схематичному зображенні мотора.

Дивіться також: BMW проти Audi – битва мультитурбированных двигунів

Электронагнетатель включається в роботу за частки секунди, менш ніж за ¼ секунди з найнижчих оборотів, при різкому натисканні на педаль акселератора. Швидкість обертання шпинделя становить 70 тис. оборотів в хвилину! І все це відбувається за мить до початку розкручування першої основної турбіни, яка перехопить ініціативу буквально через пару десятих секунди. Ступінь розрахунків просто вражає!

В загальних рисах таким чином працює три турбіни на новому дизельному двигуні Audi. Якщо вам цікаво дізнатися подробиці, подивіться відео: