Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

276

З-за чого відбуваються ДТП: анатомія автомобільної аварії

Багато автомобільні катастрофи, які забирали десятки тисяч життів щорічно, залишаються загадкою для дослідників математичного компонента аварії.

Тільки на дорогах США відбувається 6 мільйонів катастроф на рік, і ці цифри не вчать нікого. Проїжджаючи повз чергового місця ДТП, водії зазвичай звертають увагу на зім’яті машини і співчувають жертвам, друга реакція – це претензії до ймовірного винуватця, який, можливо — просто чергова жертва дорожньої ситуації.

У міру того, як людство вдосконалює свої інтелект, винаходячи високі технічні машини, зростає і кількість автомобільних аварій.

Перевага знання

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

Будь-який водій отримає однозначну виграш, якщо точно зможе дізнатися всі дії водія, відстежити по секундах роботу автомобіля до моменту аварії. Що призвело до ДТП? Яку дію або бездіяльність виявилося фатальним?

Якщо не знати найдрібніші подробиці того, як сталася аварія, перша реакція багатьох учасників руху завжди однозначна — вони звинувачують «водія ідіота», який нехтує здоровим глуздом і просто купив водійські права, і рідко звертають увагу на окремі моменти.

В Америці після декількох років деякого скорочення дорожніх пригод з летальним результатом, 2015 став роком катастроф. Проводячи досудові слідства, поліцейські вже мало покладаються на свідоцтва очевидців ДТП, зовнішній вигляд автомобіля після аварії або перевірені адвокатом показання водіїв. Факти – єдиний критерій, за яким визначається ступінь вини учасників руху.

Різке збільшення смертельних випадків на дорогах на початку 2000-х підштовхнуло дослідників Мічиганського університету провести масштабну роботу. Вони відтворили і детально відстежили майже 7000 аварій. Проаналізувавши всі моменти руху, намалювавши тисячі діаграм і склавши десятки тисяч графіків, вчені відзняли повнометражні фільми дослідження. Саме після цього аналізу американські автомобілі стали доукомплектовуватися гідролокаторами, акселерометрами, додатковими відеокамерами і сенсорами, які відстежують не лише поведінку водія, але і його фізичний стан.

Дивіться також: Чому поліцейські погоні такі популярні?

Для цієї роботи були залучені сотні професійних водіїв-добровольців. Реконструюючи і відстежуючи моменти аварій, деякі з них свідомо йшли на ризик і поклали життя заради науки і безпеки всіх інших водіїв і пішоходів.

Дослідники виявили шість найбільш частих сценаріїв автомобільних аварій. Це катастрофи, які можуть трапитися навіть з дуже досвідченим, завжди тверезим і добре стежить за своїм автомобілем водієм:

1. Поворот направо на перехресті

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

Наближаючись до перехрестя, щоб повернути праворуч, водій бачить червоний сигнал, який забороняє рух прямо. Зазвичай знизивши швидкість, але не зупинившись, водій повертає голову наліво, щоб подивитися, чи є якийсь автотранспорт з цього напрямку. Повертаючи голову праворуч, водій помічає раптово з’явився або пішохода або велосипедиста…

Багато американські водії навіть не знають, що закон про правила поведінки на дорогах загального користування забороняє робити направляючий поворот направо на червоне світло без зупинки транспортного засобу.

6% загибелі пішоходів в США припадає на таку дорожню ситуацію. Становище ускладнюється тим, що більша частина постраждалих — діти дошкільного віку. Навіть якщо автомобіль повертає повільно, кількість дитячих смертей перевищує загибель дорослих в чотири рази.

Рішення — зупинити автомобіль на кілька секунд, озирнутися і продовжити рух.

2. Сплячий водій

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

Дослідження на предмет того, як часто водії засинають за кермом, перевернули усталені стереотипи. 7% всіх аварій на американських дорогах і 21% аварій з летальним результатом відбуваються внаслідок засипання за кермом. Більш ніж третина всіх водіїв засипали під час їзди хоча б раз. Цей показник збільшується з кожним роком — кількість сплячих неухильно зростає.

Як це відбувається на практиці. Перенапряженный мозок автоматично буде давати собі короткі тимчасові інтервали для відпочинку – це безумовний рефлекс, який не подається ні інтелекту, ні високої моральної відповідальності. Водії схильні перебільшувати стійкість свого організму, особливо це стосується професійних шоферів, більша частина життя яких проходить у рейсі.

Вчені попереджають: людський мозок може змусити спати свого господаря в будь-який час! Це може статися на секунди, а при швидкісному русі – це вічність.

Не варто думати, що такі речі трапляються без причини. Тривалі навантаження, перевтома, перенапруження, стимуляція організму кофеїном – все так просто і так трагічно. Третина аварій зі смертельними наслідками відбуваються з-за сплячого водія. Причому це професіонали своєї справи, відповідальні і акуратні водії, трудоголіки і непитущі.

Рішення. Берегти і шанувати свій організм. Відпочинок — це не розкіш, а частина життя.

3. Втрата контролю

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

Гонщик і випробувач Енді Пілгрім одного разу висловив думку, що будь-який водій навряд чи досягає п’ятої частини можливостей своєї машини. Це означає, що параметри автомобіля, його швидкість і можливість маневрів тільки на 20% можуть контролюватися водієм.

Дивіться також: 5 порад, які допоможуть навчитися краще водити машину

Звичайному водієві важко уявити, що він може втратити контроль над своїм автомобілем. Статистика невблаганна – 11% всіх аварій пов’язані з втратою керування транспортним засобом. Причини втрати контролю парадоксальні: 50% водіїв, що потрапили в подібне ДТП, займають лідируючі місця при здачі тестів на водіння. Це відмінники, які занадто багато думають про те, як правильно їхати. Такий водій завжди в напрузі і в очікуванні небезпечної ситуації.

Агресивне водіння, намагання випробувати на міцність свою машину – причини 5% всіх аварій на дорогах. Практично всі катастрофи на високій швидкості тягнуть за собою людські жертви.

2% аварій доводиться на замети автомобіля на слизькій дорозі, ще 5% аварійних ситуацій пов’язані з раптовим маневруванням, коли ситуація на дорозі вимагає різких поворотів керма і зупинок. Втрачаючи контроль і опиняючись в паркані, водії часто відіграються на своїй машині — розлючені, вони штовхають вже підім’яті крила і б’ють по колесам, як за боксерських грушах…

Рада. Не варто трощити свій автомобіль самому. Погода, дорожні аварії та дрібні злодюжки зроблять це без вашої допомоги.

4. Рух наосліп

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

Водіям знайомі ситуації, коли доводиться здійснювати маневр при обмеженій видимості — наприклад, обгін фури або поворот, який не проглядається повністю. За перешкодою може бути що завгодно: переходить дорогу пішохід, велосипедист, яма або інший автомобіль.

Причина 12% аварій — в маневруванні наосліп. І це не халатність водія і не пренебрежений правилами. Мозок людини має здатність відкидати те, чого не бачить. При здійсненні маневру наосліп за поворотом може щось бути, тому водієві слід завжди знижувати швидкість і концентруватися.

5. Удари по бамперу

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

При першому досвіді самостійного водіння 70% новачків, паркуючись або гальмуючи на світлофорі, зачіпають передню машину. У досить досвідченого водія відсоток ударів по бамперу скорочується, але незначно.

Від 23 до 30% – це аварії з пошкодженням переднього і заднього бампера. На щастя, це катастрофи без людських жертв, якщо між машинами не було випадкового пішохода. Такий тип пригод свідчить про поспіх водіїв, хоча наука невблаганна. Якщо поспішати, то можна заощадити … всього 60 секунд.

6. Виїзд на смугу чужу

Топ-6 найбільш поширених сценаріїв автомобільної аварії

При здачі іспиту на отримання водійського посвідчення другим за важливістю моментом є зупинка точно на своїй смузі руху. Вже будучи достатньо досвідченими водіями, багато нехтують цим простим правилом. Як наслідок, 33% аварій відбувається з наступних причин: перетин подвійних в недозволеному місці, з’їзди на смугу зустрічного руху і зупинки, перекривають рух іншим машинам.

Висновок, отриманий дослідниками автомобільних аварій, не втішний. Людський фактор – головна причина всіх дорожніх пригод.

Автор: Сергій Василенков