У Росії заборонили викидати недопалки і сірники з вікон автомобілів

234

Дмитро Медведєв збільшив відповідальність за викинутий з вікна недопалок автомобіля

Автомобілістам Росії, і не тільки їм, згідно з постановою прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, тепер заборонено викидати гарячі недопалки з вікон автомобілів на проїжджу частину. В першу чергу це пов’язано з посиленням і опрацюванням правил протипожежної безпеки, ніж із захистом доріг та прилеглих територій від забруднення.

Отже, 8 січня був підписаний документ, який розширює Правила протипожежної безпеки. Постанова розміщена на сайті Уряду РФ. Серед інших уточнень обов’язків громадян щодо дотримання протипожежної безпеки, у тому числі при палінні, використанні техніки і агрегатів в середовищі з легкозаймистими матеріалами, особливу увагу приділено придорожній зоні автодоріг:

Пункт 278

«У смугах відведення та охоронних зонах доріг, а також на ділянках залізничних колій і автомобільних доріг не дозволяється викидати гарячі шлак, вугілля і золу, а також гарячі недопалки і сірники під час руху залізничного рухомого складу автомобільного транспорту».

Також в постанові повторно зачіпається автомобільна тематика в розрізі того, що «Забороняється в межах смуг відведення та придорожніх смугах автомобільних доріг… випалювати суху трав’янисту рослинність, розпалювати багаття, спалювати хмиз, порубкові залишки і горючі матеріали…».

Дані посилення, йдеться в пояснювальній записці до постанови уряду, повинні підвищити рівень захищеності земель населених пунктів, земель сільськогосподарського призначення, смуг відведення та придорожніх смуг автомобільних доріг, смуг відведення та охоронних зон залізних доріг, шляхопроводів та продуктопроводів від пожеж.

У Росії заборонили викидати недопалки і сірники з вікон автомобілів

Яким буде штраф за дане порушення? Він давно визначений у законодавстві Російської Федерації. У главі 12 ПДР Кпап ви його не знайдете. Штрафні санкції за порушення потрібно дивитися в 20.4 статті Кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення вимог пожежної безпеки».

За викинутий незатушенный недопалок громадянином (фізичною особою) з вікна автомобіля буде накладено штраф у розмірі від 2.000 до 3.000 рублів (ч. 1 ст. 20.4).

Якщо ці дії були вчинені в умовах особливого протипожежного режиму, максимальний штраф для громадян буде збільшено до 4.000 рублів.

Згідно частини 6 «Порушення вимог пожежної безпеки спричинило виникнення пожежі і знищення або пошкодження чужого майна або заподіяння легкого чи середньої тяжкості шкоди здоров’ю людини, спричиняє накладання адміністративного штрафу на громадян у розмірі від чотирьох тисяч до п’яти тисяч рублів».

Законопроект поки не вступив в силу.