Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків

244

Як виявляються недоліки безпеки автомобілів за методиками IIHS і NHTSA

Незважаючи на те, що сучасні автомобілі створюються із застосуванням різних технологій, які забезпечують безпеку, зіткнення транспортних засобів, як і раніше, залишаються серйозною проблемою. ДТП щороку призводять до травм і смертей безлічі людей по всьому світу.

Тому безпека залишається одним з основних критеріїв для покупців нових автомобілів і позашляховиків. При цьому автовиробники не перестають твердити про позитивні результати випробувань на краш-тестах і даних про безпеку своїх машин. Ці відомості щорічно публікуються Національним управлінням безпеки дорожнього руху федерального уряду (NHTSA) і страховою галуззю – Страховим інститутом безпеки дорожнього руху (IIHS). Результати для нових моделей і добре знайомих автомобілів можна знайти на сайтах NHTSA і IIHS.

Нові автомобілі так добре справлялися з краш-тестами, проведеними обома організаціями, що в останні роки вони переглянули регламент проведення випробувань. Це було зроблено для того, щоб ускладнити отримання найвищої оцінки. Оскільки так багато моделей пройшли випробування на крах IIHS, інститут в цьому році підвищив вимоги до транспортних засобів, щоб одержати кращу оцінку – «Top Safety Pick +», необхідно поєднувати хороші результати краш-тестів, хороші показники попередження зіткнень і роботи фар.

Про те, як проводять краш-тести та інші випробування безпеки в NHTSA і IIHS і що вони означають – далі в нашій статті. Ця інформація допоможе покупцям вибрати більш безпечний автомобіль або позашляховик.

5-зіркові рейтинги NHTSA

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків

NHTSA щорічно тестує ряд транспортних засобів у певних місцях по всій країні. Тут відчувають їх безпеку для переднього і бічного удару, опір до перекидання. Система використовує 5-зірковий алгоритм оцінювання, причому більша кількість зірок вказує на кращу захист. Випробування лобового зіткнення NHTSA проводяться на швидкості 56 км/год, що еквівалентно лобового зіткнення між двома аналогічними автомобілями, кожне з яких рухається зі швидкістю 56 км/год Під час тесту приладові манекени, які мають стандартні триточкові ремені безпеки, вимірюють ступінь ушкодження голови, грудної клітки, ніг.

NHTSA також проводить бічні ударні випробування, які імітують зіткнення типу перетину. Тут є бар’єр, який виконує роль передньої частини автомобіля, що рухається зі швидкістю 62 км/год. Він врізається в транспортний засіб, що стоїть. Датчики вимірюють силу удару в голову, груди, живіт і таз чоловічого тестового манекена середнього розміру, розміщеному на сидінні водія. Маленька доросла жінка сидить на задньому сидінні за ним.

Також проводиться випробування на бічне зіткнення, що імітує виліт з дороги і зіткнення з телефонним стовпом з боку водія. Тут вимірюються травми голови, грудної клітки, нижнього відділу хребта, живота і тазу манекена для дорослих жінок на сидінні водія.

NHTSA також імітує перекидання, щоб передбачити, які моделі є найбільш травмонебезпечними і володіють великою стійкістю. Фахівці моделюють нещасні випадки, наприклад, коли автомобіль вилетів з дороги. Вантажні автомобілі та позашляховики за своєю природою більш схильні до перекидання, ніж седани і купе, враховуючи їх більш високі центри тяжкості. Це пояснює, чому ні один з них не отримує більше 4-х зірок в цьому випробуванні.

Всередині випробувань IIHS

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків

IIHS проводить краш-тести на власному об’єкті в Ракерсвилле, штат Вірджинія. Його рейтинги виражаються в таких оцінках, як:

добре;

прийнятно;

гранично;

погано.

IIHS виконує множинні лобові зіткнення для вимірювання сил катастрофи. При помірному краш-тесті транспортний засіб врізається в бар’єр, що деформується зі швидкістю 65 км/год, що компенсує 40% загальної ширини транспортного засобу з боку водія. Це відтворює лобове зміщення зіткнень між двома автомобілями з однаковою масою.

Крім того, IIHS проводить окремі невеликі паралельні лобові краш-тести з боку водія і пасажира. Тут автомобілі розбиваються зі швидкістю 65 км/год, і тільки 25% передньої частини автомобіля з обох сторін наносять удар по жорсткого бар’єру висотою 1,5 метра.

Ці тести вимірюють динаміку того, що відбувається, коли передній кут автомобіля вдаряє по іншому транспортному засобу або об’єкта, подібного дереву або стовпа. Сили зіткнення тут, як правило, спрямовані в переднє колесо, систему підвіски, які, як стверджує IIHS, призводять до серйозних (хоча і не обов’язково небезпечним для життя) травм ніг.

Випробування на бічний вплив IIHS відрізняється від NHTSA швидкісним режимом його проведення і типом використовуваного бар’єру. Тут рухоме деформоване перешкоду наближається до переднього краю пікапа або позашляховика зі швидкістю 50 км/год, що, як кажуть, є статистично більш важким, ніж більшість фактичних зіткнень. Приладові манекени знаходяться на сидінні водія і за ним. Кожен з них імітує маленьку жінку або 12-річного підлітка.

Оцінки тут залежать від тяжкості ушкоджень манекенів, особливо досліджуються травми в області голови та шиї. Враховується і ступінь руйнування самого автомобіля.

Страховики IIHS також оцінюють, наскільки добре сидіння і підголовники запобігають від хлистових травм при зіткненні ззаду зі швидкістю 32 км/ч.

Перевіряється те, наскільки добре (або погано) бампер автомобіля, позашляховика пручається пошкодження при ударах ззаду на низькій швидкості. Ці випробування потрібні для оцінки поведінки автомобілів при найбільш поширених страхових випадках.

Рейтинг додаткових систем безпеки

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків

Зовсім недавно ИИХС почали оцінювати ефективність (коли це можливо) систем запобігання дорожньо-транспортних пригод нових автомобілів. Це робиться шляхом імітації зіткнень в лобовій проекції. Тут на повну силу задіюються гальма як засобу запобігання аварії, мінімізації її наслідків, якщо водій не реагує на ситуацію досить швидко.

Транспортні засоби, які отримують оцінку «добре», згідно з рейтингом IIHS, можуть успішно запобігти зіткнення або істотно знизити швидкість транспортного засобу. Тут варто врахувати, що випробування проводяться на швидкості 20 і 40 км/ч. Щоб заробити оцінку «задовільно», автомобіль повинен включати функцію автоматичного гальмування і бути в змозі уникнути катастрофи або зменшити швидкість не менше, ніж на 8 км/ч в будь-якому з двох тестів.

Цього року інститут почав оцінювати нові автомобілі в відповідності з характеристиками фар. За даними ИИХС, близько половини всіх смертельних випадків в США відбуваються в темряві. При цьому більше чверті з них фіксується на неосвітлених дорогах. Тому тестується ближнє і дальнє світло на прямих і звивистих ділянках траси в різних напрямках.

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків
IIHS нагороджує транспортний засіб своїм позначенням «Top Safety Pick», якщо воно отримує «хороші» оцінки при невеликих пошкодженнях на стороні водія, помірні руйнування і травми при фронтальному (лобовому) ударі, демонструє міцність бортів, даху і підголівників. Оцінка «Advanced» або «Superior» дається при достатній захист від зіткнення в лобовій проекції і «прийнятного» рейтингу роботи фар. Більш бажаним є позначення IIHS «Top Safety Pick +». У 2018 році така відмітка дістанеться меншій кількості автомобілів. Для цього вони повинні відповідати всім вищевказаним критеріям і показувати хороший рейтинг характеристик фар.

Застереження

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків
Хоча покупцям нових автомобілів рекомендується зайти на веб-сайти NHTSA і IIHS, щоб перевірити рейтинг безпеки перед покупкою нового, старого легкового або вантажного транспортного засобу, до представленим даним варто ставитися з певною часткою скептицизму. І ось чому.

Із-за значних витрат тестуються не всі нові моделі. Як правило, фахівці обмежуються тільки тими транспортними засобами, які мають найвищі показники продажів. Це в середньому близько 20% світового автопарку, включаючи більшість спортивних автомобілів, і найдорожчі моделі класу люкс з більш низьким обсягом продажів.

Позашляховики і легковика тестуються на постійній основі, а це означає, що нова модель, характеристики якої покупець дивиться в січні, може не оцінюватися до червня. Транспортні засоби зазвичай проходять випробування, коли вони піддаються серйозним оновленням або в них додають важливі нові функції безпеки. Це означає, що рейтинги, які бачить сьогодні потенційний покупець для даної моделі, насправді можуть бути 2-річної давності.

Потрібно розуміти, що результати лобового зіткнення застосовні тільки для транспортних засобів певного розміру і ваги (плюс або мінус близько 0,11 тонни). Закони фізики кажуть, що при інших рівних умовах водії і пасажири великих і важких транспортних засобів, як правило, будуть в кращих умовах, ніж власники маленьких і легких машин. З іншого боку, рейтинги з боковим ударом можна порівняти з усіма моделями, незалежно від їх розміру і ваги. Причина в тому, що всі транспортні засоби з однаковою силою впливають на одне і те ж рухається перешкоду.

Крім того, результати краш-тестів можуть не відповідати даними страхової компанії. Це пов’язано з тим, що рейтинги страховиків створюються на основі «реальних» статистичних історій – смертельних випадків і травм, і враховують більш широкий спектр факторів. Це поведінка водіїв – наприклад, власники мінівенів історично більш обережними за кермом, ніж водії спортивних автомобілів.

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків
Що стосується оцінок IIHS, то якщо один автомобіль отримує нагороду Top Safety Pick або TSP +, вона не може бути застосовна до всіх версій лінійки моделей.

Ще один фактор – автоматичне гальмування при лінійному русі. Воно є стандартним для декількох моделей, в першу чергу для Toyota, але як і раніше залишається обов’язковою опцією. Така система включається тільки в топові, дорогі комплектації. То ж справедливо і для випробувань IIHS. Придбання вищих оцінок обох організацій може додати до 11 000 доларів США до базової вартості моделі.

Підведення підсумків

Як NHTSA і IIHS проводять краш-тести нових автомобілів і позашляховиків
Ніяка інформація не буде зайвою, якщо вона стосується безпеки, тому при покупці старого або нового автомобіля слід ознайомитися з даними краш-тестів NHTSA і IIHS. Вони підкажуть, які моделі забезпечать найбільш надійний захист при зіткненні чи зможуть запобігти його.

Крім того, експерти рекомендують вибирати найбільший автомобіль або позашляховик в певному ціновому сегменті. Це повинна бути топова комплектація з найбільшою кількістю функцій безпеки, включаючи вищезгадану фронтальну систему автоматичного гальмування.

Слід переконатися, що обраний транспортний засіб обладнано належним чином. Важливо, щоб всі пасажири могли пристібатися, діти зафіксовані в задніх дитячих сидіннях, які відповідають їх віку та вазі.

Потрібно пам’ятати, що для того, щоб уникнути зіткнень та аварій, допоможе відповідальна поведінка за кермом – акуратне водіння, гранична увага, відсутність відволікаючих факторів. Необхідно бути тверезими, щоб гарантувати, що кожна поїздка не буде затьмарена травмами і пошкодженням автомобіля.