Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

635

Як часто потрібно міняти моторне масло?

На жаль, сучасний світ перетворив багатьох автолюбителів у простих користувачів. Адже багато хто з нас вже навіть не знають де знаходиться масляний щуп в машині, не кажучи вже про бачку з гальмівною рідиною. Ми лінуються і, на жаль, менше стали думати про автомобілі. Багато автолюбителі тепер воліють звертатися на автосервіс навіть за різними дрібницями, сплачуючи чималі чеки за послуги технічних центрів.

Сьогодні алгоритм багатьох водіїв простий. Вискочив якийсь значок на приладовій панелі — значить настав час відвідати автосервіс. На щастя, не всі автолюбителі ще втратили інтерес до своїх автомобілів. Тим кому небайдуже, пропонуємо вічно хвилюючу тему про моторне масло, про яке, здавалося б, сказано все що тільки можна. Так, це так. Але ми вирішили по-своєму розповісти вам про те, як часто потрібно міняти моторне масло, які масла використовувати і в яку суму зазвичай обходиться планова заміна масла.

Згідно зі статистикою, середній російський автолюбитель щорічно проїжджає на своїй машині як мінімум 12 000 – 14 000 км. А тепер уявіть скільки оборотів здійснює двигун пройшовши цей кілометраж. І це без урахування холостих обертів. Так що якщо додати холостий хід, то виходить, що кожен рік в кожному автомобілі двигун намотує величезний кілометраж.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

В залежності від використання автомобіля іноді при певних умовах поршні двигуна рухаються в циліндрах зі швидкістю до 17 метрів в секунду, а колінчастий вал обертається зі швидкістю до 6000 оборотів в хвилину. Ви уявляєте яке навантаження отримує силовий агрегат вашого автомобіля?

Щоб витримувати ці величезні навантаження протягом тривалого періоду часу створена система змащення двигуна. Саме тому так важливо приділяти увагу яке моторне масло ви заливаєте в мотор своєї машини.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Також тому важливо не тільки якість олії, але і регулярність його заміни разом з масляним фільтром, який теж відіграє важливе значення.

На жаль чи на щастя, сьогодні на ринку представлена величезна різноманітність моторних масел, у яких може заплутатися навіть досвідчений водій. Ми розповімо вам на що звернути увагу і як знайти потрібне масло вашому автомобілю серед мінеральних, напівсинтетичних і синтетичних рідин, яке буде служити максимально довго і оптимально захищати внутрішні компоненти двигуна від зносу.

Ось чому так важливо часто міняти моторне масло

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Змащує, охолоджує, герметизує, очищає, захищає від корозії і т. д. Ось як можна коротко пояснити, що робить моторне масло в двигуні внутрішнього згоряння.

Як бачите, завдання моторних масел різноманітні і дуже важливі для нормальної роботи двигуна і для його довгої служби.

Але основне завдання моторного масла, це, звичайно, запобігання зносу рухомих частин двигунів, які труться один об одного. Завдяки маслу між такими деталями двигуна утворюється захисна жирова плівка, яка зменшує тертя.

Без захисної плівки поверхню поршня і циліндра буде пошкоджена за короткий час і двигун вийде з ладу.

Також не менш важлива функція моторного масла, пов’язана з охолодженням. Справа в тому, що моторне масло поглинає тепло на сильно нагрітих деталях двигуна. Крім того, масло вимиває з внутрішніх компонентів мотора частинки бруду, які утворюються в процесі горіння. У тому числі моторне масло поглинає найтонші частки металу, які утворюються із-за природного зносу внутрішніх компонентів силового агрегату.

Які моторні масла існують, і яку рідину потрібно заливати в свій автомобіль?

Моторні масла, як правило, підрозділяються на два основних види: мінеральне і синтетичне. Обидва масла зроблені з нафти, за винятком деяких нових видів рідин, які стали робити з газу.

В мінеральне масло зазвичай додають різні хімічні добавки вже після процесу виробництва. Синтетичне масло покращено хімічним чином вже в процесі основного виробництва.

Синтетичне масло має багато переваг у порівнянні з мінеральним. Наприклад, синтетичне масло може бути використано в більш широкому діапазоні температур на відміну від мінерального масел, які мають сезонність. Так, багато видів синтетичних масел можна використовувати як влітку, так і взимку на відміну від мінеральних рідин.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

З точки зору синтетичного масла, то ця рідина відноситься до преміальних мастильних автомобільним рідин. Вся справа в тому, що із-за особливостей більш складного процесу виробництва синтетичні масла коштують значно більше мінеральних рідин.

Але висока вартість не повинна вас лякати. Синтетичне масло, звичайно, набагато краще зберігає ваш двигун. Наприклад, мастильна плівка синтетики не руйнується при максимальному навантаженні двигуна. Це забезпечує краще охолодження двигуну, а також більш тривалий інтервал заміни масла.

На жаль, на всі види синтетичних масел універсальні і підходять для більшості автомобілів. Кожен автовиробник зазвичай робить свої допуски до моторних масел і рекомендує заливати строго певні рідини.

Але це не говорить про те, що, якщо в інструкції до автомобіля немає певного моторного масла, рекомендованого автовиробником, то його не можна використовувати. Для того щоб зрозуміти чи можна використовувати у двигуні певний моторне масло, ви повинні звернути увагу на специфікацію моторного масла, яка зазвичай вказана на упаковці.

За допомогою цієї специфікації ви можете зрозуміти чи підходить певний масло для вашого автомобіля. Якщо ви не можете розібратися з цим питанням, то тоді можна звернутися в автомагазин де продавець перевірить за спеціальними таблицями, можна заливати в двигун вашої машини те чи інше масло.

Інтервал заміни масла: Як часто потрібно проводити заміну масла

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Існує велика кількість думок і версій про інтервалах заміни масла. В цьому досить переконатися якщо написати в будь-якому пошуковику в інтернеті запит “Як часто потрібно міняти масло?”. У відповідь на запит ви отримаєте масу посилань на різні сайти і форуми, де ви остаточно заплутаєтеся, так як побачите багато суперечливих і абсолютно протилежних думок.

Так як у підсумку потрібно часто міняти моторне масло? По-перше, радимо вам не слухати нікого, крім свого автовиробника, який в керівництві до автомобіля вказує інтервал заміни масла в двигуні. Також подібна інформація знаходиться в сервісній книжці, де зазвичай вказується регламент робіт з ТО по часу і по пробігу авто.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Правда звертаємо вашу увагу, що інформація в сервісній книжці не враховує ваш індивідуальний стиль водіння і умови експлуатації машини. Адже ваш стиль водіння і умови експлуатації безпосередньо впливають на знос масла в двигуні. Тому при певних умовах інтервал заміни масла може бути набагато менше, ніж рекомендовано виробником.

Також майте на увазі, що рекомендований інтервал заміни моторного масла загальний для всіх водіїв, які проживають в будь-якій країні, в будь-якому регіоні та населеному пункті. Тобто, інтервал заміни масла рекомендований як для власників автомобілів, які проживають у Європі, так і для власників, які проживають у Росії.

Але так як якість палива в нашій країні набагато нижче європейського, що в свою чергу впливає на довговічність масла в моторі, то інтервал заміни моторного масла в двигуні в нашій країні має бути нижчим, ніж для автомобіля експлуатованого по дорогах Європи.

Тут, звичайно, все залежить від того, де в Росії ви використовуєте автомобіль. Наприклад, згідно зі статистикою, якість палива краще на АЗС, які знаходяться в таких містах, як Москва, Краснодар, Санкт-Петербург, Казань та інші. Тому в цих містах паливо не сильно гірше європейської якості, що у свою чергу істотно не впливає на моторне масло.

Але на жаль, у цих містах дуже щільний трафік руху. У підсумку автолюбителі в цих містах експлуатують автомобілі в не дуже корисному режимі старт-стоп. Так що навіть у цих містах інтервал заміни масла краще зменшити і не слідувати графіку автовиробника. Але якщо мова йде про експлуатацію машини в російській глибинці, то інтервал заміни масла у зв’язку з низькою якістю палива краще скоротити мінімум в 2 рази.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Зазвичай сьогодні автовиробники на сучасних автомобілях рекомендують міняти масло кожні 15 000 км. Так що в Москві і в інших великих містах країни рекомендуємо міняти моторне масло кожні 10 000 – 12 000 км. В інших регіонах масло краще міняти частіше – кожні 8 000 – 10 000 км.

А як часто міняти масло власникам, які не проїжджають такий кілометраж за рік? В цьому випадку потрібно послухати рекомендацію автозаводу і міняти масло не рідше 1 рази в рік.

Також кожен водій повинен скласти свій індивідуальний план заміни моторного масла. Наприклад, якщо ви часто їздите на короткі відстані і часто заводите машину в холодних умовах, то радимо міняти масло набагато частіше ніж рекомендує автовиробник.

Змінюючи часто олія, ви здійснюєте додатковий захист вашого двигуна. Також багатьох цікавить яке масло купувати: дешеве або дороге від відомого бренда? Це, звичайно, кожен повинен вирішити сам. Але тим не менше ми не радимо зациклюватися на якомусь дорогому моторному маслі, якщо, звичайно, ви не власник потужного суперкара.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Справа в тому, що недавно було встановлено, що дешеві моторні масла нічим не гірше за своїх більш дорогих аналогів. Тому вам необов’язково купувати дороге масло відомого розкрученого на весь світ бренду. Пам’ятайте, що цілком можна обійтися і недорогим маслом.

Головне це, звичайно, знати в кого брати, оскільки в нашій країні в автомагазинах часто трапляється підроблене масло. Причому, що найцікавіше найчастіше на прилавках автомагазинів попадається підробка саме дорогих брендів олії. Тому купуючи більш дешеве масло, ви зменшуєте ризик нарватися на підробку.

Не забудьте поміняти масляний фільтр при зміні масла

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

До речі: при кожній зміні масла в двигуні не варто забувати про обов’язкову заміну масляного фільтра. Пам’ятайте, що масляний фільтр відіграє дуже важливе значення у фільтрації змащувальну двигун рідини. Справа в тому, що масляний фільтр фільтрує частки бруду і частинки металу з-за природного зносу двигуна. У підсумку з часом всередині фільтра накопичується бруд, який рано чи пізно призведе до неправильної роботи фільтра.

Можна міняти масляний фільтр раніше заміни масла? Ми не рекомендуємо це робити, оскільки в цьому випадку новий фільтр швидко забруднитися старим моторним маслом. У результаті при зміні масла вам знову доведеться встановлювати новий фільтр.

Скільки коштує заміна моторного масла?

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Де змінити масло в двигуні або зробити це самостійно? Це питання хвилює багатьох автолюбителів. Відповідь, звичайно, залежить від того скільки грошей ви готові витратити на цю процедуру і знайомі з процесом заміни масла.

Якщо ваша машина знаходиться ще на заводської гарантії, то ми не рекомендуємо вам самостійно міняти масло, оскільки це може призвести до втрати гарантії. Але це не означає, що ви повинні купувати масло у дилера, переплачуючи величезні гроші. Згідно з чинним законодавством, ви маєте право приїхати в офіційний технічний центр з маслом і фільтром придбані на стороні. Так ви зможете заощадити чималі гроші.

Скільки ж коштує замінити моторне масло в машині? Тут, звичайно, все залежить від вашої марки, моделі автомобілі і від обсягу олії. Також вартість заміни масла залежить від вартості норма/години в технічному центрі.

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Звичайно, дешевше всього поміняти масло самостійно. Але знову ж таки якщо машина знаходиться на гарантії є ризик пролетіти з гарантією. Хоча це спірно, оскільки у разі виявлення заводського браку представник автозаводу повинен буде довести, що самостійна заміна масла призвела до виходу з ладу певної деталі.

Проте не варто забувати про те, що ми живемо в Росії де закони не завжди добре працюють. Тому не радимо вам міняти масло самому поки не закінчиться заводська гарантія.

Середня ж вартість робіт по заміні масла в Росії становить 700 – 1000 рублів (неофіційні невеликі автосервіси). Звичайно ж, у офіціалів вартість заміни масла істотно вище. Теоретично можна поміняти масло і дешевше, де-небудь, наприклад, в гаражному сервісі.

Заощаджуйте гроші: Змініть масло самостійно

Зміна масла в двигуні: Витрати, інтервал заміни і види моторних масел

Як ми вже сказали найдешевший спосіб заміни масла, коли ви самостійно проведете всі роботи. Правда для цього вам знадобиться місце для робіт і спеціальний інструмент.

Зазвичай для заміни масла в двигуні необхідно в середньому від 3,5 до 5 літрів олії. Але тут, звичайно, все індивідуально і все залежить від об’єму двигуна вашого автомобіля. Щоб точно подивитися скільки потрібно заливати масла в двигун вивчіть керівництво до машини, де зазвичай виробник вказує обсяги заправляють рідин.