3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

706

Які значки на приладовій панелі означають, що потрібно швидше зупинитися.

Всі ми знаємо, що автомобілі стали розумнішими і технологічно складніше. Так, на приладовій панелі з’явилося безліч незрозумілих значків і написів. Багато з них означають, що з вашою машиною трапилася біда. Між тим, велика частина автолюбителів просто ігнорують різні попереджувальні значки на приборку. А даремно, так як це часто приводить до дорогого ремонту. Ось три найбільш небезпечних попередження на приладовій панелі, які сигналізують про необхідність негайної зупинки.

Багато власників автомобілів, звичайно ж, знають про найвідомішого значку “Чек двигуна” (CHECK ENGINE), який попереджає про проблеми в роботі двигуна. Природно, багато водіїв вважають, що це найважливіший індикатор на приборку.

Більш того, з-за цього частина автолюбителів вважають, що всі інші попередження на приборку не настільки важливі. Але це не так. Справа в тому, що “Чек двигуна” може загорітися і не з-за великих проблем, які не вимагають негайної зупинки. Тим більше, що зазвичай, коли на приборку загоряється CHECK ENGINE, блок управління двигуном переводить його в аварійний режим, що перешкоджає при виникненні проблем пошкодження силового агрегату.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

На жаль, автолюбителі забувають, що крім індикації “Чек двигуна” існує ще маса різних попереджень, при появі яких необхідно зупинитися як можна швидше.

Наприклад, нещодавно ми спілкувалися з мотористом, які працюють у великому технічному центрі, який повідав нам повчальну історію про одного власника авто, де вийшов з ладу дорогий двигун. І знаєте, хто винен? Сам власник, який, побачивши на приладовій панелі гарячий значок олійною лійки, подумав, що це нагадування про планової заміни моторного масла. У підсумку, проігнорувавши попередження системи про низькому тиску масла, господар автомобіля власноруч “вбив” досить нестарий двигун.

Так що ніколи не залишайте без уваги жодне попередження або гарячий значок на приборку. Також не варто угадувати призначення того або іншого символу або розшифровувати значення з’явилася написи. Ви точно повинні знати, що означає той чи інший символ на приборку. Не знаєте – вчіть матчастину, звернувшись до керівництва з експлуатації автомобіля або шукайте інформацію в Мережі. Подібна “угадайка” символів на приборку може бути ще гірше, ніж просте ігнорування попереджень. Адже незнання призначення піктограм на приладовій панелі – це приблизно те ж, що і спроба виправити проблему, не знаючи, як це зробити.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

Тим не менш давайте сьогодні ми не будемо говорити про найпоширенішому попередженні, пов’язаному з роботою двигуна (Чек двигуна), оскільки про це у нас вже багато корисних статей. Пропонуємо розглянути не дуже поширені попередження, які можуть з’явитися на панелі приладів, але тим не менш дуже важливі для власників авто, оскільки їх ігнорування може обернутися великими проблемами.

Отже, побачивши такі попереджувальні значки на приборку, варто негайно зупинитися. Пам’ятайте, що не всі значки на приладовій панелі говорять про небезпеку. Зазвичай вони розділені по пріоритету. Тому ви повинні вивчити керівництво до своєї машини, щоб знати, які саме сигнали ви не повинні залишати без уваги. Сьогодні ми зупинимося на трьох значках, поява яких свідчить про серйозні проблеми.

Попередження на приладовій панелі: ТИСК МАСЛА

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЧому з’явився значок: Цей індикатор з’являється на приладовій панелі, як правило, лише на кілька секунд, коли ви заводите свій автомобіль. Після запуску двигуна значок зникає. Але в разі проблем значок тиску масла загоряється, попереджаючи водія про низькому тиску моторного масла або про низькому його рівні, який впав нижче безпечної межі. Можливо, це пов’язано з витоком масла, великою витратою масла. Також “значок олійною лійки” може з’явитися при несправності масляного насоса.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо ви повинні робити: Це дуже важливе попередження для водія, яке вимагає від нього негайної дії. Тобто якщо під час роботи двигуна ви побачили на панелі приладів подібний значок, слід якомога швидше зупинитися і заглушити двигун. Майте на увазі, що при такому сигналі масло циркулює в двигуні належним чином.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

Далі дайте машині трохи охолонути і дістаньте масляний щуп, щоб перевірити рівень моторного масла. Якщо його значення на мінімумі або нижче, долийте масло хоча б до рівня трохи вище мінімуму. Звичайно, якщо є можливість, краще долити масло до верхньої позначки.

Також перевірте підкапотний простір на предмет витоку масла. У тому числі не забудьте подивитися ознаки витоку масла під машиною. У разі виявлення витоку бажано викликати евакуатор і відвезти машину в технічний центр для діагностики.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо станеться, якщо проігнорувати попередження: Ви коли-небудь пробували кидати товсту пачку 5000 рублевих купюр в знищувач паперів? Експлуатація автомобіля з попередженням про низькому рівні масла або низькому тиску – це одне і те ж, що кинути в різак для паперів пачку грошей.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

Пам’ятайте, що без достатнього тиску і рівня масла деталі двигуна не отримують належну мастило, що призведе до швидкого їх зносу. В результаті за короткий термін деталі навіть нового мотора можуть пошкодитися. Причому рух на автомобілі з низьким рівнем масла може вивести з ладу новий двигун всього за кілька хвилин.

Тому якщо при заведеному моторі ви раптом побачили палаючий значок олійною лійки на панелі приладів, то негайно повинні знайти місце для зупинки і заглушити мотор. Тільки так ви уникнете пошкодження силового агрегату.

Попередження на приладовій панелі: ТЕМПЕРАТУРА ДВИГУНА / ТЕМПЕРАТУРА ОХОЛОДЖУЮЧОЇ РІДИНИ

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЧому з’явився значок: Червоний значок термометра, що з’явився на приладовій панелі, говорить про те, що температура охолоджуючої рідини досягла критичного значення. Тобто стрілка на індикаторі температури двигуна майже наблизилася або вже перебуває в небезпечній червоній зоні.

У цьому випадку поява значка означає, що двигун вашої машини перегрівся. Можливо, причиною появи цього значка став витік антифризу, попадання в систему охолодження повітря або ж несправність водяного насоса (помпи). Ні в якому разі не ігноруйте це серйозне попередження, оскільки це може закінчитися пошкодженням двигуна вашої машини.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо ви повинні робити: Ви повинні негайно зупинитися, вибравши безпечну ділянку. Ні в якому разі при перегріві двигуна (стрілка температури хоча б ненадовго перебувала в червоній зоні) не вимикайте його, коли зупиніть машину. Увімкніть піч на максимальну температуру і максимальний обдув салону. Це допоможе охолодити перегревшийся двигун поступово.

Зазвичай, якщо немає витоку антифризу, щоб двигун охолов, йому треба дати попрацювати на холостому ходу кілька хвилин при включеній грубці на максимальному режимі. Якщо ж ви вимкніть мотор, то станеться різкий перепад температури двигуна, що, швидше за все, призведе до його можливого пошкодження.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

Правда, якщо причиною перегріву двигуна став витік охолоджуючої рідини, вам все-таки доведеться його вимкнути, оскільки включена на максимальну потужність пічка почне подавати в салон пари антифризу, які дуже небезпечні для здоров’я людини. Але як визначити витік, перебуваючи в салоні? Зазвичай про це свідчить пар з-під капота, що утворюється в результаті випаровування охолоджуючої рідини, яка потрапила на мотор. Також на ймовірний витік може вказувати запах паленого цукру в салоні, який з’являється при випаровуванні антифризу.

Далі ви повинні встановити причину перегріву двигуна. Для цього відкрийте капот і уважно огляньте підкапотний простір. Якщо воно сухе і ви не бачите ознак витоку антифризу, перевірте його рівень. Є ймовірність, що причиною перегріву мотора став низький рівень охолоджуючої рідини. Так що теоретично ви можете підлити антифриз до максимуму і продовжити шлях. Але краще буде, якщо ви при перегріві двигуна відвідайте технічний центр для комплексної діагностики машини. Причому не своїм ходом або на буксирі, чи на евакуаторі.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо станеться, якщо проігнорувати попередження: Якщо ви продовжите рух з перегрітою двигуном, то його основні компоненти, швидше за все, дуже сильно постраждають. Так, в результаті руху на перегрітому двигуні деформується головка блоку циліндрів, маслос’емниє ковпачки, прокладка головки блоку та інші важливі компоненти. В результаті двигуну знадобиться дорогий ремонт. Не виключено, що перегрітий мотор може не підлягати відновлювального ремонту. В цьому випадку вам доведеться купувати новий або контрактний б/у двигун.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

В тому числі з-за величезної температури в підкапотному просторі можуть пошкодитися шланги охолоджуючої рідини.

Так що подумайте, перш ніж вирушати в дорогу на перегрітому двигуні. Причому навіть якщо автосервіс знаходиться зовсім поруч. Розумніше буде відвезти машину на евакуаторі. У будь-якому разі буксирування автомобіля на евакуаторі обійдеться дешевше, ніж заміна двигуна.

Попередження на приладовій панелі: ГАЛЬМІВНА СИСТЕМА / BREAKE / ЗНАК оклику В ГУРТКУ

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЧому з’явився значок: На відміну від індикації низького тиску моторного масла або від перегріву двигуна, яка з’являється з певної причини, попередження BRAKE (Гальмівна система) може з’явитися з різних причин. Наприклад, в деяких автомобілях це сигнал про те, що перегоріла лампа стоп-сигналів.

Також до появи індикації гальмівної системи може привести не до кінця опущений ручного гальма (ручник). Але є і більш грізні причини, за яких на приборку з’являється попередження про проблеми з гальмівною системою. Наприклад, це може вказувати на низький рівень гальмівної рідини, сильний знос гальмівних колодок і навіть на розгерметизацію гальмівної системи, що загрожує повною втратою гальм.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо ви повинні робити: Якщо значок BRAKE з’явився під час руху, ви повинні відразу бути готовим, що у вашому автомобілі немає гальм. Хоча, звичайно, це може бути не так. У цьому випадку увімкніть аварійну сигналізацію і перевірте, чи працює гальмова система. Якщо так, то шукайте місце для паркування, щоб встановити причину появи попередження гальмівної системи.

Якщо ж гальма дуже погані або їх взагалі немає, головне – не панікуйте. Пам’ятайте, що у вас є механічний гальмо – ручник, за допомогою якого ви можете зупинитися. Для цього вам потрібно, щоб автомобіль за інерцією сам трохи знизив швидкість руху.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігнорувати

Природно, для цього необхідно прибрати ногу з педалі газу. Якщо у вашому авто, механічна коробка передач, то необхідно уповільнити його з допомогою гальмування передачами (включення зниженої передачі – гальмування двигуном). Також ви повинні з’їхати з дороги у безпечне місце, де немає інших транспортних засобів і пішоходів. Крім того, не забувайте, що додаткове гальмування вам забезпечать ухил дороги вгору, бордюри і нерівне дорожнє покриття (щебінь, пісок, земля тощо).

Після того як ви безпечно зупиніться, перевірити рівень гальмівної рідини. Як це зробити, можете дізнатися з керівництва до автомобіля або в Інтернеті. Якщо у вашому автомобілі є гальма і рівень гальмівної рідини знаходиться не на мінімальному значенні, то перевірте, опущений чи важіль ручника (ручне гальмо) до кінця. Також потім вам потрібно буде перевірити, горять в задніх ліхтарях стоп-сигнальні вогні. Правда, для цього вам потрібна буде допомога, оскільки стоп-сигнали горять тільки при натиснутій педалі гальма.

3 індикатора на приладовій панелі які не можна ігноруватиЩо станеться, якщо проігнорувати попередження: Також індикація гальмівної системи може з’являтися при несправності датчика ABS, при пошкодженні проводки електроніки гальмівної системи і т. п.

Головне – пам’ятайте, що якщо з’явився напис BRAKE або значок “знак оклику у гуртку”, то існує проблема в гальмівній системі. А це означає, що ігнорувати попередження не можна, навіть якщо гальма як і раніше працюють. Адже у вашій машині можуть повністю зникнути гальма. Самі розумієте, чим це загрожує.

Врахуйте також, що ні в якому разі не можна продовжувати рух, якщо рівень гальмівної рідини низький, а також якщо гальма стали гірше працювати. У цьому випадку вам необхідно на евакуаторі відвезти автомобіль в технічний центр для комплексної діагностики. Так, евакуація традиційно обходиться недешево. Але краще розлучитися з певною сумою, ніж потрапити в автомобільну аварію через відмову гальм.