Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

212

Похмурий прогноз на вартість нафти.

Генеральний директор CEO Longview Economics, Кріс Уотлінг, нещодавно повідомив телеканалу CNBC, що він очікує в найближчі роки сплеск продажів електричних автомобілів по всьому світу, що в кінцевому підсумку призведе до сильного зниження вартості нафти на світових біржах. Варто серйозно ставитися до чергового апокалипсическому прогнозом?

На його думку, найближчим часом автотранспортні засоби, що працюють на альтернативних джерелах енергії, (електриці або водні) стануть в світі більш розповсюдженими.

А оскільки в даний момент 70% нафти у світі використовується для створення палива для автомобілів, що працюють з двигунами внутрішнього згоряння, це призведе до обвалу цін на нафту.

За словами аналітика, епоха нафти закінчується. Адже людство вже 120 років живе в умовах високого попиту на “чорне золото”, в результаті чого багато країн світу добре на цьому заробляли.

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

Але нафта повинна бути основою для світових економік. Тим більше, що ми живемо в епоху великих змін і революції в області технологій. Сьогодні альтернативні джерела енергії набирають популярність у всьому світі не по днях, а по годинах.

Адже погодьтеся, що електротранспорт ще кілька років тому ніхто всерйоз не сприймав, коли сьогодні вже багато країн світу офіційно оголосили про те, що протягом десятиліття готові повністю відмовитися від автомобілів в ДВС.

Так чи є ймовірність того, що в найближчі роки вартість нафти впаде до 10$ ?

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

Багато провідні аналітики та економісти вважають, що прогноз Кріса Уотлинга занадто песимістичний. Тим не менш, ми б не стали стверджувати, що таке неможливо. Особливо після гучних заяв ряду країн, про те, що планується протягом певного часу перейти на використання автотранспорту працює на альтернативних джерелах енергії.

Наприклад, Великобританія і Франція планують повністю відмовитися від автомобілів з ДВС поетапно до 2040 року. Але більший інтерес представляють такі країни як Китай та Індія, які є головними споживачами нафти на планеті. Адже від їх попиту переважно залежить рівень світових цін на нафту.

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

І що найцікавіше ці країни реально виявляють інтерес до поступового заборони автотранспорту, що працює на традиційних двигунах внутрішнього згоряння.

Також в останні роки спостерігається цікава тенденція світової автопромисловості. У світі все більше автомобільних компаній проявляє інтерес до електричного транспорту.

Так, такі автомобільні компанії Jaguar Land Rover, Volvo, Audi і Daimler обіцяють незабаром повністю відмовитися від випуску звичайних автомобілів з ДВС.

Тобто, ці компанії вже офіційно повідомили, що мають намір у майбутньому випускати тільки електричні автомобілі. Або як мінімум гібридні.

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

Хоча всі ці заяви представників різних країн і гучні обіцянки автомобільних компаній не гарантують, що ціни на нафту в найближчі роки впадуть до рекордно мінімальних значень, яких очікує аналітик компанії CEO Longview Economics.

Але, тим не менш, з кожним роком падіння вартості нафти стає неминучим. Але воно, швидше за все, буде плавним і розтягнуто в часі.

Адже в будь-якому випадку масове використання електричного і гібридного транспорту призведе до того, що попит не “чорне золото” суттєво впаде.

А це, безумовно, вплине на вартість нафти. Хоча, як нам здається, занадто сильного впливу електротранспорт на вартість нафти не вплине.

Приклад тому недавнє глобальне падіння вартості нафти з 120 до 50 доларів, у зв’язку з різким падінням попиту на нафту з боку Китаю, а також у зв’язку зі збільшенням видобутку нафти з-за сланцевої революції в США.

Як бачите падіння котирувань “чорного золота” було пов’язано не з електро автомобілями, а сталася з інших більш глобальним причин.

Що буде якщо вартість нафти впаде до 10$ ?

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

Для нашої країни, звичайно, падіння вартості нафти до таких низьких рівнів буде означати проблеми з бюджетом, так як, незважаючи на заходи, які вживаються Урядом РФ, частка нафтових доходів бюджету поки що дуже суттєва.

Також поспішаємо засмутити автолюбителів, які вважають, що при падінні вартості нафти на світових біржах істотно знизиться вартість бензину на заправках країни. Але це навряд чи.

Аналітик прогнозує обвал цін на нафту до 10 доларів

Згадайте падіння котирувань в 2014 році, коли вартість нафти впала до 50 доларів і до цих пір не відновилася. Ви побачили на АЗС падіння цін на бензин або діз. паливо? Природно немає, так як наш Уряд підвищив акцизи на виробництво палива. Причому зроблено це було вже не раз. Також підвищення акцизу на паливо планується і в 2018 році.

Так що, якщо вартість нафти впаде до низьких значень, наша держава буде змушена піти знову на істотне підняття акцизів, щоб компенсувати випадаючі доходи від продажу ” чорного золота на внутрішньому ринку. Тобто, за рахунок автолюбителів.