Автомобілі таксі зі всього світу

664

На чому їздять таксисти в інших країнах.

Таксі жовтого кольору в Москві, білого в Московській області. У нашій країні в таксі використовуються будь-які автомобілі. В кожному регіоні є свої популярні моделі. Наприклад, в Московському регіоні найчастіше в таксі використовуються Hyundai Solaris і Kia Rio, коли як, наприклад, на Далекому Сході в таксі переважно використовується японський автопром. А на чому їздять таксисти в інших країнах?

Дивіться також: Ось скільки коштує таксі в різних містах світу: Рейтинг

Наприклад, в деяких зарубіжних країнах у таксі переважно використовуються певні моделі автомобілів. У деяких країнах таксі дозволено використовувати тільки спеціальні заводські версії певних моделей.

Автомобілі таксі зі всього світу

Що таке таксі для будь-якого міста? Звичайно, це частина інфраструктури будь-якого населеного пункту в частині громадського транспорту. Таксі виконує одну з найважливіших суспільних завдань – перевезення пасажирів на допомогу традиційним видами громадського транспорту.

Також для багатьох міст світу таксі визначає краєвид міста. Наприклад, знамениті жовті таксі Нью-Йорка роблять вигляд американського міста унікальним. Погодьтеся, Нью-Йорк без жовтих таксі неможливо уявити.

Автомобілі таксі зі всього світу

Те ж саме стосується і Лондона, чий вигляд також визначають легендарні лондонські автомобілі таксі. Чому у всьому світі використовуються різні автомобілі таксі?

Дивіться також: Реальна вартість поїздок на автомобілі

Вся справа в тому, що по всьому світу вид таксі формує культура тих чи інших міст, зовнішній вигляд будівель і вулиць, а також, звичайно, люди, які використовують таксі для своїх поїздок. Природно, в кожній країні сформувалося своє індивідуальне уявлення про те, як повинні виглядати таксомоторні перевезення та автомобілі. В результаті у кожній країні ми бачимо свої форми таксомоторних послуг. Ось наш огляд з найвідомішим у світі автомобілів таксі.

Автомобілі таксі в США

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Checker Marathon

Автомобілі таксі зі всього світу

Це легендарний автомобіль таксі, який назавжди вписав себе в історію таксомоторних перевезень Північної Америки. Цю машину створила компанія Checker Motors. Модель Checker Marathon випускалася з 1961 по 1982 року.

Ця модель стала культовою і однією з найбільш символічних таксі в світі. І незважаючи на те що виробництво цієї моделі припинилося в 1982 році, ця машина, як і раніше є культовою. Це таксі можна побачити в телевізійних передачах, фільмах, серіалах і в інших американських шоу.

До речі, саме завдяки численним кінокартин, автомобілі-таксі Checker Marathon надовго сформували вигляд Нью-Йорка. Також це таксі стало символів і Чикаго, а також інших великих міст США.

У 2015 році компанія Checker заявила, що планує відродити легендарний Marathon, випустивши нове таксі 21 століття.

Ford Crown Victoria

Автомобілі таксі зі всього світу

Ford Crown Victoria побудований на тій же платформі, що і автомобілі Mercury Grand Marquis і Lincoln Town Car. Завдяки своїй надійності і місткості Crown Victoria ідеально підійшла для використання не тільки поліцією США, але і непогано підходила для використання в таксомоторної галузі.

У результаті за короткий час автомобілі таксі Ford Crown Victoria заполонили весь Нью-Йорк, ставши символів міста (точно так як свого часу символом міста були автомобілі таксі Checker Marathon).

Автомобілі таксі зі всього світу

Виробництво цієї машини припинився в 2011 році.

В результаті сьогодні ця машина вже не є культовим статусом міста, оскільки на її зміну прийшли більш нові автомобілі. Тим не менше на вулицях Нью-Йорка та Філадельфії ви ще можете зустріти чимало жовтих Ford Crown Victoria.

Toyota Prius

Автомобілі таксі зі всього світу

Багато таксомоторні компанії США довгий час шукали більш економічні автомобілі. В результаті їх пошук зупинився на гібридних автомобілях Toyota Prius, які мають високі показники економії палива.

В тому числі стандартні моделі Toyota Prius мають всередині достатній простір для пасажирів, а також непоганий багажник.

У результаті В США все частіше на вулицях великих міст (у тому числі в легендарному Нью-Йорку ви можете побачити гібридні автомобілі-таксі Toyota Prius.

Автомобілі таксі в Австралії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Ford Falcon

Автомобілі таксі зі всього світу

Протягом багатьох років Ford Falco був улюбленцем австралійської індустрії таксі. Хоча це був не єдиний популярний автомобіль у таксомоторних перевезеннях Австралії. Наприклад, у багатьох містах також в таксі використовували Holden Commodore.

У минулому році компанія Ford закрив свій австралійський завод, викликавши ефект доміно в автопромисловості континенту. Слідом за американським автобрендом згорнули своє виробництво такі компанії, як Holden і Toyota. У результаті поступово популярність серед таксомоторних компаній зміщується від Ford Falco і Holden Commodore в бік Toyota Camry.

Автомобілі таксі в Китаї

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Volkswagen Jetta

Автомобілі таксі зі всього світу

Не дивно, що автомобіль, який стояв біля витоків автопромисловості Китаю, зіграв вирішальну роль у запуску національних таксомоторних послуг.

Так, з самого початку розвитку автопромисловості в Китаї найпопулярнішим автомобілем таксі в цій країні став Volkswagen Jetta.

Сьогодні ця машина популярна у таксомоторних перевезеннях не у всіх містах Китаю. Але тим не менш друге покоління Volkswagen Jetta раніше популярно в Шанхаї та Пекіні.

Ця модель 2-го покоління ідеально підійшла на роль таксі, оскільки вона досить простора всередині, проста в обслуговуванні і достатньо надійна.

До речі, виробництво другого покоління Volkswagen Jetta почалося ще в 1984 році. У Китаї автомобіль проводився найдовше.

Наприклад, серійне виробництво Jett зупинилося лише кілька років тому. Але незважаючи на це, поки таксисти у великих містах Китаю не хочуть відмовлятися від цих машин і використовують їх для перевезення пасажирів. Хоча поступово корейці роблять свою справу, видавлюючи з ринку таксі популярний Volkswagen Jetta.

Автомобілі таксі в Чехії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Skoda Octavia

Автомобілі таксі зі всього світу

Крім таксі Skoda Superb, в Чехії ви також можете зустріти чимало Skoda Octavia. Примітно, що в таксі популярні не тільки седани Octavia, але і, звичайно, універсали. Але незважаючи на популярність Skoda Octavia, не чекайте, що в аеропорт за вами приїде таксист за кермом 230-сильної Skoda Octavia.

Природно, така версія для таксомоторних послуг невигідна через витрати палива.

Автомобілі таксі в Англії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Hackney Carriage

Автомобілі таксі зі всього світу

Лондонські таксі “Hackney Carriage” є таким же символів міста, як жовте таксі Нью-Йорка. На відміну від інших міст світу, лондонське таксі стало знаменитим завдяки своїй формі, яка зробила цю машину іконою у всьому світі. Лондонське таксі знамените на весь світ точно так само, як двоповерхові Британські таксі і годинник Біг Бен, а також червоні будки телефонних автоматів.

До речі, незважаючи на те, що згодом автомобілі лондонського таксі як зовні, так і внутрішньо змінилися, незмінним залишаються основні технічні характеристики автомобілів.

Так, за довгий час, незважаючи на нові моделі лондонських “Hackney Carriage”, не змінюється радіус повороту автомобіля. А також всередині салону незмінним залишається принцип: водій повинен бути відокремлений від пасажирів.

LTC TX5

Автомобілі таксі зі всього світу

Перед вами нова модель лондонського таксі, яка була створена британською компанією спільно з китайським автовиробником Geely.

Машина отримала технічне позначення “LTC TX5”. Нова модель таксі оснащена гібридною силовою установкою. Запас ходу на електромоторі складає 130 км/год.

Таксі TX5 поступово буде замінювати колишні покоління автомобілів, які працюють сьогодні на численних вулицях Лондона.

Автомобілі таксі у Франції

Автомобілі таксі зі всього світу

Франція є однією з небагатьох розвинутих країн в світі, де уряд дозволяє таксистам використовувати для перевезень будь-які моделі автомобілів (як і в нашій країні таксистам дозволено використовувати для таксомоторних перевезень будь-які автомобілі).

Автомобілі таксі зі всього світу

Але на відміну від Росії у Франції також дозволено використовувати в якості таксі автомобіль будь-якого кольору. Єдиним правилом для таксистів є те, що машина для легкових перевезень таксі повинна мати не більше 9 місць.

В результаті у Франції можна виділити якісь популярні моделі таксі у таксомоторних компаній і приватників. Тим не менш більшою популярністю сьогодні все-таки користуються преміальні автомобілі таксі: BMW 5-серії і Mercedes-Benz E-клас, а також гібридні Toyota Prius.

Також на вулицях Парижа і деяких інших великих міст Франції ви можете перевірити, не зовсім звичайні автомобілі таксі – Tesla Model S.

Автомобілі таксі в Німеччині

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Mercedes-Benz E-класу

Автомобілі таксі зі всього світу

У Німеччині в якості основного автомобіля таксі вже тривалий час використовуються спец версії Mercedes-Benz E-класу. Всі автомобілі таксі в Німеччині пофарбовані в спеціальний бежевий колір.

Як правило, найчастіше автомобілі оснащені турбодизельними моторами, які стали популярними у таксистів завдяки своїм економічним характеристикам. Потрібно відзначити, що на відміну від нашої країни, Mercedes-Benz E-класу для таксистів не потрібно перефарбовувати, оскільки автомобілі пофарбовані в спеціальний колір вже на заводі.

У результаті компанія Mercedes поставляє для таксомоторних послуг спеціальні комплектації автомобілів, які мають не тільки потрібний колір кузова, але і комплектуються спеціальним обладнанням для таксистів.

Автопарк таксі в Німеччині досить молодий, оскільки за короткий час автомобілі проїжджають великі километражи. У підсумку більшість таксі в Німеччині нових поколінь Mercedes. Тим не менше на дорогах Німеччини ви все ще можете зустріти чимало 20-літніх моделей в кузові W210, які на диво знаходяться у відмінному технічному стані.

Автомобілі таксі в Індії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Hindustan Ambassador

Автомобілі таксі зі всього світу

Ця модель вироблялася індійською компанією з 1957 по 2014 роки. Машина була заснована на базі англійської Morris Oxford III, виробленого компанією Morris Motors Limited з 1956 по 1959 роки.

Hindustan Ambassador був надійним, міцним і просторим автомобілем. Що може бути ще краще для таксистів Індії. У підсумку Hindustan Ambassador став бестселером у таксомоторних парках Індії.

Виробництво автомобіля згорнули в 2014 році. Але незважаючи на це тисячі таксистів в Індії залишаються вірні цієї старовинної моделі. Особливо в Калькутті.

Але тим не менш у багатьох інших містах Індії Hindustan Ambassador почали витісняти з ринку таксі такі нові автомобілі, як Mahindra, Toyota і Tata.

Автомобілі таксі в Японії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Toyota Comfort / Crown Comfort

Автомобілі таксі зі всього світу

Компанія Toyota розробила модель Comfort (і модель з довгою колісною базою Crown Comfort) спеціально для таксі. Як видно з назви інженери, які розробляють японський автомобіль-таксі, приділили велику увагу комфорту як для водія, так і для пасажирів.

До речі, рівень комфортність цих автомобілів таксі можна реально порівняти з першими двома поколіннями Lexus IS.

Виробництво Toyota Comfort / Crown Comfort закінчилося в 2017 році. Наступного року на ринок таксомоторних послуг виходить нова модель-таксі.

Toyota JPN Taxi

Автомобілі таксі зі всього світу

Перед вами абсолютно нова форма автомобілів таксі для внутрішнього ринку. Машина розроблена на новій архітектурі з нуля. Інженери на цей раз максимальну увагу при проектуванні зосередили на максимальному зручність автомобіля для пасажирів.

При розробці Toyota JPN Taxi конструктори, інженери і дизайнери приділили максимальну увагу всім елементам автомобіля (аж до дизайну ручок дверей). У результаті рівень комфортності при посадці в цей автомобіль-таксі вийшов максимальним, незалежно від віку пасажира.

Таксі Toyota JPN оснащується гібридною силовою установкою (електромотор і двигун внутрішнього згоряння, що працює на зрідженому природному газі). Також машина отримала шість подушок безпеки і великий набір електронних систем безпеки.

Автомобілі таксі в Мексиці

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Volkswagen Beetle

Автомобілі таксі зі всього світу

Volkswagen Beetle став стандартним автомобілем таксі в Мексиці ще у 1972 році. Це і логічно, оскільки в бідній Мексиці використовувати в таксі потужні з двигунами V8 американські автомобілі (доступні у той час) було економічно невигідно.

З тих пір вулиці багатьох міст Мексики в буквальному сенсі заполонили Volkswagen Beetle, зайняті у таксомоторних перевезеннях.

Монополія Beetle на мексиканському ринку таксі почала валитися в 2002 році, коли уряд країни прийняв закон, який вимагає, щоб всі автомобілі таксі мали чотири двері. Це було зроблено з міркувань безпеки і практичності. Цей закон збігся з неминучим завершенням серійного виробництва легендарного Volkswagen Beetle.

Сьогодні останні таксі Volkswagen Beetle вже пішли з вулиць населених пунктів Мексики, так як останні ліцензії на легкові перевезення таксі, видані терміном на 10 років на моделі Volkswagen Beetle закінчилися ще в 2012 році.

Сьогодні самим популярним автомобілем таксі в Мексиці є Nissan Tsuru.

Автомобілі таксі в Малайзії

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Proton Saga

Автомобілі таксі зі всього світу

Седан Proton Saga є не дуже красивим автомобілем і ніколи не входив у який-небудь топи. Але для того, щоб перевозити пасажирів з пункту “А” в пункт “В” не потрібно, щоб автомобіль виглядав красиво і престижно.

Proton Saga був дуже популярний в таксі Малайзії в 1990-х і 2000-х роках, завдяки своєму просторому салону і великого багажника. До речі, багато автомобілі таксі в ті роки були модернізовані для роботи на природному газі, що дозволяло таксистам економити на собівартості палива і довгий час не піднімати тарифи на перевезення.

Сьогодні в Малайзії для таксомоторних перевезень використовуються і інші автомобілі. Але Proton Saga раніше нерідке явище навіть у великих містах Малайзії.

Автомобілі таксі в Марокко

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Mercedes-Benz W123

Автомобілі таксі зі всього світу

У 1990-ті роки марокканські таксисти для своєї роботи скуповували як гарячі пиріжки старі Mercedes-Benz W123, які масово продавалися на ринку Німеччини. Більшість цих автомобілів були досить зношеними і пошарпаними. Завдяки цьому вартість старих W123 була мінімальною.

Марокканські таксисти, незважаючи на стан автомобілів, придбали величезну кількість старих машин. У підсумку на вулицях міст Марокко з’явилася величезна кількість старих Mercedes.

Переважно для таксі купувалися дизельні моделі 240D. Навіщо марокканські таксисти скуповували цю модель автомобіля?

Справа в тому, що ця дизельна модель Mercedes стала легендарною завдяки своїй довговічності і надійності.

Кращого автомобіля для таксі у ті роки було не знайти.

Найцікавіше, що ці старі W123 досі масово використовуються в Марокко у таксомоторних перевезеннях. Проте нещодавно уряд країни запустило програму утилізації з метою прибрати максимальна кількість старих Mercedes в кузові W123 з доріг Марокко.

Для цього уряд стимулює таксистів, які здають в утиль старі Мерседеси, шляхом надання знижки при купівлі нової 7-мі місцевої Dacia Lodgy. Завдяки цій програмі уряд Марокко планує поступово пересадити таксистів на Dacia Lodgy.

Автомобілі таксі в Перу

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Daewoo Tico

Автомобілі таксі зі всього світу

На перуанських вулицях найпопулярнішим автомобілем таксі є Daewoo Tico. Ця модель кинула виклик загальноприйнятим переконанням, що у таксомоторних перевезеннях не може використовуватися маленький автомобіль.

Автомобілі таксі в Швеції

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Volvo

Автомобілі таксі зі всього світу

У Швеції у таксомоторних перевезеннях панують автомобілі Volvo. Крім того, автомобілі цього бренду використовуються в якості машин “швидкої допомоги” і у якості поліцейських транспортних засобів. Популярність автомобілів Volvo у місцевих таксистів почалася в далекому 1930 році, коли компанія Volvo почала виробляти спеціальні версії автомобілів для таксомоторних послуг.

Подібні спец модифікації для таксі компанія Volvo виробляє досі. Сьогодні автомобільна марка випускає таксі на базі моделі V90. Але Швеція не обійшла світовий бум популярності позашляховиків і кросоверів, що на подив також відбилося на автопарк таксі.

Наприклад, сьогодні в багатьох великих населених пунктах Швеції можна зустріти таксі Volvo XC60. І що найцікавіше, популярність кросоверів у таксомоторних перевезеннях тільки збільшується.

Автомобілі таксі в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ)

Автомобілі таксі зі всього світу

Автомобілі таксі зі всього світу

Toyota Camry

Автомобілі таксі зі всього світу

Toyota Camry настільки повсюдна і популярна у таксомоторних в Дубайських автопарках, що багато покупців уживаних Camry довго не можуть знайти в оголошеннях звичайні автомобілі, які не використовувалися в таксі. Справа в тому, що через масовість Camry у таксомоторних перевезеннях ринок б/у машин заполонили оголошення про продаж Camry з таксі з великими пробігами.