Чому більше не ставлять дзеркала заднього виду на торпедо?

245

Забута автомобільна деталь: Дзеркало заднього виду на торпедо

Якщо ви цікавитеся темою класичних автомобілів 50-60 років, вам, напевно, траплялися фотографії машин, знятих зсередини салону. Крім великої кількості хрому і нестандартного для сучасного автолюбителя підходу до прикрашання внутрішнього простору, в очі впадає одна особливо цікава деталь – дзеркало заднього виду, закріплене прямо на торпедо.

Взяти, приміром, Volvo P1800S 1967 року. Цей автомобіль подобається багатьом, і одна з речей, які підкреслювалися автогурманами в розрізі унікальності цього старого шведського купе – розміщення дзеркала заднього виду: воно розташовувалося на торпедо.

Дивіться також: Ось чому в 90-х роках німецькі автомобілі мали різні бічні дзеркала заднього виду

Для більшості сучасних автомобілістів таке розташування дзеркала здається дуже дивним. «Це дзеркало взагалі що-небудь можна буде розгледіти?» – вони задають собі одне і те ж питання. На запитання відповів власник такого автомобіля, якого просто дістали з розпитуваннями його пасажири. Кожен з знову сіли в купе людей незмінно починав допит з приводу роботи даного дзеркала. Типу, вона взагалі працює?

Так, працює. Насправді в ньому чудово видно все, що відбувається позаду, як і в будь-якому іншому салонному дзеркалі, підвішеному під стелею або прикріпленому на верхній частині лобового скла, навіть сучасного. Оглядовість не зменшиться, навіть якщо ззаду посадити двох або навіть трьох осіб. Принаймні, власник жодного разу не скаржився на труднощі.

Тоді виникає резонне питання: чому автовиробники перестали ставити дзеркала на торпедо в наші дні? Зараз немає жодного нового автомобіля в світі, який був би укомплектований подібним девайсом.

Точної відповіді на це питання немає. Спотворення при використанні таких дзеркал власниками не спостерігаються. Налаштування дзеркал салону, розташованих на торпедо, відповідають налаштувань їх підвішених під стелею версій, зміна бічних і вертикальних кутів нічим не відрізняється від аналогів.

Чому більше не ставлять дзеркала заднього виду на торпедо?

Можливо, проблема полягає в тому, що за сучасним вимогам дорожньої безпеки дзеркальна поверхня пристрою повинна володіти достатнім вертикальним кутом, щоб забезпечити вид рівній поверхні дороги, що йде до горизонту при максимальному завантаженні автомобіля? І тут припущення невірно. З цими показниками все в нормі.

Самим логічним ж поясненням, на наш погляд, є питання безпеки встановленої конструкції. Хоч дзеркало і закріплено посередині торпедо, теоретично воно може бути в зоні удару головою, скажімо, при бічному ударі або ударі автомобіля зі зміщенням, коли пасажира або водія може вдарити головою ближче до центру торпедо. І якщо в цьому місці будуть стирчати різні металеві предмети, серйозних або смертельних травм уникнути навряд чи вдасться.

Дивіться також: Як правильно налаштувати дзеркала

Це всього лише припущення, але цілком логічне. Що стосується самого зовнішнього вигляду таких дзеркал… він КЛАСНИЙ! Шкода, що елегантна задумка залишилася в минулому.