Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

459

Ось чому ви повинні уникати автоматичних мийок

Взимку настає пора складних випробувань для кузова будь-якого автомобіля. Тест на солестійкість лакофарбового покриття проходять не всі машини, тому їм потрібно максимально допомогти. Як допомогти? Змити сіль з вашого автомобіля як можна швидше, поки хлорид натрію та інші хімічні реагенти не перетворили кузов в іржаву пил. Стандартна схема дії в такому разі – кілька або один раз в тиждень (в залежності від ступеня забруднення кузова автомобіля) відвідувати автомобільну мийку. Але не всі мийки можуть бути однаково корисними. Найбільшою проблемою для зовнішнього вигляду вашого автомобіля може стати автоматична мийка. Експерти пояснюють, чому це саме так.

Існує безліч можливостей змити бруд з кузова автомобіля:

Ручна мийка – процес проводиться самостійно власником або працівником мийки.

Безконтактна мийка – мабуть, найпоширеніший і найменш шкідливий для ЛКП варіант очищення автомобіля від дорожнього бруду. За допомогою потужної струменя води збивається верхня частина брудної нальоту, потім безконтактно наноситься активна піна вступає в реакцію зі складними забрудненнями кузова. На третьому етапі бруд остаточно змивається з кузова.

Контактна мийка щітками – мийка автомобіля за допомогою обертових щіток з м’яким ворсом. Використовується для очищення стійких забруднень. Щітки очищають оброблений водою і активною піною кузов.

Є й інші види та підвиди мийок, на кшталт «сухий» миття кузова, портальних або конвеєрних типів і навіть мийок з самообслуговуванням (набули поширення в останні декілька років завдяки невисокій ціні обслуговування).

Як бачите, список для вибору немаленький, але яка мийка найбільш ефективна і, що важливіше, завдає менше шкоди автомобільної фарбі? Якщо ви припустили, що безконтактна мийка, виявилися абсолютно праві. Відповідно, найбільш згубною для лакофарбового покриття буде контактна мийка, яка очищає автомобіль від бруду за допомогою быстровращающихся щіток. Але чому? Наскільки серйозними будуть пошкодження, і що станеться після того, як ви будете постійно відвідувати подібні типи мийок? Читайте далі.

Автомобільна мийка – зло для ЛКП

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Згідно з даними деяких автомобільних експертів, заїзд в контактну мийку може бути фатальним для лаку, який покриває ваш автомобіль, буквально з першого відвідування. Наприклад, Підлога Ламберті, голова відділу найбільшого постачальника OEM запчастин BASF для автопромисловості Північної Америки, людина, яка, як кажуть, знає про фарбах і проблемах, пов’язаних з ними, практично все, вважає очищення автомобіля в контактної мийки кшталт «малювання на автомобілі мокрим піскоструминним розчином». Тобто подряпин при такій мийці буде не уникнути. Чому? Вся справа в щітках?

На це питання звучить несподівану відповідь. Виявляється, проблема в основному полягає не в щетинах щітки. Навіть якщо вони будуть зроблені з досить твердої синтетичного матеріалу, подряпати машину вони не можуть із-за особливостей своєї конструкції (їх кінці спеціально закруглені, щоб не допустити пошкодження ЛФП) і достатньої гнучкості матеріалу.

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Хоча, як стверджують вітчизняні автомаляры, з якими ми проконсультувалися при підготовці матеріалу, в російських реаліях знос щіток і чистячих валиків може досягати такого ступеня, що вони самі по собі зможуть завдавати непоправної шкоди покриттю автомобіля.

Більш того, навіть якщо на мийці використовуються щітки з м’якого спіненого матеріалу, вони можуть украй негативно впливати на лак. І ось чому.

З-за чого з’являються подряпини на автомийці?

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Будь-яка автомийка – це конвеєр, нескінченний потік автомобілів більшої або меншої щільності. Забруднення автомобілів може бути різної інтенсивності. Одна машина проїде – і з неї просто счистят тонку плівку реагенту, а з іншого зметуть десятки грамів піску або грунту. Куди подінеться весь цей бруд? Частина піде в стоки разом з водою. Але певна частина залишиться на щітках автоматичної мийки.

А бруд і пісок в основному складаються з невеликих микроскопичных шматочків породи, в тому числі граніту – надзвичайно твердого матеріалу, відмінного абразиву.

Майже непомітні оку піщинки налипають на щітки автомийки, і через деякий час пристрій очищення може почати вести себе майже як наждачний папір.

Визначити серйозне забруднення щіток мийки досить легко – вони будуть сірого або брудно-коричневого кольору. В такі заклади свій автомобіль ні в якому разі не можна заганяти!

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Далі в справу вступає інерція і високий тиск води, що подається на кузов машини.

Суміш бруду і піску втирається в кузов автомобіля, здираючи і без того тонкий шар фарби.

У запущених випадках після відвідування автоматичної мийки ви можете виявити дрібні або навіть великі подряпини на фарбі. Все буде залежати від фракції шматочків, які увійшли в контакт з кузовом. Іноді глибина подряпин може досягати ґрунтовки. У цьому випадку ви побачите глибоку білу смугу.

Який висновок можна зробити з усього вищесказаного? Не користуватися автоматичною мийкою?

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Ми перевірили інформацію на російських форумах, присвячених новим автомобілям, кузовного ремонту та малярському справі. Відповідь був одностайний. Маляр ніколи не поїде мити свою машину на автоматичну мийку, йому це не дозволить здоровий глузд і професійний досвід. Він знає, чим закінчиться відвідування даного закладу, – проблемами з ЛКП!

Ми ж не будемо настільки категоричними. При необхідності ви, звичайно ж, можете відвідати конвеєрну мийку. Але робити це варто нечасто. Пару раз в рік максимум і то тільки в разі крайньої необхідності. Наприклад, великі черги в звичайних мийках, а на наступний день, з ранку, автомобіль повинен бути вимитий. Щось на зразок цього. Загалом, запасний плацдарм.

Я хочу їздити на своєму автомобілі тривалий термін. Як його мити?

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Розібравшись з автоматичними мийками, перейдемо до наступного важливого питання. Яку мийку використовувати, якщо хочеться зберегти зовнішній вигляд автомобіля і уникнути появи іржі?

Звернувшись до тих же форумів Рунету, можна прийти до висновку, що найкращий спосіб – це безконтактна мийка. Плюсів у них чимало.

По-перше, вони поширені. Це найпопулярніший вид бізнесу в російських містах. Знайти підходящий варіант в своєму районі не складе великої праці.

По-друге, якість послуг, що надаються такими мийками, досить високо з-за конкуренції і боротьби за клієнтів. Особливо добре виконують свою роботу тільки з’явилися мийки. Їм потрібно зарекомендувати себе на ринку послуг. З-за цього дуже часто недавно відкрилася мийка найкраще підходить для досягнення хорошого результату. Пару років відмінного сервісу вам буде забезпечено.

По-третє, VIP-мийки та мережі автомийок. Не варто нехтувати фірмовими мийками та мережами автомобільних мийок, особливо якщо ви є власником елітного автомобіля. Вартість обслуговування тут вище, але зате ви отримаєте гарантований результат і дбайливе ставлення до своєї машини.

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

І ще декілька порад. Звертайте увагу на відгуки клієнтів тієї чи іншої автомийки. Особливо цінні поради можна отримати у завсідників даних закладів. На вигляд пристойна, при тривалому відвідуванні безконтактна мийка може виявитися бомбою уповільненої дії. Проблеми будуть ідентичними тим, якими загрожують автоматичні мийки: подряпини, бляклу лакофарбового покриття, рання поява іржі на кузовних панелях.

Чим це може бути викликано? Адже контакт кузова відбувається тільки з водою та автохімією? На жаль, безконтактна мийка не може обійтися без реального контакту. Після всіх водних процедур який містить етап проходить автомобіль? Видалення залишків води з кузова за допомогою ганчірок або скребка. На ганчірці при протиранні чистої машини також залишається бруд. Це неминуче. Полосканням і промиванням дрантя тут не допомогти. Десяток автомобілів – і ганчірочка перетворюється на наждачний папір. Піщинки впроваджуються в її волокна і починають дряпати покриття.

Варіантів вирішення проблеми рівно два. Користуватися послугами фірмових мийок, де для протирання кожного автомобіля використовується одноразовий дрантя. Взяти з собою не ворсисту чисту ганчірку і попросити мийника протирати машину. Після використання викинути.

Заключне слово про мийках

Чому краще не мити машину на автоматичній мийці

Плівка захисного лаку і фарби на сучасному автомобілі стала дуже тонкою, в рази зменшившись порівняно з ЛКП машин 20-30-річної давності. Такий поворот справ примушує нас, автомобілістів, вкрай дбайливо і уважно ставитися до схоронності тих мікронів, які захищають кузов від розкладання на окисли. По-простому кажучи, від корозії.

Пересічний автовласник відвідує автомийку приблизно 50 разів на рік. Помножимо на середній час володіння новою машиною (5 років) і отримаємо 250 циклів. Це дуже серйозне механічний вплив на тонке покриття кузова, порівнянне хіба що з дією дорожніх реагентів. Тому, раз вибравши правильну модель догляду за автомобілем, ви прирікаєте себе на успіх!

Ну, а якщо ви віддаєте перевагу проводити водні процедури автомобіля самостійно, вам варто вивчити інші матеріали на дану тематику, доступні на нашому сайті 1GAI.RU:

Як правильно мити машину

Десять міфів про мийці автомобіля

Як мити машину, точно також як професійні автомойщики

Чи можна мити машину в мороз

Як потрібно мити автомобіль, щоб він був ідеально чистий

Як підібрати хороший шампунь для миття автомобіля

Мийка підкапотного простору своїми руками