Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

287

ВАЗ-Э1101: Ось один з найкращих вітчизняних автомобілів.

Якби вас попросили вибрати кращий російський автомобіль за всю історію нашого авторинку, яку б машину ви вибрали? Так, погодимося з вами, вибір зробити не легко, так як за довгу історію російської автопромисловості навіть незважаючи на такий мізерний вибір марок автомобілів, в країні було спроектовано і випущено чимало гарних і цікавих за своєю красою автомобілів.

Дивіться також: Яким міг стати Москвич-2141

І тим не менш, я вважаю, багато хто зі мною погодяться, що кращим автомобілем російського автопрому можна по праву вважати прототип ВАЗ-Э1101. Це один із самих симпатичних автомобілів не тільки серед вітчизняного автотранспорту, але і серед багатьох іномарок.

Що це за дивний такий російський автомобіль подумають багато автолюбителів? Ви про нього напевно і не чули. Ця машина у вигляді прототипу була створена в часи Радянського Союзу. І найцікавіше, що привабливий дизайн машини не ставилося спочатку у главу кута при його проектуванні. Судячи з усього у вітчизняних проектувальників та інженерів так само собою вийшло.

Дивіться також: Які моделі автомобілів краще: Нові чи старі

ВАЗ-Э1101 виглядає дружелюбно, як маленький красивий щеня. Також, в цьому автомобілі немає нарцисстизма і самоусвідомлення. Э1101 красивий і симпатичний, так само, як виглядають спочатку маленькі каченята або котенята. Тільки наш мозок сприймає цю красу, як щось невід’ємне і нероздільне. Тому цю красу ми сприймаємо на підсвідомому рівні. Хочеться відзначити, що саме на цьому рівні роботи нашого мозку і будується вся цілісність будь-якого дизайну і його сприйняття нашим підсвідомістю.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Історія ВАЗ Э1101 бере свій початок від самих перших компактних автомобілів, які радянське керівництво вирішило виробляти в Росії для широких мас населення. Якщо ви пам’ятаєте, що в ті недалекі радянські роки єдиним доступним міні-автомобілем для нашого народу був “Запорожець”, з кодовим позначенням ЗАЗ-965.

Нагадаємо, що автомобіль ЗАЗ-965 був спроектований в 1958 році на українському автозаводі “ЗАЗ”. Вперше 965 “Запорожець” вийшов на авторинок в далекому 1960 році.

Як і багато радянські автомобілі “ЗАЗ-965” не став винятком, він являв собою по суті копію італійського міні-автомобіля Fiat 600.

А в загальному плані якщо придивитися, то 965-й “ЗАЗ” був схожий на Volkswagen Beetle.

Як Fiat і Volkswagen автомобіль ЗАЗ-965 був оснащений заднім приводом і двигуном V4 з розташуванням останнього в задній частині машини. Таке розташування мотора було необхідно для розподілу ваги автомобіля і з метою економії палива. Крім того, такий маленький автомобіль вмістити мотор в задню його частину в той час було простіше і дешевше.

До речі в той самий час, незважаючи на те, що міні-автомобілі із заднім приводом і заднім розташуванням двигуна були надійним перевіреним стандартом, в самому автосвіті в класі компактних міні-автомобілів сталося щось на зразок революції: в 1959 році британська компанія Motor Corporation представила публіці новий серійний автомобіль під брендовою назвою – Mini, який оснащувався двигуном з поперечним розташуванням і переднім приводом.

У ті роки ця машина справила справжній фурор на світовому ринку, оскільки до Mini – автомобіля вважалося, що компактні автомобілі вигідніше випускати тільки із заднім приводом.

Так, не будемо приховувати, що на ранньому етапі серійного виробництва Mini-авто знайшлося й чимало скептиків, які вважали, що дана модель приречена на провал. Але насправді підґрунтя полягала в наступному, автомобілі Mini першого покоління мали гарну і розумну конструкцію, а також були дуже ефективні.

Саме це і зумовило у майбутньому долю всіх компактних автомобілів, які в більшості випадків стали передньо-приводними і вже з переднім розташуванням силового агрегату. В реальності ж, сьогодні правлять світом передньопривідні автомобілі, які вже давно домінують на світовому авторинку. І що найцікавіше, передньопривідні технології прийшли майже на всі види автомобілів.

Примітно, що за світовими автомобільними технологіями і тенденціями в нашій країні стежили навіть у часи “залізної завіси”. Саме з цієї причини керівництву нашої країни стали цікаві нові передові передньопривідні технології в автопромисловості.

У підсумку, бачачи перспективу у передньопривідних системах за дорученням Уряду СРСР головний конструктор АвтоВаза почав думати про створення у нашій країні передньопривідного автомобіля, статут напевно від випуску копій задньопривідних Renault, Autobianchi Primulas, Fiat та інших авто-клонів під російськомовними брендовими марками.

Так на світ прийшла ідея створити свій власний компактний міні-автомобіль з переднім приводом. Далі вже почалася розробка абсолютно нової поперечної, передньопривідною платформи. У 1968 році АвтоВаз вже був готовий почати розробку кузова для аналогового автомобіля Mini.

Нижче на фото ви можете побачити унікальний кадр проектування кузова ВАЗ-Э1101. Перед вами два дизайну в одному прототипі. Права половина прототипу була спроектована дизайнером Ю. Даниловим, ліва половина автомобіля була створена дизайнером Ст. Ашкиным.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Дизайнер Данилов запропонував досить-таки звичайний класичний підхід до гладкому дизайну кузова. Наприклад, його частина прототипу була схожа на зменшені версії Volvo, які з’являться приблизно через десять років після появи прототипу ВАЗ-Э1101.

Дивіться також: Як Російські інженери побудували спорткар, який можна було купити в СРСР

Ашкин Ст. пропонував більш прогресивний і агресивний дизайн зі складними формами (кути, складки) і з більшою деталізацією панелей кузова.

Ось дивіться:

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Погодьтеся, цікаве рішення поєднати в одному прототипі два варіанти дизайну. Такі рішення рідко застосовували навіть закордонні автодизайнеры.

До речі, в кінцевому підсумку люди, які відповідають за цей проект, вибрали більш стриману бік дизайну. У кінцевому підсумку, після затвердження прототипу-макета почалася подальша тривала робота над фактичним випробувальним прототипом.

В результаті тривалих випробувальних робіт даний прототип був створений тільки до 1971 році. Це може всім здатися занадто довгим. Та ми розуміємо, за мірками автопромисловості навіть для того часу це був дуже довгий термін. Але з іншого боку, давайте не будемо забувати, що машина розроблялася в радянську епоху, де часто багато проекти розвивалися з великим відставанням.

Даний прототип авто був оснащений поперечним мотором нової конструкції. Обсяг силового агрегату становив 900 кубічних див.

Судячи з усього, на Вазі-Э1101 використовували модифікований редуктор від Fiat 850, який оснащувався простою системою переднього приводу.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Є ще одна цікава особливість у ВАЗ-Э1101, яка надала автомашині, тобто до його незвичайно красивої зовнішності, великий і відчутний плюс. Мова йде про його великих колесах. Справа в наступному. Конструктори просто не знайшли для цього російського аналога Mini потрібних малогабаритних коліс. У нашій країні в ті роки, ніхто не робив нічого подібного.

У підсумку на Автовазі було прийнято рішення, оснастити Э1101 повнорозмірними колесами, які встановлювалися на більш-великі марки автомобілів Fiat, а також на перших її «клони» – ВАЗ-2101.

В результаті цього великі колеса надавали цій крихітній машині одночасно дивний, а в той же час досить-таки приголомшливий зовнішній вигляд, який неможливо було не закохатися в ті далекі 70-ті роки. Повз «Э1101» не можна було просто пройти мимо, точно так само, як неможливо було б не звернути уваги на маленького кумедного песика.

Дивіться також: 20 рідкісних Радянських автомобілів

Саме тому багато світових автоексперти, а також і деякі відомі зарубіжні дизайнери одностайно визнають, що ВАЗ-Э1101 був трохи дивним автомобілем, але на рівні з цим і дуже привабливим.

Але колеса і маленький кузов були не єдиними компонентами в дизайні, які робили машину суперечливо-красивою. Ось наприклад, передня частина цього авто отримала великі круглі дешеві фари які, у поєднанні з простою гратами радіатора і іншими елементами переднього екстер’єру створювали відчуття, що на нас дивиться відкритим невинним поглядом якусь добру незрозуміла істота.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Примітно, що з-за свого зовнішнього вигляду (багато в чому за нестандартних коліс, які химерно виглядали на міні-автомобілі) машина отримала офіційне прізвисько- “Чебурашка”.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Для тих, хто не пам’ятає або не знає, ми нагадаємо. “Чебурашка” – це популярний мульт-герой, такий невідомий звірок з далекого радянського мультсеріалу “Крокодил Гена і Чебурашка”.

Після створення випробувального прототипу ВАЗ-Э1101 було проведено велике тестування автомобіля, в результаті яких машина порівнювалася з Fiat 127 і 128. У підсумку на основі тестових даних дизайн мвшины Э1101 в подальшому був ретельно перероблений, втративши безліч красивих та чарівних елементів свого кузова, які раніше надавали автомобілю дуже привабливий і приголомшливий вигляд.

В результаті, переглянутий і змінений дизайн зробив з автомашини Э1101 вже типовий міський, зовсім непривабливий міні-автомобіль, який був дуже схожий на автомобіль Honda 600.

Найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

До загального та нажаль проект ВАЗ-Э1101, як і всі ті 70% відсотків приголомшливих російських авто-прототипів, не дійшов до серійного випуску. І тільки в середині 1980-х років на російський ринок вийшов сучасний передньопривідною міні-автомобіль. Мова йде про машину автозаводу ВАЗ – Ока. Адже саме “ОКА” стала першим доступним маленьким передньопривідним автомобілем в нашій країні для широких мас населення.

Звичайно прикро, але так вже склалося, що ні “ОКА”, ні будь-якої іншої наступний російський передньопривідною автомобіль вже не могли більше змагатися за своїм дизайном з першим прототипом автомашини ВАЗ-Э1101.

Дивіться також: Кращі позашляховики СРСР

Таким чином, перша спроба створити з чистого аркуша повноцінного конкурента автомобілів Mini була на подив вдалим і приголомшливою. І, що дивно, цей маленький привабливий автомобіль був створений в епоху так званої “залізної завіси”, в ті часи тієї планової економіки, коли наша держава безумовно вважало, що люди повинні володіти простими і нудними автомобілями, щоб не виділятися один перед одним.

Можна з упевненістю сказати, що ВАЗ-Э1101 напевно був єдиним автомобілем-винятком, з усіх тих, що коли-небудь створених в нашій країні в епоху комунізму.