Новий закон про збільшення відповідальності за керування автомобілем у пяному вигляді

235

Сів за кермо п’яним – отримав термін 4 роки

Міністерство внутрішніх справ РФ пропонує посилити відповідальність водіїв, які сідають за кермо у п’яному вигляді. Так, органи МВС РФ розробили поправки в статтю 2641 Кримінального кодексу РФ, яка передбачає кримінальну відповідальність за повторне протягом року керування автомобілем у стані сп’яніння. У разі прийняття поправок за повторне керування автотранспортом у п’яному вигляді водіїв зможуть посадити у в’язницю на термін до 4 років.

У даний момент новий документ, розроблений МВС РФ, опублікований на державному порталі проектів правових актів для громадського обговорення. Потім документ надійде на розгляд у Державну думу.

Нагадаємо, що зараз за повторне керування автомобілем у п’яному вигляді (з моменту першого адміністративного порушення пройшло менше 1 року) передбачена відповідальність згідно зі статтею 2641 КК РФ. Ось текст чинного на сьогодні закону:

  • КК РФ Стаття 264.1. Порушення правил дорожнього руху особою, підданим адміністративному покаранню

Управління автомобілем, трамваєм або іншим механічним транспортним засобом особою, яка перебуває в стані сп’яніння, підданим адміністративному покаранню за керування транспортним засобом у стані сп’яніння або за невиконання законної вимоги уповноваженої посадової особи про проходження медичного огляду на стан сп’яніння або мають судимість за вчинення злочину, передбаченого частинами другою, четвертою чи шостою статті 264 цього Кодексу або цією статтею,

карається штрафом в розмірі від 200 000 до 300 000 рублів або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від 1 року до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або обов’язковими роботами на строк до 480 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або примусовими роботами на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Навіщо МВС знадобилося посилювати відповідальність за повторне керування автомобілем у п’яному вигляді?

Новий закон про збільшення відповідальності за керування автомобілем у пяному вигляді

Судячи з усього, це пов’язано з новою державною програмою безпеки дорожнього руху, нещодавно затвердженої Урядом РФ. Ця програма повинна знизити аварійність на дорогах Росії, а також кількість загиблих в результаті важких ДТП.

За даними ГИБДД МВС РФ, в нашій країні велика частка аварій відбувається з вини п’яних водіїв. Так, у пояснювальній записці до законопроекту МВС повідомляє, що, незважаючи на появу в російському законодавстві кримінальної відповідальності за повторне нетверезе водіння, частка аварій з вини п’яних водіїв, знову сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння, залишається високою.

На думку Міністерства внутрішніх справ РФ, це пов’язано з тим, що, незважаючи на те, що сьогоднішня стаття 2641 КК РФ передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі, у більшості випадків суди не застосовують цю міру, так як згідно з чинним законодавством подібні правопорушення відносяться до нетяжких злочинів. У результаті особа, вперше притягається до кримінальної відповідальності по цій категорії кримінальних справ, не може бути укладено під варту до суду.

Новий закон про збільшення відповідальності за керування автомобілем у пяному вигляді

Тому водії, вперше залучені до відповідальності за статтею 2641 КК РФ, як правило, залишаються на свободі, під підпискою про невиїзд). У результаті з урахуванням того, що стаття за повторне нетверезе водіння класифікує такі правопорушення як злочину невеликої тяжкості, суди зазвичай виносять про вироки, що передбачають штраф в розмірі від 200 до 300 тис. рублів.

У підсумку дуже багатьох водіїв ця стаття Кримінального кодексу не лякає і вони повторно сідають за кермо у п’яному вигляді.

Тому органи МВС РФ пропонують посилити відповідальність за повторне керування автомобілем у п’яному вигляді, збільшивши максимальний термін позбавлення волі з 2 до 4 років, а також збільшити максимальний розмір штрафу. Це автоматично призведе до того, що стаття 2641 КК РФ буде ставитися до кримінальних справ вже більш важкої категорії, що призведе до того, що у судових органів зникнуть перешкоди для укладення водіїв (повторно протягом року сіли за кермо) під варту і винесення реальних термінів позбавлення волі. Також не буде перешкод і в органів дізнання та слідства, які зможуть виходити в суди з клопотаннями про укладення до суду водіїв, які порушили закон.

Також, на думку МВС РФ, стаття 2641 КК РФ носить превентивний характер і попереджає вчинення більш тяжких злочинів, передбачених статтею 264 КК РФ.

Ось текст пропонованих змін до статті 2641 КК РФ:

Абзац другий статті 2641 Кримінального кодексу Російської Федерації (Збори законодавства Російської Федерації, 1996,
№ 25, ст. 2954; 2015, № 1, ст. 81) викласти в такій редакції:

«… карається штрафом в розмірі від двохсот тисяч до п’ятисот тисяч рублів або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від одного року до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або примусовими роботами на строк до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

В якому випадку водій притягується до відповідальності у відповідності зі статтею 2641 КК РФ?

Новий закон про збільшення відповідальності за керування автомобілем у пяному вигляді

Що ж таке повторне водіння в нетверезому вигляді? Нагадаємо тим, хто не пам’ятає або не знає, що ж таке повторне керування в стані алкогольного сп’яніння, за який водій може бути притягнутий до кримінальної відповідальності відповідно до статті 2641 КК РФ.

Отже, відповідно до статті 2641 КК РФ водій може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо сяде за кермо повторно, після притягнення до адміністративної відповідальності за керування автотранспортом у стані сп’яніння або за відмову пройти медичний огляд.

Тобто якщо водій вже позбавлений водійських прав за п’яне водіння і знову сяде за кермо в стані сп’яніння, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за повторне нетверезе водіння.

З якого часу відраховується строк, протягом якого водія можуть залучити за повторне водіння в нетверезому вигляді?

Новий закон про збільшення відповідальності за керування автомобілем у пяному вигляді

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством особа, піддана адміністративному покаранню за те, що сів за кермо у п’яному вигляді повторно, протягом року після закінчення строку позбавлення прав буде притягнуто до відповідальності вже не згідно КоАП РФ, а у відповідності зі статтею 2641 КК РФ.

Тобто виходить, що якщо після закінчення строку позбавлення прав за п’яне водіння водій впродовж року знову сяде за кермо в стані алкогольного сп’яніння і цей факт встановлять співробітники поліції, то він буде притягнутий до відповідальності згідно статті 2641 Кримінального кодексу РФ.