Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

751

Дивись в обидва.

Для забезпечення безпеки дорожнього руху зір має життєво важливе значення. Адже завдяки очам ми отримуємо 90 відсотків всієї інформації із зовнішнього світу. На жаль, багато автолюбителів забувають про своїх очах відразу після того, як перед отриманням або обміном водійських прав видали їм медичну довідку. І це часто призводить до сумних наслідків. Ось чому кожен водій повинен як мінімум раз в 2 роки обов’язково проходити перевірку зору.

Дивіться також: Особливості водіння в темний час доби

Всі ми знаємо, що автомобілем можна управляти тільки при хорошому зорі. Але згідно з чинним законодавством у нашій країні також можливо керувати транспортним засобом при поганому зорі. Правда, в цьому випадку сідати за кермо можна тільки в окулярах.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Між тим, багато водіїв перевіряють зір тільки 1 раз в 10 років, коли приходить час змінювати водійське посвідчення. Нагадаємо, що при заміні водійських прав після закінчення терміну їх дії, який становить 10 років, необхідно пройти водійську медкомісію, отримавши медичну довідку з допуском до управління транспортним засобом відповідної категорії. У медогляд крім огляду в основних лікарів, звичайно, включена і перевірка зору.

У підсумку виходить, що велика частина автолюбителів довгий час не знають про стан своїх очей. А це неправильно і навіть небезпечно. Адже зір може погіршитися за рекордно короткий термін. Причому людина це може відразу і не помітити. Але погіршення зору може призвести до аварії. Про це зобов’язаний пам’ятати, що будь-який водій, навіть якщо закон не зобов’язує нас щороку проходити водійську комісію, оскільки тут питання стосується здоров’я та безпеки не тільки водія, але і інших учасників дорожнього руху.

Справа в тому, що з віком зір падає у більшості водіїв з цілком природних причин. Плюс додайте сюди повальне захоплення смартфонами, планшетами та комп’ютерами, які далеко не кращим чином впливають на очі.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Зазвичай до 40 років у кожного другого водія можна виявити проблеми із зором, яке легко можна скоригувати з допомогою окулярів або лінз. Але чим старшою стає людина, тим гірше він бачить. Зрозуміло, що в цьому випадку не обійтися без допомоги окуліста. Наприклад, тільки при регулярній перевірці зору можна точно підібрати окуляри або лінзи, які з часом можуть не забезпечувати вас хорошим зором.

Також зверніть увагу, що якщо ваша робота пов’язана з управлінням транспортом (таксі, вантажоперевезення, автобус тощо), то ви зобов’язані щорічно перевіряти свій зір, оскільки із-за особливостей професії навантаження на ваші очі в два рази більше, ніж у водіїв-любителів. В тому числі це стосується і тих водіїв, чия робота пов’язана з комп’ютером.

Звичайно, регулярна перевірка зору необхідна всім без винятку. Однак водіям слід робити це набагато частіше, ніж людям, які не мають особистого транспорту.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Пам’ятайте, що, починаючи з 40 років, згідно з медичною статистикою, різко зростає число захворювань очей. Ось найбільш часто зустрічаються серед них:

I. Глаукома

II. Макулярна дегенерація сітківки

III. Катаракта

Підступність цих захворювань в тому, що вони не проявляються раптово, а розвиваються поступово і непомітно. Тому виявити захворювання на самому ранньому етапі можна тільки при регулярному відвідуванні офтальмолога.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Для того щоб вчасно виявити погіршення зору, рекомендується проходити огляд окуліста починаючи з 50 річного віку раз на 2 роки. Після 60 років це потрібно робити щорічно. Якщо в період між оглядами людина помічає погіршення зір, то він повинен відвідати окуліста раніше запланованого огляду. Причому як можна швидше.

Сутінковий зір і чутливість до відблисків

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Також кожен віковий водій повинен пам’ятати, що чим він старше, тим гірше у нього стає сутінковий зір. Це викликано помутнінням кришталика ока або захворюваннями рогівки. Крім того, проблеми з очима можуть призводити до збільшення чутливості до відблисків, які часто виникають під час керування автомобілем у темну пору доби, коли зустрічний потік сліпить водія ближнім світлом фар.

Тому в разі погіршення зору в темний час доби або надмірної чутливості до відблисків водій повинен уникати керування транспортним засобом в нічні години.

Як уникнути за кермом поганої видимості в темний час доби і зменшити відблиски. Переконайтеся, що лобове скло вашого автомобіля всередині і зовні чиста та не містить розлучень, смуг і іншого бруду. В іншому випадку очистіть скло, щоб запобігти зайвому заломлення світла і освіта небезпечних відблисків.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

До речі, якщо ви водій-новачок, то повинні бути гранично обережні при експлуатації машини в темний час доби. Адже в нічні години навіть знайома вам дорога може здатися зовсім незнайомим місцем.

Дивіться також: 5 шкідливих звичок за кермом, від яких ви повинні позбутися

Радимо всім водіям-новачкам надягати спеціальні темні автомобільні окуляри, призначені для нічних поїздок, які будуть відображати яскраве світло фар зустрічного потоку і запобігати появі відблисків. Ні в якому разі не використовуйте вночі автомобільні окуляри з жовтими лінзами, які призначені переважно для денного світла.

Поганий зір – це ризик на дорозі

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Пам’ятайте, що погіршення зору збільшує ризик ДТП незалежно від того, які саме проблеми у вас з очима. Не забувайте, що практично будь-яке захворювання очей призводить до збільшення ризику потрапити в аварію.

Повторимо, на жаль, величезна кількість водіїв в нашій країні не займаються своїм зором і не проходять регулярно перевірку у офтальмолога, звертаючись до нього тільки тоді, коли прийшов час міняти права. Так що, по суті, по дорогах зараз їздить чимало слабозорих людей.

Тому ви повинні бути готові на дорозі до всього. Не забувайте стежити не тільки за своїми діями, але й за діями інших учасників дорожнього руху. Майте на увазі, що вас можуть просто не помітити на дорозі. І часта причина подібних аварій в поганому зорі.

Ось чому всім водіям потрібно регулярно перевіряти зір

Для того щоб знизити ризик аварії з вини водія з поганим зором, ви повинні стежити за видимістю своєї машини на дорозі. Так, ні в якому разі не виїжджайте на дорогу без увімкнених габаритних вогнів і ближнього світла.

Тримайте фари автомобіля в чистому стані. У разі несправності у фарі лампи відразу міняйте її на нову.

Ні в якому разі не допускайте утворення на задніх фарах шару снігу. Пам’ятайте, що сніг здатний повністю приховати світло задніх фар, що може призвести до аварії.

Невеликий тест на зір: