Ось як знезаражують радіоактивний вантажівка в Чорнобилі

255

Як відбувається дезактивація радіації чорнобильського автотранспорту.

Незважаючи на те, що реактор № 4 на Чорнобильській атомній електростанції пережив повний ядерний збій і вибух 32 роки тому, досі тривають роботи з його очищення. У цій роботі задіяно багато вантажних машин, які з часом стають радіоактивними. Це означає, що час від часу автотранспорт, що використовується в зоні відчуження, потребує спеціальної очистки. І, звичайно ж, не у звичайній автомийці.

Зараз на Чорнобильській АЕС закінчуються роботи по будівництву нового ізоляційного арочного укриття над четвертим енергоблоком, що вибухнув 32 роки тому. Нова захист накрила собою старий захисний каркас. До речі, нове укриття стало найбільшим рухомим наземною спорудою в світі.

Спочатку нове укриття планувалося здати в кінці 2017 року. Але, на жаль, терміни були зрушені на 2018 рік.

Природно, для спорудження нового «саркофагу» застосовується різна автотехніка, яку необхідно ретельно знезаражувати від радіації спеціальним чином.

Велика частина радіації на вантажівках може бути просто змита. Благо забруднюючі речовини від зруйнованого реактора (переважно радіоактивний стронцій і цезій) в першу чергу осідають на бруд навколо колишньої атомної електростанції. Природно, ця бруд потім потрапляє на кузов вантажівок.

У підсумку всі вантажівки повинні бути промиті водою. Після спеціальної мийки вантажівки повинні обов’язково пройти перевірку лічильником Гейгера, який достовірно визначає рівень радіоактивних частинок на машині. Це необхідно, щоб переконатися, що всі небезпечні речовини були змиті.

Ви уявляєте, що навіть через 32 роки автомобілі, що працюють в зоні відчуження в Чорнобилі, отримують хорошу дозу радіації? Що ж тоді сталося з автомобілями, які в 1986 році були задіяні в роботі по запобіганню наслідків аварії на АЕС!

До речі, багато автотранспорт, який був використаний відразу після аварії, досі небезпечний для людини, так як був сильно опромінений. Ось вам відео зі спеціальної стоянки автотранспорту, який отримав величезну дозу радіації у перші роки робіт після аварії. Зверніть увагу, як «фонять» ці старі покинуті машини. І це через 32 роки.

Ми не впевнені, що на Землі є місце страшніше Чорнобиля, де лічильник Гейгера постійно кричить і кричить. Жах! Чорнобиль – це один із самих страшних прикладів, як мирна атомна енергія може за одну мить стати ворогом людства.