Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

338

Сімейне дерево автомобільних компаній.

Ви знаєте, кому належать автомобільні бренди? В принципі, на перший погляд, відповідь на це питання досить легкий. Але не так все просто. Особливо стосовно різних підрозділів відомих брендів, в яких можна заплутатися. Плюс за останні десятиліття багато автомобільні бренди перейшли у власність інших автокомпаній. Так що сьогодні тільки експерт і знавець сучасного авторинку може легко назвати, кому належать автомобільні марки.

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Наприклад, протягом десятиліть британський бренд Vauxhall і німецький бренд Opel належали американської компанії General Motors. Але в березні 2017 року відбулася операція року (а може бути, навіть десятиліття угода), в якій група компаній PSA придбала автомобільні марки Vauxhall і Opel за 2,3 мільярда доларів. Це означає, що тепер бренди Vauxhall і Opel належать спільної компанії брендів Peugeot і Citroën, які і створили автоальянс PSA. Тобто тепер марки Vauxhall і Opel належать французьким автомобільним маркам.

Так що, як бачите, не все так просто на сучасному авторинку. Але завдяки нашому матеріалу ви зможете дізнатися, хто якими автомобільними брендами володіє в наші дні. Це допоможе вам не тільки розширити ваші знання в автосвіті, але і стати справжнім знавцем у світі автомобільних корпорацій.

BMW Group

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Виробник авіаційних двигунів Rapp Motorenwerke в 1917 році створив компанію Bayerische Motoren Werke. Далі компанія Bayerische Motoren Werke в 1922 році об’єдналася з авіаційною компанією ayerische Flugzeug-Werke. У 1923 році об’єднана корпорація почала виробляти двигуни для мотоциклів, а також налагодила виробництво мотобайків. У 1928 році почалося виробництво автомобілів. Сьогодні BMW має досить просту структуру.

Ось якими брендами зараз володіє BMW Group:

BMW

Mini

Rolls-Royce

BMW Motorrad (мотоциклетний бренд)

Daimler

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Компанія Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) була заснована в 1899 році. У 1926 році вона об’єдналася з компанією Benz & Cie. З цього моменту у світі з’явилася компанія Daimler-Benz AG.

Штаб-квартира Daimler AG знаходиться в Штутгарті, Німеччина.

У компанії досить-таки складна корпоративна структура, яка включає в себе бренди, починаючи з виробника мікроавтомобілів Smart і закінчуючи виробником шкільних автобусів.

Ось які бренди сьогодні належать Daimler:

Mercedes-Benz

Smart

Mercedes-Benz Truck (Виробник вантажних машин)

Freightliner (Виробник тягачів і вантажівок США)

Fuso (Виробництво комерційних вантажівок)

Western Star (Виробництво напівпричепів)

Bharatbenz (Індійська автомобільна компанія, яка виробляє автобуси та вантажівки)

Mercedes-Benz Vans (Виробник мікроавтобусів і мінівенів)

Mercedes-Benz Buses (Виробник автобусів)

Setra (Виробництво автобусів)

Thomas Built (Виробник шкільних автобусів)

(Mercedes-AMG (виробництво потужних спортивних автомобілів на базі серійних моделей Mercedes) – підрозділ, що входить до складу Daimler AG).

General Motors

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

У 1908 році власник Buick Вільям К. Дюрант спільно з Olds Motor Vehicle Company (Oldsmobile) заснували холдинг General Motors, який повинен був допомогти маркам конкурувати на авторинку. У 1909 році до холдингу приєдналася компанія Cadillac і Oakland, надалі отримала нове ім’я Pontiac. Пізніше General Motors почала поглинати багато дрібні автомобільні компанії. Так, у 1918 році в холдинг увійшов бренд Chevrolet.

Штаб-квартира General Motors знаходиться в Детройті, штат Мічиган, США.

У 2008 році після світової фінансової кризи компанія General Motors закрила такі бренди, як Oldsmobile, Pontiac, Saturn і Hummer.

Зараз корпорація контролює наступні компанії:

Autobaojun (Виробник автомобілів у Китаї)

Buick

Cadillac

Chevrolet

GMC

Holden (Виробник автомобілів в Австралії)

Jiefang (Китайська компанія, яка виробляє комерційні автомобілі)

Wuling (Автовиробник в Китаї)

Fiat Chrysler

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Італійська компанія Fiat і американський бренд Chrysler офіційно завершили своє злиття в жовтні 2014 року, створивши альянс Fiat Chrysler Automobiles. Цей процес почався в 2011 році.

Нагадаємо, що компанія Fiat почала свою історію в далекому 1899 році (Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili Torino).

Технічно компанія Fiat Chrysler Automobiles має штаб-квартиру в Лондоні, Англія. Тим не менш велика частина фактичної роботи виконується в головному офісі Chrysler в Оберн-Хіллз, штат Мічиган, США, та головному офісі Fiat в Туріні, Італія.

Альянс FCA керує:

Chrysler

Dodge

Jeep

Ram

Fiat

Alfa Romeo

Fiat Professional

Lancia

Maserati

* Ferrari також має відношення до цієї компанії. Хоча у фінансовому плані це абсолютно окремий об’єкт. Тим не менше генеральний директор FCA Серхіо Маркионн управляє Prancing Horse, а сім’ї Аньєллі / Елканна, які контролюють приблизно третина акцій FCA, також мають значні частки в компанії Ferrari.

Ford Motor Company

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Генрі Форд був одним із засновників Ford Motor Company в 1903 році. У 1908 році Генрі Форд створив справжній “народний автомобіль”, випустивши на ринок “Модель Т”. У підсумку до 1927 року компанія Ford випустила близько 15 млн автомобілів.

Штаб-квартира компанії в даний момент знаходиться в Дірборні, штат Мічиган, США. У свій час компанія володіла великою кількістю автобрендів. Але сьогодні структура Ford досить-таки проста.

Ось якими компаніями володіє Ford Motor Company:

Ford

Lincoln

Honda Motor Company

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Сойчиро Хонда і Такео Фудзісава заснували Honda Motor Company в 1948 році. В 1949 році компанія випустила свої перші мотоцикли. У серпні 1963 року компанія входить в автобізнес, почавши виробляти маленький вантажівка T360. Через кілька місяців компанія починає випускати спортивний автомобіль S500.

Штаб-квартира знаходиться в штаті Мінато в Токіо, Японія. Сьогодні Honda Motor Company контролює:

Honda

Acura

Honda Powersports (Виробляє мотоцикли, квадроцикли, водну техніку та інші види транспорту)

Hyundai Motor Company

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Історія Hyundai почалася з будівництва в 1947 році. Потім інтереси компанії расширись, і в 1967 році корейський бренд входить в автобізнес. Спочатку виробництво велося за ліцензією Ford Cortina. У 1976 році Hyundai представила свій перший власний автомобіль, який отримав назву Pony.

Компанія Kia розпочала свою історію в 1944 році як Kyungsung Precision Industry – фірма, що спеціалізується на виготовленні деталей для велосипедів. Назва бренду Kia з’явилося тільки в 1952 році. У 1962 році Kia виходить на автомобільний ринок, почавши виробництво за ліцензією автомобілів Mazda K-360 (невеликий триколісний вантажівка).

У 1997 році Kia збанкрутувала і об’єдналася в 1998 році з Hyundai.

Зараз Hyundai володіє:

Hyundai

Kia

Genesis

PSA Group

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Група PSA сформувалася в 1976 році після злиття Peugeot і Citroên. Спочатку автоальянс називався PSA Peugeot Citroën. У 2016 році альянс отримав скорочену назву PSA Group. У березні 2017 року PSA Group купує за 2,3 мільярда доларів Opel і Vauxhall у General Motors.

Штаб-квартира компанії знаходиться в Рюэй-Мальмезон, Франція (передмістя Парижа).

PSA керує:

Peugeot

Citroën

DS

Opel

Vauxhall

Renault-Nissan-Mitsubishi

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

У жовтні 2016 року автоальянс Renault-Nissan набуває за 2,3 мільярда доларів компанію Mitsubishi. Нагадаємо, що альянс Renault і Nissan був сформований 27 березня 1999 року. Об’єднані компанії не мають централізованої штаб-квартири. Головний офіс Renault знаходиться в Булоні-Бійанкур, Франція (передмістя Парижа). Nissan працює з Йокогами, Японія, а Mitsubishi має своє основне місце в передмісті Мінато в Токіо.

Renault-Nissan-Mitsubishi сьогодні контролюють наступні компанії:

Renault

Nissan

Mitsubishi

Dacia

Alpine (Виробництво автомобілів)

Infiniti

Datsun (Виробник недорогих моделей на ринках, що розвиваються)

Lada (Російська марка популярних автомобілів)

Renault-Samsung (Виробник автомобілів у Південній Кореї)

Venucia (Виробник автомобілів у Китаї)

Tata Group

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Торгова марка Tata була заснована в Мумбаї (Бомбей), Індія, в 1868 році. У ті роки компанія займалася різними сферами. Головний бізнес був пов’язаний з текстилем та управлінням розкішним готелем. У 1907 році компанія Tata увійшла в металургійний бізнес. У 1945 році з’явилася компанія Tata Motors. У 2008 році Tata Group набуває Jaguar і Land Rover.

Штаб-квартира Tata Motors знаходиться в Мумбаї, Індія.

Tata управляє наступними компаніями:

Tata

Land Rover

Jaguar

Tata Daewoo (Виробництво комерційних авто)

Toyota Group

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Автомобільний підрозділ Toyoy Automatic Loom Works вийшло на автомобільний ринок в 1935 році, випустивши на ринок пікап G1. Потім в 1937 році автомобільний підрозділ було виділено в окрему компанію Toyota Motor Company. Першим автомобілем Toyota стала вантажівка GA, який замінив стару модель Toyota G1.

Toyota має штаб-квартиру в Тойота Сіті, Японія.

Toyota Group володіє:

Toyota

Lexus

Hino (Виробництво комерційного транспорту)

Daihatsu

Volkswagen Group

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Коріння Volkswagen йдуть у часи нацистської Німеччини, коли країна прагнула для мобілізації населення створити “народну машину”. До речі, до початку Другої світової війни компанія Volkswagen змогла справити першу партію таких авто. Але потім завод переключився на виробництво військових машин. Після війни виробництво “народного автомобіля” продовжилося. Це був легендарний “Жук” (Volkswagen Beetle). У підсумку був зроблений 21 млн автомобілів.

Штаб-квартира Volkswagen розташована у Вольфсбурзі, Німеччина.

Зараз Volkswagen Group контролює:

Volkswagen

Audi

Bentley

Bugatti

Lamborghini

Porsche

SEAT

Skoda

MAN (Виробництво важкої вантажної автотехніки)

Scania (Ще одна компанія, що випускає важкі хури і вантажівки)

Volkswagen Commercial (Виробництво комерційних автомобілів: мінівени, мікроавтобуси, фургони)

Ducati (Виробництво мотоциклів)

Zhejiang Geely

Що кому належить: Автомобільні компанії та їхні бренди

Лі Шуфу заснував Zhejiang Geely Holding Group в 1986 році. У 1997 році він створив Geely Automobile. Незважаючи на те, що це досить молода автомобільна компанія, концерн володіє декількома великими автомобільними холдингами завдяки розумним придбань.

Штаб-квартира компанії Zhejiang Geely знаходиться в Ханчжоу, провінція Чжецзян, Китай.

Компанія контролює наступні бренди:

Geely Auto

Volvo

Lotus

Proton (Малайзія)

London EV Company (Виробництво автомобілів таксі для Лондона)

Polestar (Виробництво електричних транспортних засобів)

Lynk & Co (Преміальний бренд, орієнтований на виробництво дорогих електричних автомобілів)

Yuan Cheng Auto (Виробництво комерційного автотранспорту)

Terrafugia (Виробництво літаючих автомобілів)

Недавні інвестиції роблять компанію Geely найбільшим акціонером Volvo AB, який виробляє комерційні автомобілі і відповідає за бренди Volvo і Renault Trucks (виробництво вантажівок Volvo і Renault).